ועדת השרים אישרה להגביל את שכר הבכירים
הקואליציה תתמוך בהצעת החוק של האוצר, לפיה בנקים, קרנות פנסיה וחברות ביטוח יוכלו לשלם לבכיריהם עד לסכום של 3.5 מיליון שקל בשנה, ומעבר לזה יידרשו להשיג אישור מיוחד. שר האוצר לפיד: זה לא קפיטליזם ולא שוק חופשי, אלא סתם תאוות בצע לא מרוסנת
ועדת השרים לענייני חקיקה אישרה היום (א') את הצעת החוק לריסון שכר הבכירים בענף הפיננסים . על פי הצעת חוק שגיבש צוות בראשות מנכ"לית האוצר, יעל אנדורן, בנקים, קרנות פנסיה וחברות ביטוח יוכלו לשלם לבכיריהם עד לסכום של 3.5 מיליון שקל בשנה בשכר, באופציות ובבונוסים.
- ביטוח ישיר: נגביל שכר בכירי החברה
- יו"ר דיסקונט ויתר על בונוס של 1.5 מיליון ש'
- החשבת לרוסק עמינח: ראוי שתקצצי בשכרך
הצעת החוק גובשה במשרד האוצר, לאחר שהחליט לפני כשלושה חודשים להתערב בנושא שכר הבכירים בגופים פיננסיים המפוקחים על ידי המדינה.
צפו: שר האוצר נגד משכורות הבכירים המופרזות
על פי הצעת החוק, מעבר לסכום של 3.5 מיליון שקל, תצטרך מועצת המנהלים של החברה לקבל אישור מאסיפת בעלי המניות על ידי רוב מיוחד של בעלי מניות שאינם בעלי שליטה. כמו כן, הוצאות השכר שמעבר לתקרה זו לא יוכרו כהוצאה לצורכי מס.
משמעות אישור ההצעה היום בוועדת השרים לענייני חקיקה, שהיא זוכה לתמיכת הקואליציה וצפויה לעבור את הליך החקיקה בכנסת.
לאחר החלטת ועדת השרים לחקיקה התבטא שר האוצר, יאיר לפיד, בנושא ואמר: "כל מה שחולה ולא מוסרי בכלכלה ובחברה הישראלית מתבטא בניסיון הזה לשלם למנכ"ל הפניקס, אייל לפידות, סכום מופקע של עשרה מיליון שקל. זה לא קשור למציאות הישראלית שבה מעמד הביניים לא גומר את החודש.
"במקום להוריד עמלות לציבור נותנים משכורות מופרזות. הדירקטורים צריכים לדעת שצריכה להיות להם יותר אחריות לציבור. זו אטימות ערכית שאי אפשר לשאת אותה, אנחנו צריכים להתייצב מולה כחברה. זה לא קפיטליזם ולא שוק חופשי, אלא סתם תאוות בצע לא מרוסנת".
החברות לא ממהרות לציית
במשרד האוצר ציפו כי החברות שהחוק צפוי לחול עליהן יגיבו מיידית להצעת החוק וירסנו את חבילות השכר שהן מעניקות לבכיריהן. אולם במהרה התברר כי אין בכוונתן לעשות זאת.
במקביל, המפקחת על שוק ההון, הביטוח והחיסכון במשרד האוצר, דורית סלינג'ר, זימנה לפני כחודש את חברי דירקטוריון חברת הביטוח "הפניקס" בדרישה שינמקו את החלטתם לאשר למנכ"ל החברה, אייל לפידות, הסכם שכר חדש בעלות כוללת של למעלה מ-40 מיליון שקל ב-4.5 שנים.
סלינג'ר הביעה בפני חברי דירקטוריון הפניקס את מורת רוחה מכך שפעלו בניגוד לרוח שנשבה מהחלטות האוצר והתבטאויות שר האוצר ודרשה מהם להציג בפניה את הנתונים שהובילו אותם לאשר את חבילת השכר, על מנת שתוכל להיווכח כי מדובר בצעד שמיטיב עם בעלי המניות של החברה ועם מבוטחיה.
עוד לפני פרסום הצעת החוק בנוגע לשכר הבכירים התנגשו בכירי האוצר עם בכירי ענף הבנקאות והפיננסים סביב סוגיית שכר הבכירים בענף. בפברואר האחרון החליטה החשבת הכללית במשרד האוצר כי מדינת ישראל, כבעלת מניות בבנק לאומי, תתנגד לחבילת השכר שהוצעה למנכ"לית, רקפת רוסק-עמינח וליו"ר הבנק, דוד ברודט.
גם במקרה של בנק לאומי, התנגדות האוצר לא מנעה את אישור חבילת השכר, בעלות כוללת של כ-6 מיליון שקל לכל אחד מהשניים.