שתף קטע נבחר
 

רווח בין השיניים: האם זה פגם או יתרון?

מדונה, ונסה פאראדי ועוד רבים וטובים סובלים מרווחים בשיניים הקדמיות. האם מדובר בפגם חמור שצריך לתקן או שזו שאלה של אסתטיקה, למה זה בכלל נוצר ואיזה טיפול יעזור לתקן?

 

אצל מפורסמים בעלי רווח בין השיניים, הרווח הופך לסימן ההיכר שלהם, חלק מהאופי שלהם. לא אחת נתפס חיוך בעל רווח בין השיניים ובמיוחד בין השיניים החותכות המרכזיות העליונות, כחינני, סקסי או ילדותי.

 

עוד סיפורים חמים – בפייסבוק שלנו

 

יש כאלו שקושרים לרווח שכזה גם סגולות להצלחה כלכלית בחיים. כאשר מגזין ידוע "גלאמור" בחר במאדונה כאשת השנה והציג בשער תמונה "משופצת" ללא הרווח המזוהה עמה, סירבה מאדונה לקבל את הפרס. יחד עם זאת בחרה לימים לשלוח את בתה, שלה אותו פגם, לטיפול אורתודנטי לתיקונו.

 

לא מוותרת על הרווח. מדונה (צילום: MCT) (צילום: MCT)
לא מוותרת על הרווח. מדונה(צילום: MCT)

 

אז מה צריך לעשות עם הרווח בשיניים? השאלה היא בעצם בהגדרה שלנו למה נחשב יפה ואסתטי. יופי זו הגדרה סובייקטיבית שמושפעת מהשפעות תרבותיות וגיאוגרפיות. ישנם מפורסמים שהפכו את הפגם ליתרון כמו ונסה פאראדי למשל.

 

לעומת זאת, היו מקרים כדוגמת מגישת הטלוויזיה כרמית גיא שהודחה מתפקידה משום שאינה עוברת מסך בגלל הרווח בין שיניה, או מפורסמים כמו כריסטיאנו רונאלדו שבחרו לתקן את הפגם ולא להשאירו.

  

עוד כתבות על בריאות השן

הקעקוע בשיניים שיציל את הבריאות שלכם

מה עדיף: שתל או לשמור על השן הטבעית?

בקרוב: טיפול לייזר בן 5 דק' ירפא שיניים

 

מדוע נוצרים רווחים בין השיניים?

ישנן סיבות מגוונות להיווצרות רווח בין שיניים או דיאסטמה כפי שנקרא מבחינה מקצועית. למעשה, לפעמים אף יותר מסיבה אחת אחראית למצב. אחת הסיבות העיקריות היא בעצם גודל השיניים ביחס ללסת ו/או צורת השן ( שיניים מאימא ולסת מאבא, או במילים אחרות עניין גנטי).

 

סיבה נוספת יכולה להיות חסר של שן או שן קטנה באופן אבסולוטי ( דוגמא לכך היא שן חותכת צידית, עליונה שלעיתים עלולה להופיע כשן קטנה מחודדת כחנית). הרגלים כגון דחיפת לשון או מציצת אצבע גם עלולים לתרום.

 

במקרים של מחלת חניכיים ופגיעה בעצם התומכת בשיניים , השיניים הופכות לניידות ונדחפות כלפי חוץ ורווחים נפתחים ביניהן. ישנם מקרים בהם לאחר טיפול אורתודנטי עלולה לחול נסיגה של הטיפול ופתיחה מחודשת של רווחים שנסגרו בגלל הנטייה הטבעית של השיניים לחזור למצבן הקודם.

  

האם לטפל וכיצד?

כאמור, נשאלת השאלה האם בכלל לטפל? כאשר מדובר בבעיה רפואית, כגון מחלת חניכיים או בהרגלים בעייתיים, כדוגמת מציצת אצבע, כדאי ואף מומלץ לטפל. בכל עניין אחר,רצוי להתייעץ עם המטופל לגבי רצונותיו וציפיותיו.

 

מבין אלו שבוחרים לא לטפל ברווח, ניתן למצוא בעיקר כאלו שהרווח הוא בין השיניים החותכות המרכזיות העליונות אולם השיניים בעמדה נכונה. כאשר יש סטייה ממצב זה, הנטייה יותר גדולה לתקן את המצב.

 

השיטה השמרנית ביותר לצמצום רווחים היא אורתודנטיה – יישור שיניים. אורתודנטיה היא לא נחלת הילדים בלבד ובעצם כל אחד בכל גיל יכול ליהנות מפירותיה. כיום ישנן שיטות מתקדמות מהירות ואסתטיות לקבלת תוצאות מצוינות. ניתן לבחור בין שיטות כגון יישור שיניים פנימי בלתי נראה לבין שימוש בקשתיות שקופות ללא סמכים.

 

שיטה שמרנית נוספת לתיקון הבעיה היא שימוש בחומרים מרוכבים, קומפוזיטים, לצורך תוספת לשן הקיימת. בצורה זו אין פגיעה בחומר השן אלא רק תוספת לצורך שינוי צורתה. כפי שניתן לראות בדוגמא הבאה, מקרה בו בחורה צעירה בקשה לצמצם את הרווחים בין השיניים. הרווחים הם תוצאה של שיניים קטנות יחסית ללסת ובנוסף החותכות הצדיות קטנות באופן אבסולוטי ובצורת חנית.

 (צילום: באדיבות ד"ר ג'רי כהן)
(צילום: באדיבות ד"ר ג'רי כהן)
 

כאשר לא ניתן לפתור את הבעיה בדרך שמרנית, ניתן לצמצם את הרווחים על ידי שימוש בציפויי חרסינה ו/או בכתרים. כפי שניתן לראות בדוגמא הבאה. במקרה הזה לא ניתן היה לבצע טיפול אורתודנטי לצמצום הרווח מסיבות טכניות ולכן הרווח צומצם על ידי שימוש בכתר זירקוניה אחד ו-3 ציפויי חרסינה:

 

 (צילום: באדיבות ד"ר ג'רי כהן) (צילום: באדיבות ד
(צילום: באדיבות ד"ר ג'רי כהן)

ההחלטה באיזו שיטה לצמצם את הרווח תלויה בגורם ולעיתים נבחר לשלב בין שיטות. ישנם מקרים בהם מצמצמים את הרווח במידת האפשר באמצעות טיפול אורתודנטי ומשלימים את הטיפול באמצעות קומפוזיטים או ציפויי חרסינה.

 

כפי שניתן לראות בדוגמא הבאה. לאחר טיפול אורתודנטי נשארו מעט רווחים בין השיניים ("משולש שחור") ובאמצעות קומפוזיטים בוצע שינוי קל בצורת השן וסגירת הרווח

 

 (צילום: באדיבות ד"ר ג'רי כהן)
(צילום: באדיבות ד"ר ג'רי כהן)

 

 

הכותב הוא חלק מהצוות של מרפאת השיניים של ד"ר ג'רי כהן





 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: gettyimages
סימן ההיכר של ונסה פאראדי. רווח בשיניים
צילום: gettyimages
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים