שתף קטע נבחר

 

מהטרמפ עד איתור הגופות. 18 ימי תקווה

הלחישה "חטפו אותנו" לא הובילה לתגובה מהירה, מבצע "שובו אחים" לא הביא למעצר החוטפים - אבל האמהות האמינו כל העת. בחזרה לשבועיים וחצי שטלטלו את משפחות שער, פרנקל ויפרח - ואת המדינה כולה

קץ התקווה: במשך 18 יום סרקו חיילי צה"ל אבן אחר אבן באזור חברון. היום (ב') הסריקות הובילו לתוצאות, אבל התקווה נגוזה. גופות הנערים שנחטפו לפני יותר משבועיים נמצאו יום לאחר שרבבות הגיעו לעצרת הזדהות בכיכר רבין בתל אביב ודרשו "השיבו את הבנים". הבנים גיל-עד, נפתלי ואייל, שרק רצו להגיע הביתה, כבר לא ישובו.

 

סוף עצוב: נמצאו גופות שלושת החטופים:

שלושה בתים, שלוש משפחות אבלות

מחדל החטיפה: קצינים יודחו מתפקידם, אך יישארו במשטרה

 

מציאת הגופות שמה למעשה גם סוף לאחת ממטרות מבצע "שובו אחים", מבצע שיצא לדרך בעקבות החטיפה בטרמפיאדה בחברון. מאותה עלייה על טרמפ, דרך הלחישה "חטפו אותנו" ועד החיפושים הבלתי פוסקים שנגמרו בכאב גדול - אלו היו 18 הימים שטלטלו את משפחות שער, פרנקל ויפרח, ולמעשה את המדינה כולה.

 

12/6, יום חמישי

21:40. אייל יפרח מאלעד התקשר לאחד מחבריו וסיפר לו שהוא מחפש טרמפ באזור גוש עציון.

22:00. נפתלי פרנקל מנוף איילון וגיל-עד שער מטלמון יצאו מישיבת "מקור חיים" לחופשת סוף שבוע.

22:15. השלושה עלו על מכונית בטרמפיאדה ביציאה המערבית של אלון שבות.

22:25. אחד החטופים התקשר למוקד המשטרה ולחש "נחטפנו". השוטרים לא התייחסו לקריאה ברצינות הדרושה, למרות שארכה יותר משתי דקות. המפכ"ל יוחנן דנינו כינה זאת "כשל חמור ביותר".

 

13/6

3:00. אביו של אחד הנערים דיווח במשטרה כי בנו לא חזר הביתה. רק אז הועבר המידע על ההיעדרות לצה"ל ולשב"כ.

12:30. אנשי כוחות הביטחון מצאו מכונית שרופה באחד הכפרים הפלסטיניים, ככל הנראה במכונית זו נחטפו השלושה.

14:00. ההודעה עדיין לא הותרה לפרסום בתקשורת, אבל רבים כבר ידעו שנחטפו שלושה נערים. בווטסאפ מופצת הודעה שלפיה במבצע משולב חולצו שני חטופים ללא פגע. לפי ההודעה הכוזבת, חמישה מחבלים נהרגו במהלך פעולות החילוץ.

17:05. סוף לשמועות. דובר צה"ל התייצב מול המצלמות ואמר את מה שרבים כבר ידעו - קיים חשש כבד ששלושת הנערים נחטפו.

 

רחל פרנקל בעצרת למען שחרור החטופים, אתמול בכיכר רבין (צילום: מוטי קמחי) (צילום: מוטי קמחי)
רחל פרנקל בעצרת למען שחרור החטופים, אתמול בכיכר רבין(צילום: מוטי קמחי)
 

14/6

במהלך הלילה: מעצרים ראשונים בעקבות חטיפת החיילים. צה"ל עוצר 16 פלסטינים באזור חברון, מרביתם אנשי חמאס.

12:40. 2,000 לוחמים הוקפצו לגזרת חברון.

13:50. שר הביטחון משה (בוגי) יעלון אמר כי הנחת העבודה היא שהנערים בחיים, והודה: "האירוע עבר לנו מתחת למכ"ם".

