שתף קטע נבחר

 

פער בין עשירים לעניים? הצחקתם את דנמרק

רשת הביטחון הסוציאלית של המדינה הנורדית לא נותנת לאף אחד ליפול בין הכסאות. הלימודים בכל גיל חינמיים והסטודנטים מקבלים מלגות מחיה. גם שירותי הרפואה ללא תשלום. והדנים? מאושרים. אז מה הבעיה היחידה?

כך חיים במדינה שבה הפער בין העשירים לעניים הוא כמעט הקטן ביותר בעולם: את מובטלת יותר משנה; אין לך תואר אקדמי; שום כישורים; יש לך משכנתא על הראש; בעלך מתקרב לגיל פרישה - ואת לא מודאגת בכלל.

 

עוד חדשות בעולם :

הישראלים בניו זילנד: 'מכרו מוצרים למוגבלים'

64 שנה למלחמה: צ' קוריאה במפגן אדיר. צפו

הומלסים הוזמנו לארוחת גורמה. מה השתבש?

 

לוטה גלף מדנמרק, בת 51, איבדה את משרת הפקידות שלה בינואר 2013. היא מקבלת דמי אבטלה על סך 10,500 כתר דני (1,902 דולרים) בחודש נטו למשך שנתיים. גלף היא חלק ממערכת לאומית של שירותי בריאות חינמיים והשכלה חינמית לכולם. היא גם זכאית ללימודי הסמכה, סובסידיות בגין טיפול בילדים, פנסיה נדיבה ודמי שכירות חודשיים. אולם היא גם תשלם מסים גבוהים.

מפוטרים יכולים להסב את מקצועם. דנים במרכז תעסוקה בקופנהגן (צילום: AP) (צילום: AP)
מפוטרים יכולים להסב את מקצועם. דנים במרכז תעסוקה בקופנהגן(צילום: AP)
מערכת הביטחון הסוציאלי של דנמרק יכולה להסביר מדוע פער העושר - הפער שבין האזרחים העשירים ביותר לכל השאר - הוא השני הנמוך בעולם מבין 34 המדינות המפותחות, לפי נתוני ה-OECD. הראשונה בדירוג זה היא הכלכלה הקטנה של סלובניה.

 

מאחורי הפער הכמעט בלתי נראה הזה ישנם כמה גורמים, החל מהמיסוי הגבוה ביותר באיחוד האירופי ועד מערכת שמסייעת לעובדים שפוטרו להשיג משרה חדשה והסמכה מחדש. גורמים אלה תלויים גם ברמת המעורבות הממשלתית בפן הפיננסי ועוד - רמה שאינה מתקבלת פוליטית בכמה אזורים של העולם.

 

 

"לא אוכלים סטייקים כל ערב, אבל אנחנו בסדר"

קשה לנחש מהן הסיבה והתוצאה במקרה הדני. אך הדנים נראים מאושרים יותר מאזרחים אחרים במדינות מתועשות. 89 אחוזים מהם מדווחים על יותר חוויות חיוביות ביום בממוצע מאשר שליליות. לפי ה-OECD מדובר בשיעור הגבוה ביותר מבין 34 מדינות הארגון. "אין לנו סטייקים על השולחן כל ערב, אבל אנחנו בסדר גמור", אומרת גלף, שבבעלותה בית סמוך לעיר רוסקילדה.

יותר חוויות חיוביות משליליות (צילום: EPA) (צילום: EPA)
יותר חוויות חיוביות משליליות(צילום: EPA)
 

בעוד הפער בין העשירים לאחרים הולך ומתרחב ברוב המדינות המתועשות, דנים רבים נותרים במעמד הביניים. 42 אחוזים מהאוכלוסייה העובדת, המונה 4.6 מיליון תושבים, מרוויחים משכורות הנעות בין 200,000 ל-400,000 כתר דני בשנה ($36,700-$73,300). 2.6 אחוזים מהאוכלוסייה העובדת מרוויחה יותר מ-500,000 כתר דני בשנה (91,383 דולרים).

