שלא תיכחד: צ'יטה, החיה האיראנית במונדיאל
כששחקני נבחרת איראן עולים למגרש עם הדפס של צ'יטה אסיאתית על החולצה זו הרבה יותר מבחירה אופנתית: במדינה מטפחים את ההגנה על הזן הנכחד, מקבלים ציוד מיוחד מהאו"ם, קוראים חג על שמו ומפנטזים על תיירים שיבואו "לראות את החתול הכריזמטי"
היו ימים שבהם אפשר היה למצוא את הצ'יטה האסיאתית מאזור הים האדום ועד להודו. במאה האחרונה צנח בצורה ניכרת מספרן של הצ'יטות האסיאתיות, קרובות המשפחה של החתולים האפריקניים, עד שכיום נותרו בין 50 ל-70 צ'יטות בלבד באיראן, רובן במזרח המדינה. זאת, לעומת כ-400 בשנות ה-90.
במרוצת השנים ירד מספרן של הצ'יטות האסיאתיות ברפובליקה האיסלאמית בגלל ציד בלתי חוקי שלהן ושל האיילות, הטרף העיקרי של הצ'יטות. רועי צאן וחקלאים פלשו לסביבת המגורים הטבעית של הצ'יטה, מכוניות דרסו אותה, כלבים תקפו אותה. בשנים האחרונות עושה איראן מאמץ קדחתני להציל את הצ'יטה האסיאתית, שנמצאת בסכנת הכחדה קשה.
בשמורת חיות הבר במיאנדשט, שבצפון מזרח איראן, מטפלים השומרים בקושקי הצ'יטה, שחולץ על ידי מקומי שקנה אותו כשהיה גור מציד, שהרג את אמו של קושקי לפני שבע שנים. מורטזה איסלאמי דחורדי, ראש איגוד הצ'יטות באיראן, אמר על המקומי שהציל את קושקי: "אחרי שהוא התחיל להתעניין בהגנה על הסביבה הוא קנה את הגור ומסר אותו אלינו". הצ'יטה קרוי על שם משפחתו של המציל.
קולרי GPS, מו"מ עם רועי צאן
עם עזרה מהאו"ם האיצה ממשלת איראן את המאמצים להצלת החיה הנכחדת, ועל הדרך רוצה גם לקדם את התיירות ולהרוויח מבקרים שיגיעו לראות את הצ'יטה הנדירה. השומרים בשמורות הטבע קיבלו משקפיים עם ראיית לילה, ובאזורי המחייה של הצ'יטות הותקנו מצלמות אבטחה. מהאו"ם קיבלה איראן קולרי GPS להתקנה על צווארן של הצ'יטות, כדי שיעקבו אחרי התנועה שלהן.
באזורים צחיחים בנו הרשויות מקומות מחסה עם גישה למים, והעובדים שוחחו עם רועי צאן וחקלאים והבטיחו פיצויים במקרה שהצ'יטה הורגת את בעלי החיים שלהם - כדי למנוע ציד. "אין עוד צ'יטות אסיאתיות כמו שיש באיראן, אז הכרחי בשבילנו כבני אדם להגן עליהן", הסביר גארי לואיס, מתוכנית הפיתוח של האו"ם.
המאמצים קיבלו תנופה סמלית במהלך משחקי גביע העולם בברזיל, שם הופיעה דמותה של הצ'יטה על מדי הנבחרת. לחיה הנכחדת יש גם החל מ-2006 חג משלה באיראן - 31
באוגוסט הוא "יום הצ'יטה הלאומי" ברפובליקה האיסלאמית. מסומה אבטקר, שעומדת בראש המשרד להגנת הסביבה, אמרה כי "חשוב שיהיו תיירים רבים שיבקרו בסביבת הגידול של הצ'יטות. הציטה נחשבת לאחד החתולים הכריזמטים ביותר, ואנחנו עובדים ברצינות רבה עם ארגונים בינלאומיים, כמו עם המומחים הלאומיים והמיוחדים שלנו, להגן על הזנים האלה".
הצ'יטות האסיאתיות, שפעם היו ידועות כ"נמרות הציד", הוכשרו על ידי הקיסרים והמלכים באיראן ובהודו לצוד איילות. הן נעלמו מרחבי המזרח התיכון לפני כמאה שנים, נצפו בסעודיה עד שנות ה-50 של המאה הקודמת, נעלמו מהודו ב-1947 ועד שנות ה-80 שוטטו גם בקזחסטן. מצבה של "אחותה" מהיבשת השכנה, הצ'יטה האפריקאית, מעט טוב יותר, וברחבי העולם יש 10,000 צ'יטות אפריקאיות.