יוצאים לחופש: "סוף-סוף בלי לימודים, כיף"
הילדים נלהבים ומתכננים מה לעשות: טיול לספרד, קייטנת אקסטרים או שבוע אצל סבא וסבתא. ההורים שוברים את הראש איך להעסיק את הילדים. אם לארבעה: "אני אקח הרבה ימי חופשה ומנגד ההוצאות יהיו מטורפות"
1.4 מיליון תלמידי בתי הספר היסודיים וגני הילדים מסיימים היום (יום ב') את שנת הלימודים תשע"ד ויפתחו את חופשת הקיץ. מדובר ב-948,059 תלמידי יסודי ו-453,733 ילדי הגנים, ואליהם יצטרפו 74,725 מורים ו-16,552 גננות. הילדים נלהבים ומתרגשים מאוד לקראת החופשה, ההורים קצת פחות.
- סיפורים נוספים - בפייסבוק שלנו
רותם רדמי, מסיימת את לימודיה בכיתה ה' בבית ספר לב טוב בהרצליה. "אני מתרגשת מאוד", אמרה ל-ynet, "היו לנו השנה הרבה מבחנים וזה משמח לסיים אותם". רדמי תעלה לכיתה ו' - השנה האחרונה שלה בבית הספר היסודי. לצד השמחה לקראת החופש הגדול, יש גם ציפייה לא קטנה לבאות. "זו תהיה השנה האחרונה שלי בבית הספר, אנחנו נהיה הכי בוגרים, מצד אחד זה מאוד כיף ומצד שני גם מלחיץ. אני מקווה שתהיה שנה קלה". רדמי לא מתכוונת לקחת חלק בקייטנה במהלך חופשת הקיץ, אלא "לטוס לספרד עם המשפחה, להיפגש עם חברות ולנוח בבית".
אופק ישורון מסיים את לימודיו בכיתה ב' בבית ספר "בורג" במזכרת בתיה. "כיף לסיים את הלימודים", הוא מצהיר, "בחופש אני אלך לקייטנה, אעשה יצירות ואמצא עוד הרבה דברים לעשות". כשנשאל אם נהנה בבית הספר ענה: "ככה-ככה, היה כיף בעיקר בחוגים".
לאופק יש שלושה אחים ואחיות, ואמם, יערה ישורון, יו"ר ארגון "הורים עובדים לשינוי", כבר מתכוננת לימי החופשה הקשים שמחכים לה. "כשהייתי שכירה זה היה סיוט מסוג אחד, והיום כשאני עצמאית זה סיוט מסוג אחר, כי אני יודעת שההכנסה שלי הולכת לרדת משמעותית בחודשים האלה", היא אומרת. "בשנה שעברה שילמתי 6,000 שקל עבור מסגרות לארבעת הילדים. השנה, בזכות המסגרות שמציע משרד החינוך אני אשלם 4,000 שקל וזה משמעותי מאוד מבחינתי. מעבר לזה, העובדה שבשלושת השבועות הללו יש מישהו ששומר על הילדים שלי בזמן שאני בעבודה - נותנת לי נחת".
החודש השני, אומרת ישורון, "הוא סיוט מכל בחינה. ילדים לא יכולים להיות כל היום בבית, הם זקוקים לתעסוקה, ועם כל הכבוד ליכולותיי כמפעילה אני לא יכולה להחליף את המסגרת הקבועה שלהם. אני מתכוונת לקחת הרבה ימי חופשה בחודש הזה ומנגד ההוצאות הולכות להיות מטורפות".
"סבא וסבתא לא יכולים להחזיק אותם חודש"
משרד החינוך יפתח ביום שלישי את "בתי הספר של החופש הגדול" שיפעלו עד 21 ביולי. כ-180 אלף תלמידים ישתתפו בתוכנית, שתתקיים בימים ראשון עד חמישי, בשעות 13:00-08:00. התוכנית תיושם בכיתות א'-ב' בכל הרשויות המקומיות, ובמסגרת פיילוט שיפעל ב-42 יישובים - גם לתלמידי כיתות ג'-ה'. העלות המרבית להשתתפות בתוכנית היא 450 שקל לילד (על פי מדרג סוציו-אקונומי של הרשות).
