סגור בשבת: החלטה אומללה או חברתית?
ת"א סוערת עקב האיסור על פתיחת מרכולים בשבת, אבל פעילים חברתיים סבורים שלא מדובר בסוגיה דתית: "יום חופש בחוק מגן על עובדים מוחלשים". ומה חושבים על כך הצרכנים התל אביבים? מלחמת השבת בעיר יוצאת לדרך
עוד בחדשות:
- עימות אלים בניצנה; רוב מבקשי המקלט נעצרו
- המלחמה החלה: השופטים מחרימים את עורכי הדין
- שיא השרב עבר, אבל יוסיף להיות חם מאוד
- מנהלת על תלמידה: "חצי מהבנים שכבו עליה"
הפעיל החברתי עו"ד יובל אלבשן מביע תמיכה באיסור הפעלת המרכולים בסוף השבוע, וטוען שעסק הפועל שבעה ימים ברציפות מוביל לכך שעובדים מוחלשים מאבדים הלכה למעשה את יום החופש שלהם. "במקרה כזה אי-אפשר לאכוף את הזכות שלהם ליום חופש, והעובדים האלה הופכים לעבדים", הוא אומר. "כשעובד אומר 'אני רוצה יום חופש', בדרך כלל מוצאים את הדרך להעיף אותו באיזשהו שלב. ההחלטה של שר הפנים היא הדרך היחידה לדאוג לעובדים המוחלשים".
לדבריו, פתיחת המרכולים בשבת פגעה הן בעובדים והן בבעלי העסקים הקטנים, שבניגוד לרשתות לא יכלו להרשות לעצמם לפעול שבעה ימים בשבוע, ובוודאי לא לשלם את הקנס של 600 שקלים שהוטל על מי שפתח בשבת.
הסערה התעוררה בעקבות פסילת התיקון שהעבירה עיריית תל אביב בחוק העזר העירוני, ולפיו הוסדרה פעילות של מרכולים מסוימים בכל רחוב. הצעד של סער - המאפשר פתיחת מרכולים רק במתחמים כגון הנמל - גרר מיד תגובות חריפות של שר האוצר יאיר לפיד שהגדיר אותו "החלטה תמוהה", ושל ראש העיר רון חולדאי שהודיע שישקול לפנות לבית משפט כדי לערער על ההחלטה.
אלבשן, חילוני לחלוטין, מקפיד להגיד שהוא לא רואה היבט דתי בהוראה של שר הפנים: "זה לא נושא דתי אלא עניין חברתי גרידא. בעבר טענו שהעובדים מקבלים ימי מנוחה חלופיים באמצע השבוע, אבל חקרנו את זה במשך שלוש שנים במסגרת האוניברסיטה העברית, וגילינו שבהתחלה באמת שומרים על יום המנוחה הזה, אבל אחרי כמה חודשים האנשים כבר עובדים שבעה ימים בשבוע".
- אבל במקביל סגירת העסקים פוגעת בציבור הצרכנים.
"אני לא מכחיש, אבל הציבור יצטרך להתארגן במקומות אחרים, ובמקרים דחופים יש חנויות נוחות. זה המחיר שאנחנו משלמים כחברה כדי שתהיה פה סולידריות בסיסית. אני בטוח שכמעט כל התל אביבים יעדיפו להתאמץ ביום שישי ולא לגרום למישהו לעבוד שבעה ימים".
- ומה תגיד לעובדי המרכולים שטוענים שהם מעוניינים שהרשתות יפעלו בשבת?
"אני שואל איזה רצון יש לאדם עני, שרוצה עוד כמה שקלים ושמוכן לעשות הכול כדי לרצות את המעביד שלו? לכן זו חקיקת מגן כפויה. אנחנו פטרנליסטים. אנחנו אומרים לעובד 'למרות שאתה רוצה לעבוד, אתה חייב לקבל יום חופש', וזה בדיוק מה שאנחנו עושים".
החלטה אומללה של גדעון סער
ליד המרכולים הפזורים לאורך אבן גבירול מרבית הצרכנים לא אהבו את החלטת השר סער לבטל את סגירת המרכולים בשבת. שם התייחסו הרוב להיבט הדתי של המהלך. "אני לא איש דתי ואני חושב שלכל אחד מגיע להחליט אם הוא רוצה לקנות בשבת או לא", אמר ברני, המתגורר בקרבת מקום. "יש הרבה דברים שהדתיים עושים וזה מפריע לי".
פלורנס הוסיפה: "אני מכבדת את השבת, אבל אם יש כאלה שרוצים לפתוח זה עניין שלהם. אני מאמינה בחופש של האדם, שכל אחד יעשה כרצונו. גם הדתיים. אי-אפשר שתהיה עוד ירושלים. הכי חשוב להיות חופשי מבלי לפגוע באף אחד".
סתיו (25): "בסוף זה פוגע רק בצרכן. יש הרבה עסקים שפתוחים 24/7, וזה לא מפריע לאף אחד. הציבור הדתי לא קונה פה בכל מקרה".
לקוחה שהסתובבה בין הדוכנים סיכמה: "אני נגד סגירה בשבת. זה נותן לי יותר אופציות למקרה שאני נתקעת בסוף שבוע ולא הספקתי לעשות קניות. זה מאוד נוח. אני מאמינה שאיש באמונותו יחיה, ושאם הדתיים לא רוצים – שלא יקנו בשבת".
לבסוף רק קונה אחת יצאה נגד הזרם ואמרה: "אני בעד סגירה בשבת. השבת חשובה וזה הדת שלנו".
מרשת AM:PM נמסר בתגובה: "תל אביב הייתה תמיד עיר פלורליסטית שכל אחד בה חי לפי תפיסת עולמו. ההחלטה היום מחזירה את העיר 20 שנה אחורה. התושבים כאן עובדים קשה ורוצים את הנוחות שלהם בסופי השבוע. סגירת המרכולים בשבת תמנע זאת מהם. זו החלטה אומללה שמנסה לשנות את אורח החיים התל אביבי ומפרה את האיזון והסטטוס-קוו שחשובים לכל אזרח שלא מנסה לכפות את דעותיו על אחרים והציבור יאמר את דברו".