שתף קטע נבחר

האו"ם: אוניית הנשק - מאיראן, היעד - לא עזה

מומחים מטעם מועצת הביטחון חקרו את תפיסת האונייה "קלוס סי" על-ידי כוחות צה"ל במרס וקבעו כי זו אכן הובילה נשק מאיראן תוך הפרת האמברגו, אך סירבו לאשר כי היעד היה חמאס או שאמצעי הלחימה יוצרו בסוריה

ועדת מומחים של האו"ם אישרה כי משלוח אמצעי הלחימה שנתפס על-ידי ישראל על סיפון האונייה "קלוס סי" במרס האחרון הגיע מאיראן. כך עולה מדו"ח מסווג שהגיע לידי סוכנות הידיעות רויטרס. הממצאים האלו מתפרסמים ימים ספורים לפני חידוש המגעים בין איראן לשש המעצמות, מגעים שצפויים להביא להסרה הדרגתית של הסנקציות. לפי המומחים, הממצאים מוכיחים כי טהרן מפרה את אמברגו הנשק שהוטל עליה.

 

עוד בערוץ החדשות:

אחרי החיסול: רקטות ויירוטים, צה"ל תקף

מל"טים חמושים בבגדד: 'לבנון, ג'יהאד בדרך'

 

עם זאת, בניגוד להצהרות בישראל כי הנשק יועד לחמאס ברצועת עזה, המומחים שמונו על-ידי מועצת הביטחון של האו"ם קבעו כי המשלוח היה אמור להגיע לסודן ולמעשה לא הזכירו כלל את הרצועה. הדו"ח לא כולל השערות לגבי הסיבה שבגינה נשלח הנשק לסודן אולם בסוכנות הידיעות ציינו כי בעבר איראן כבר העבירה משלוחי נשק לכמה מדינות אפריקניות.

 

פצצות המרגמה שנמצאו באונייה (צילום: מוטי קמחי) (צילום: מוטי קמחי)
פצצות המרגמה שנמצאו באונייה(צילום: מוטי קמחי)

ה"קלוס סי" מגיעה לנמל אילת (צילום: מוטי קמחי) (צילום: מוטי קמחי)
ה"קלוס סי" מגיעה לנמל אילת(צילום: מוטי קמחי)

 

המומחים גיבשו את מסקנותיהם, שסוכמו ב-14 עמודי הדו"ח, לאחר שחקרו את נסיבות תפיסת הספינה ובחנו את המטען ואת המסמכים שנוגעים למשלוח. לפיהם, המשלוח יצא מהנמל האיראני בבנדר עבאס,עצר בנמל אום אואסר בעיראק ויצא משם לכיוון פורט סודן. "האמצעים שנמצאו מהווים הפרה של המחויבויות של איראן, כפי שהוגדרו בהחלטת האו"ם על הטלת אמברגו נשק", נכתב עוד.

 

"הוועדה קבעה כי ניסיון החשאיות במקרה הזה תאם למקרים אחרים שדווחו לוועד מועצת הביטחון לענייני הסנקציות על איראן ושנחקרו על-ידינו", צוין במסמך. בין היתר, הוזכר מקרה בניגריה שבו התגלה נשק בתוך משלוח של שיש וכן מקרים נוספים שבהם אמצעי הלחימה הוסתרו בין ארגזים של פוליאתילן, כותנה ועדשים. במקרה נוסף, שעליו דיווחה איטליה, עלה החשד כי איראן מעבירה חומרי נפץ בין שקים של אבקת חלב.

 

לפי הדו"ח, משלוח הנשק על ה"קלוס סי" כלל 40 רקטות מסוגים שונים, 181 פצצות מרגמה בקוטר 120 מ"מ, וכ-400 אלף כדורי תחמושת בקוטר 7.62. חברי הוועדה סיפרו כי על כמה מהמכולות נמצאו חותמות של רשויות המכס האיראניות שמוכיחות את מקורו האיראני של המשלוח. ראיות נוספות נמצאו בשטר המטען שהונפק באיראן ובמסמכים רשמיים נוספים. עם זאת, המומחים לא הצליחו למצוא ביסוס לטענה הישראלית כי כמה מכלי הנשק יוצרו בסוריה.

 

אחרי תפיסת האונייה, הצהיר גורם צבאי בכיר כי ברשות צה"ל ישנן "עדויות חותכות שעל הספינה ישנם טילים שאיראן עמדה מאחוריהם. הטילים עברו על גבי מטוסים מסוריה לאיראן ויועדו לארגוני הטרור ברצועת עזה". כמו כן, נטען כי מקורם של הטילים הוא בסוריה, שם מאחסנת איראן אמצעי לחימה רבים. במהלך המסלול של האונייה היא הצפינה לחופי עיראק, שם הוסוו הטילים בשקי מלט. לבסוף היא נתפסה בלב ים סמוך לגבול שבין סודן לאריתריאה.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: מוטי קמחי
הנשק שנמצא על סיפון ה"קלוס סי"
צילום: מוטי קמחי
מומלצים