יו"ר ארגון ההורים בירושלים פז כהן ישלח את בתו נגה בת ה-5 לבית הספר של החופש הגדול. את בנו אופק (11) ירשום לקייטנת אנגלית ואת בתו איילת (8) ירשום לקייטנה פרטית אחרת. בסך הכול ישלם כהן עבור קייטנות בחודש הראשון של החופש 5,550 שקל.
"יש עוד חודש שצריך להעסיק בו את הילדים ואנחנו נצטרך למצוא להם מסגרות מתאימות, אין לנו דרך אחרת", הוא אומר, "סבא וסבתא לא יכולים להחזיק אותם במשך חודש ואנחנו לא יכולים להיעדר מהעבודה. זה מלא כסף ומבאס כי יהיה לנו פחות זמן יחד, אבל אנחנו משתדלים למצוא את זמן האיכות שלנו. נעשה טיולים משותפים בסופי שבוע ונמצה עד תום את הזמן לבילוי משפחתי".
אופק, בנו של כהן, יסיים את לימודיו בכיתה ה' בבית הספר הדו-לשוני בירושלים. "סוף-סוף בלי לימודים, איזה כיף", הוא אומר, "בזמן החופש אני מתכוון להיות בקייטנה, להיות שבוע אצל סבא וסבתא בחדרה, ולהשתתף ארבעה ימים במחנה קיץ".
חושן דהן, בת 10 מכפר ורדים, תסיים את כיתה ד' בבית הספר היסודי בכפר, ובתום החופש הגדול תעלה לכיתה ה'. התוכניות לחופש הגדול כבר כמעט מושלמות. "בחלק הראשון של החופש אני אעשה בעיקר כיף עם אימא בבית", סיפרה הערב. "בזמן שחברים שלי יהיו בפעילות של הצופים. אחר כך אני אהיה בקייטנת אקסטרים, ובהמשך נהיה באילת", סיפרה. "אני מחכה לחופש הזה כדי שיהיה לי כוח לכיתה ה'".
אמה, קרן, מחכה לחופש בפחות התלהבות: "אני בעיקר לוקחת נשימה עמוקה ואורך רוח. חושן היא הבכורה מבין ארבעת הילדים שלנו, אבל לפחות החודש הראשון של החופשה מכוסה מבחינת פעילויות, יש קייטנות ויש פעילות מאורגנת. אחר כך נהיה קצת באילת ולקראת הסוף - אנחנו עוד לא יודעים".
טוהר דדון, בת 9 מקריית אתא, לומדת בבית ספר יבנה, מסיימת את כיתה ג' ועולה לכיתה ד'. היא לא תלך לקייטנה, ובבית אומרים שהאחיות הגדולות - תלמידות התיכון - ישמרו על הצעירות יותר,
"והילדים גם יודעים לשמור על עצמם", אומר האב.
"בחופש הגדול, אני קודם כול מתכוונת ללכת לבריכה", אומרת טוהר. "אני אוהבת גם לכתוב סיפורים. עד עכשיו כתבתי חמישה סיפורים, ובחופש אני מתכננת לכתוב עוד עשרה", סיפרה. "אני אעשה גם חוברות עבודה ואוהבת לקרוא, אז יהיה לי ממש כיף".
שר החינוך שי פירון בירך את עובדי ההוראה והתלמידים לרגל יציאתם לחופשת הקיץ. "החופשה מהווה בעבורם הזדמנות למנוחה, לשינוי מסגרת היום וניצולו לטובת פעילויות אחרות שאינן מתאפשרות במסגרת ימי שגרה. כחלק מהתפישה שמוביל המשרד, אנחנו ניקח אחריות על התלמידים גם במהלך ימי החופשה, ונעמיד לרשות המשפחות הטבות לצורך ביקורים במוזיאונים ובמוסדות תרבות. אני מאחל לכולם חופשה בטוחה ומהנה".