 

לפי ארגון המדינות המתועשות, שני העשירונים העליונים מרוויחים פי 4 משני העשירונים התחתונים במדינה. בארה"ב, לשם השוואה שני העשירונים העליונים מרוויחים פי 8 משני העשירונים התחתונים.

 

הרעיון מאחורי תמיכה ממשלתית רכה לאזרחים הרגילים טבוע בשורשים של המדינה שחברי האליטה בה אינם ידועים בהתפנקותם. אפילו חברי משפחת המלוכה רוכבים על אופניים בדרכם להוריד את ילדיהם בגן. בחורף האחרון, ראש הממשלה הלה תורנינג שמידט נראתה מפנה שלג מחצר ביתה בקופנהגן.

 

הלימודים חינם והסטודנטים מקבלים מלגת מחיה

לנוכח רשת הביטחון היציבה, ממשיכה הממשלה לשכנע איגודים להחיל שוק עבודה גמיש יותר. תחת המודל שנקרא "פלקסיקיוריטי" (שילוב בין גמישות לביטחון), חברות יכולות לפטר במהירות עובדים בעיתות קיצוצים. עובדים מפוטרים מקבלים הסמכה והדרכה מחדש אם הם מעוניינים בהסבה לקריירה חדשה.

ראש הממשלה גורפת לבדה את השלג (צילום: AFP) (צילום: AFP)
ראש הממשלה גורפת לבדה את השלג(צילום: AFP)
 

הסמכה זו היא חלק מהגישה הדנית לחינוך - חינם לכולם בכל הגילאים. סטודנטים בדנמרק, המונה 5.6 מיליון תושבים, מעל גיל 18 שחיים בגפם יכולים לקבל מלגות על סך 5,839 כתר דני (1,028 דולרים) לחודש. אלה שגרים עם הוריהם במהלך התואר יקבלו חצי מהסכום.

 

הדנים כל כך משכילים עד שחל מחסור בעובדים ללא כישורים במדינה. בדנמרק לא קיים חוק המגדיר שכר מינימום. אולם ארגוני העובדים והאיגודים הסכימו ביניהם על שכר של 111 כתר דני לשעה (20.30 דולרים).

 

טורבן אנדרסן, פרופ' לכלכלה באוניברסיטה ארהוס, רואה באחדות הפוליטית כמפתח לפער העושר המצומצם. "אין מחלוקות גדולות או מפלגות חזקות כמו שרואים בארה"ב למשל", הוא אומר.

 

אולם יש כמה נושאים המציתים מתחים בדנמרק. סוגיה אחת היא הגירה. שיעור ההגירה במדינה עומד על 2.25 מהגרים על 1,000 אזרחים. דנמרק מקבלת לשטחה מהגרים כמעט כמו ארה"ב. רבים באים מהמזרח התיכון, אולם הם

לרוב מגיעים ללא כישורים. רבים מהם נאבקים למצוא עבודות, מה שגורם לכמה דנים להתלונן על כך שהמהגרים מרוויחים ממערכת הרווחה של המדינה מבלי לתרום לה.

 

חרדות אלו הביאו לתמיכה הרבה שלה זוכה מפלגת העם הדני. השפעתה הביאה לחקיקת חוקי הגירה נוקשים יותר. כעת קשה יותר למהגרים להשיג מעמד של תושבות ולפליטים להביא למדינה את קרוביהם.

 

אך למרות המיסוי הכבד על האוכלוסייה, התמיכה הציבורית במערכת הרווחה נשארת גבוהה. לפי סקר גאלופ שנערך החודש, 38 אחוזים מהאזרחים שנשאלו אם הם שמחים לשלם את מסיהם השיבו שכן. חמישים אחוזים הסכימו חלקית עם הטענה.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AP
89 אחוזים מהדנים מרוצים מהחיים. מחוץ למרכז תעסוקה
צילום: AP
מומלצים