15:00. הצנזורה מאשרת לפרסם את שמותיהם של שלושת החטופים - נפתלי פרנקל, גיל-עד שער ואייל יפרח.

20:50. ראש הממשלה בנימין נתניהו בהתבטאות פומבית ראשונה: "עושים הכול כדי להחזיר את הנערים הביתה. הנערים שלנו נחטפו על-ידי ארגון טרור".

 

15/6

בלילה שבין שבת ליום ראשון נעצרו 80 אנשי חמאס, בהם בכיר הארגון חסן יוסוף, חברי המועצה המחוקקת ושרים לשעבר.

12:40. אמו של נפתלי פרנקל פונה לבנה: "עם ישראל הופך עולמות כדי להביא אותך הביתה".

13:45. צה"ל נערך לכתר את חברון - חסם את הכניסות הראשיות באבני בטון.

16:26. ynet חושף - בזמן המבצע, אשתו של אבו מאזן מאושפזת בבית החולים אסותא בתל-אביב.

19:30. עשרות אלפים משתתפים בתפילה בכותל לשלומם של החטופים. תפילה מתקיימת גם בכיכר רבין בתל-אביב, שם אמר הרב הראשי לשעבר, ישראל מאיר לאו, שאסור לחכות "כמו עם גלעד שליט".

22:25. מתחמם גם בדרום. מערכת "כיפת ברזל" מיירטת שני גראדים.

23:00. פעולה לילית בחברון. פיצוצים בשכונת עין דיר בחה, שני אנשי חמאס נעצרו.

 

הגיעו עד האו"ם. שלוש אמהות החטופים בז'נבה ()
הגיעו עד האו"ם. שלוש אמהות החטופים בז'נבה

16/6

מבצע המעצרים נמשך, נעצר יו"ר הפרלמנט הפלסטיני עזיז דוויק. שוב מופצות שמועות ברשת ווטסאפ לגבי גורל החטופים. עשרות מפגינים בצומת גוש עציון לשחרור הנערים החטופים, ומתעמתים עם צה"ל.

 

17/6

הפגנת הזדהות גם בניו יורק, עימותים בכנסת על רקע דברי ח"כ חנין זועבי כי "החוטפים אינם טרוריסטים", והסריקות נמשכות. חיילי צה"ל מחפשים בבורות, בבארות ובמערות.

 

18/6

נשיא הרשות הפלסטינית אבו מאזן יוצא בחריפות נגד החוטפים, בדברים שנשא בערבית בסעודיה: "הם רוצים להרוס אותנו. הנערים הם בני אדם כמונו, צריך להחזיר אותם למשפחותיהם".

 

"רק רוצים לחבק אותם". רחל פרנקל במועצת זכויות האדם של האו"ם בז'נבה (צילום: UN WEB TV) (צילום: UN WEB TV)
"רק רוצים לחבק אותם". רחל פרנקל במועצת זכויות האדם של האו"ם בז'נבה(צילום: UN WEB TV)

מצוד אחר שני החוטפים. אבו עיישה וקוואסמה (צילום: AP) (צילום: AP)
מצוד אחר שני החוטפים. אבו עיישה וקוואסמה(צילום: AP)

19/6

המעצרים נמשכים. צה"ל פשט על אגודת הסטודנטים של אוניברסיטת ביר זית, התעמת עם זורקי מטענים בג'נין, ומספר העצורים מתחילת המבצע הגיע ל-200. פריצת דרך עדיין אין.

 

20/6

הוגברו החיפושים באזור חברון, האזור שבסופו של דבר נמצאו בו גופות הנערים. צה"ל הכריז על חלק מהאזור כשטח צבאי סגור, והוביל למקום אף כוחות בעזרת מסוקים.

 

21/6

קמפיין ההסברה בעיצומו. האם רחל פרנקל התראיינה ל-CNN ואמרה: "אנחנו מניחים שהם בחיים". צה"ל מרוקן מאגרי מים ופושט על מוסדות רווחה של חמאס, אבל לא מצליח לשים את ידו על החוטפים.

