עימות אלים בניצנה; רוב מבקשי המקלט נעצרו
מאות עזבו בסופ"ש את מתקן חולות ומאז המתינו ליד גבול מצרים. אחה"צ החל פינוי בכוח. לבסוף נלקחו רובם למתקן הכליאה סהרונים. מבקשי מקלט הכריזו על פתיחה בשביתת רעב: "נהגו בנו באלימות קשה"
כוחות גדולים של המשטרה ושל רשות האוכלוסין וההגירה התעמתו הערב (א') ביער ניצנה עם מבקשי מקלט ששהו באזור מאז יום שישי, אז עזבו כ-600 מהם את מתקן חולות וחלקם אף ניסו לחצות את הגבול למצרים. השוטרים קראו למבקשי המקלט לעלות על אוטובוסים בחזרה למתקן, אחרת ייעצרו ויילקחו למתקן הכליאה סהרונים. הפינוי בכוח החל ונרשמו שם עימותים אלימים. השוטרים עטו כפפות גומי. כמה ממבקשי המקלט יידו אבנים על השוטרים. לקראת 20:00 פונו רוב מבקשי המקלט לסהרונים.
עוד בחדשות:
- פלסטינים ששבתו רעב: "תודה לצוות איכילוב"
- מנהלת על תלמידה: "חצי מהבנים שכבו עליה"
- בלוגרית כורדית: "עיראק עומדת להתפרק"
מרשות האוכלוסין וההגירה נמסר כי כמה מפקחיה נפצעו כתוצאה מאבנים וסלעים שיודו לעברם. מנגד טענו מבקשי המקלט כי פקחי הרשות נהגו כלפיהם באלימות קשה במהלך הפינוי. "ביקשנו להילחם על החופש שלנו כי ישראל רומסת את הזכויות שלנו וכולאת אותנו", סיפר תספאי מאריתריאה שנעצר הערב. "אנחנו מבקשים שישראל תבדוק את בקשות המקלט שלנו ותשחרר את כל הכלואים בסהרונים ובחולות. אם היא לא יכולה לעשות זאת, אז שיאפשרו לנו לעבור לטיפול האו"ם או לעבור את הגבול".
מבקשי המקלט שנעצרו במהלך הערב נלקחים למתקן הכליאה סהרונים, שם ייערך להם שימוע. על פי החוק, במידה שהפרו את תנאי השהייה שלהם בחולות - בעקבות העזיבה ביום שישי - ניתן לכלוא אותם לשלושה חודשים בסהרונים. חלק ממבקשי המקלט העצורים הצהירו על פתיחה בשביתת רעב. שב"ס מכיר בשביתת רעב לאחר ששלוש ארוחות מוחזרות.
האפטום, מבקש מקלט מאריתריאה, סיפר ל-ynet מוקדם יותר: "יש כאן שוטרים רבים. חסרים לנו מים ומזון ואיש לא עוזר לנו, אבל אנחנו מתכוונים להמשיך להילחם על זכויותינו הבסיסיות ולא לוותר".
על פי התיקון לחוק למניעת הסתננות, בסמכות המדינה לעצור את מבקשי המקלט ולהביאם לסהרונים אם חלפו 48 שעות מרגע עזיבתם את מתקן חולות.
אתמול נפגשו במקום כמה מבקשי מקלט עם נציגי נציבות האו"ם לפליטים וביקשו את התערבותם.
לדברי האפטום, "אין הבדל בין חולות לסהרונים. אנחנו בכלא בכל מקרה ולכן נישאר כאן". חברו ג'אק הוסיף: "ישראל לא בדקה את בקשות המקלט שלנו והחזיקה אותנו בכלא במשך שנים למרות שאנחנו פליטים. אנחנו מוכנים למות מאחר ולא נשאר לנו דבר".
במתקן חולות כלואים כ-2,400 בני אדם. חלקם פתחו בשבועיים האחרונים בצעדי מחאה בדרישה לשחררם ולשפר את שירותי הבריאות והחינוך במתקן. מאות מהשוהים הפרו את תנאי המתחם ולא חתמו על אישורי ההתייצבות היומיים בו. ההפרה גררה העברת כמה ממנהיגי המוחים לסהרונים.