בגלל הלחות והחום: הטיפול היעיל בשפשפת
זה קורה לנו במהלך הליכה, ריצה, רכיבה על אופניים או אפילו סתם בישיבה. החום והזיעה של הקיץ הם כר פורה ליצירת שפשפת ופטרת בעור. מה ניתן לעשות כדי למנוע את התופעות הללו ואיזה טיפול יעלים אותן?
הלחות, החום והזיעה הם אחד השילובים הפחות טובים לבריאות שלנו. בכל קיץ אנחנו מכירים את זה מחדש, העור משתפשף, הופך להיות אדום, כואב ובמצב החמור עלולים להופיע פצעים וכאבים בלתי נסבלים. זה מחמיר בדרך כלל במהלך הליכה מרובה, רכיבה על אופניים או אפילו באימון כושר תמים. גם אנשים בעלי עודף משקל עלולים לסבול מהתופעה.
עוד סיפורים חמים - בפייסבוק שלנו
לדבר שירלי קטרון, רוקחת סופר-פארם, כל התופעות הללו נגרמות בגלל הלחות והזיעה. במקביל לטיפול תרופתי, חשוב מאוד גם לנסות ולמנוע את התופעות כדי לא לגרום להחמרה. "כך למשל, מומלץ למי שנוטה לשפשפות להימנע מבגדים צמודים מדי ולהשתדל ללבוש בגדים מבד כותנה כשאפשר".
עוד כתבות בריאות בערוץ פארם נט
עור ללא אקנה: הטיפולים שיעלימו את הפצעים
המזגנים גורמים לצינון?7 מיתוסי בריאות לקיץ דווקא בקיץ: למנוע ולטפל בווירוסים העונתיים
איך שפשפת מתפתחת?
בעצם מדובר בשתי תופעות שונות שעלולות לגרום לכאבים ולאדמומיות בעור: שפשפת ופטרת המפשעות. פרופ' אבנר שמר, מומחה למחלות עור פטרייתיות (המיקולוגיה), רופא עור בכיר בבית החולים תל השומר, מפרט על ההבדלים:
פטרת המפשעות (Tinea cruris): היא מחלת עור זיהומית השכיחה יותר בגברים ומופיעה באזור המפשעות ובחלקים הפנימיים העליונים של הירכיים. לרוב היא מופיעה בשכיחות גבוהה בו-בזמן עם פטרת בכף הרגל ו/או ציפורניי הרגליים.
שפשפת (Intertrigo) לעומת זאת היא תהליך דלקתי וגירוי של העור באזורים בהם יש קפלים, לחות וחיכוך מתמיד. המקום הנפוץ ביותר להימצאות השפשפות – המפשעות. נשים בעלות חזה גדול עלולות לסבול משפשפת המופיעה אצלן בקפלים שמתחת לחזה.
איך מתבצע הזיהוי המדויק והאבחון?
האבחון הסופי נעשה באמצעות בדיקה במעבדה לאישוש הימצאותן של פטריות. אולם יש כמה הבדלים בולטים בין השתיים:
כאב: אם מדובר בשפשפת, מרגישים כאב וצריבה כמעט כמו בכוויה, לעומת זאת הפטריה בעיקר גורמת לגרד.
מרכז מול שוליים: אם זו שפשפת אז האודם הוא במרכז המקום הכואב ואילו הפטריה מתבטאת בשטחי עור אדמדמים מכוסים בקשקשים עדינים שמתפשטים לאו דווקא באופן סימטרי. שולי הנגעים הפטרייתיים מורמים, אדומים ובעלי גבול חד ביחס לעור הבריא, לעתים תהיינה גם שלפוחיות על העור.
מיקום: השפשפת יכולה להופיע בכל אזורי הגוף ואילו הפטרייה מופיעה בדרך כלל באזור המפשעות ובחלקים הפנימיים העליונים של הירכיים. למרות שהיא מופיעה בדרך כלל בקיץ, לעתים היא עלולה להופיע גם בחורף.
הטיפול היעיל
אם מדובר בפטריה: קטרון מסבירה כי הטיפול הוא בקרמים אנטי פטרייתיים, המרגיעים את הגירוד כמעט באופן מיידי. "מומלץ להשתמש בהם כטיפול משלים לקרמים הטיפוליים ולשינוי בהרגלי ההיגיינה והלבוש", היא אומרת.
בין הקרמים המומלצים: למיסיל דרמג'ל המכיל טרבינאפין, רכיב פעיל הקוטל את הפטרייה ומתאים במיוחד לטיפול בפטרת המפשעה וקוטל את הפטרת תוך שבוע בלבד.
redskin של מורז: קרם על בסיס צמח המרפא פוליגונום, בעל השפעה אנטי דלקתית ופעילות נגד חיידקים ופטריות, אגיספור ביפונזול (Bifonazole), מנטקס, אגיסטן, אלוורה, דקטרין, דרמוסיל של לייף, פטריון, קנסטן קרם של באייר, המכיל את המרכיב הפעיל Clotrimazole שהוכח מחקרית כיעיל בטיפול אנטי פטרייתי ובולם באופן יעיל את צמיחת הפטרייה, טלק אנטי פטרייתי, ספירט וויט פילד.
במצב של שפשפת: לדברי קטרון, יש קרמים המיועדים לשימוש מניעתי, ושיכולים להקל על הסימנים מיד עם התפתחותם. כמו למשל: JOINT & MUSCLE ו-REDSKIN של מורז (מאושרת למריחה גם לסוכרתיים), וגם תכשירים של אקילן, לייף, קמיל בלו של ד"ר פישר, בפנטן, בייבי פסטה ועדינול. "האחרונים משמשים בימים כתיקונים כמונעים במצב של תפרחת חיתולים, והם בחלט יעילים למקרי שפשפת", היא אומרת.
מניעה ושמירה על היגיינה
קטרון מוסיפה כי שמירה על היגיינה ושמירה על סביבה יבשה ככל הניתן, למרות הלחות התמידית שמקיפה אותנו בחודשי הקיץ. "בנוסף רצוי בכל הזדמנות שניתן להתקלח ולאוורר (לייבש) את האזור הנגוע. מומלץ להשתמש בסבונים עם חומציות מאוזנת PH המכילים חומרים היפואלרגניים וחומרים טבעיים".