 

"עושים הכול כדי להחזיר את החטופים הביתה", אמר ראש הממשלה נתניהו (צילום:  קובי גדעון, לע"מ) (צילום:  קובי גדעון, לע
"עושים הכול כדי להחזיר את החטופים הביתה", אמר ראש הממשלה נתניהו(צילום: קובי גדעון, לע"מ)

22/6

בזמן הסריקות אחר החטופים, נחשפו עשרות מנהרות ביהודה ושומרון. חלק מהמנהרות נמצאו על ידי הלוחמים בתוך בתים של אנשי חמאס. לפריצת דרך המנהרות הללו לא הובילו.

 

23/6

האמהות של גיל-עד, נפתלי ואייל יצאו לז'נבה, כדי לנאום בכינוס של מועצת זכויות האדם של האו"ם, העוינת את ישראל. "רוצות את הילדים בבית", הן אמרו לפני ההמראה.

 

24/6

אחרי שורה ארוכה של גינויים דווקא נגד ישראל, על רקע המדיניות בשטחים ומבצע המעצרים הנרחב ביהודה ושומרון, פונה רחל פרנקל לעולם ומתחננת להשבת הילדים. בת גלים שער, אמו של גיל-עד: "העולם אדיש ושותק". הרמטכ"ל בני גנץ מודה: "ככל שחולף הזמן, החשש גובר".

 

25/6

העצירים המנהליים הפלסטינים מפסיקים את שביתת הרעב כחלק מההבנות עימם, בת גלים שער תוקפת בחריפות את ההבנות ומותחת ביקורת גם על ראש הממשלה: "עסקת שביתת הרעב - טעות חמורה".

 

26/6

שבועיים אחרי החטיפה, מותרים לפרסום שמות החשודים העיקריים - מרואן קוואסמה ועמאר אבו עיישה. המצוד אחר השניים, מחבלים פלסטיניים מחברון שריצו תקופת מאסר בכלא הישראלי בעבר, החל כבר ביום שאחרי המבצע, צה"ל פשט על בתיהם - אבל שני החוטפים עדיין לא נעצרו.

 

כוחות גדולים באזור מציאת הגופות ליד חברון (צילום: גיל יוחנן) (צילום: גיל יוחנן)
כוחות גדולים באזור מציאת הגופות ליד חברון(צילום: גיל יוחנן)

27/6

לקראת העצרת בכיכר רבין, אמהות החטופים מתראיינות ל"ידיעות אחרונות" ומבהירות: "אנחנו סומכות לגמרי על הממשלה ועל צה"ל, אבל אנחנו לא נאיביות. אנחנו פוקחות עיניים כדי לראות שהכול בסדר".

 

28/6

האיחוד האירופי מגנה את חטיפת גיל-עד, נפתלי ואייל, אבל יחד עם זאת דורש מישראל להשתמש ב"כוח מידתי" במאמציה לשחרורם. לפני כן, באו"ם עוד רצו להיות בטוחים: "לא יודעים בוודאות שהם נחטפו".

 

29/6

האמהות רחלי, בת גלים ואיריס מגיעות לראשונה לטרמפיאדה בצומת אלון שבות, ששם עלו בניהן על הטרמפ שממנו לא שבו. שעות לאחר מכן הן מגיעות לכיכר רבין. עשרות אלפים מצטרפים אליהן בקריאה להשיב את הבנים. "תודה לעם ישראל, לצה"ל וגם לאבו מאזן", אומרות האמהות על הבמה.

 

30/6

נשיא המדינה הנבחר, ראובן (רובי) ריבלין, אומר ל-ynet כי עצרת הענק "היא ההוכחה שאין בישראל שתי חברות, אין כאן מדינת תל אביב וארץ המתנחלים".

 

אבל פחות מיממה אחרי העצרת, מתחילות להגיע הבשורות הקשות. אחרי סריקות של יותר משבועיים, מגיעה סוף-סוף פריצת דרך, אך היא כל כך עצובה - גופות גיל-עד, נפתלי ואייל נמצאות ליד חברון, והתקווה לשובם נגוזה.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: שאול גולן
שלושת החטופים שנרצחו
צילום: שאול גולן
מומלצים