ארדואן הכריז: רץ לנשיאות "בשביל אללה"
ראש ממשלת טורקיה הודיע רשמית על מועמדותו הצפויה לנשיאות המדינה. אך יהיה זה תפקיד שיעניק לארדואן, שהחליש את מערכת המשפט החילונית ואילף את הצבא, סמכויות רבות יותר - למורת רוחם של החילוניים
רוצה להמשיך לשלוט: ראש ממשלת טורקיה רג'פ טאיפ ארדואן הכריז היום (יום ג') על מועמדותו לנשיאות המדינה. אולם לא מדובר יותר בתפקיד ייצוגי, אלא בנשיאות שתעניק לו סמכויות רבות יותר - מהלך שאויביו חוששים כי יהפוך את השלטון במדינה לאוטוריטרי יותר, ושתומכיו, בייחוד המוסלמים, רואים כגולת הכותרת בעיצוב טורקיה מחדש.
עוד חדשות בעולם :
תקדים בצרפת: הנשיא לשעבר סרקוזי נחקר
ניסה לנטרל מטען בקהיר ונכשל - הפיצוץ תועד
סגן יו"ר מפלגת השלטון של ארדואן AKP, מחמט עלי סאחין, הודיע על ריצתו הצפויה של ראש הממשלה לבחירות שייערכו באוגוסט. תומכי המפלגה שהתכנסו באודיטוריום באנקרה הריעו, מחאו כפיים ושרו שירים המהללים את ארדואן. "נכנסנו לפוליטיקה עבור אללה, נכנסנו לפוליטיקה עבור העם", אמר ארדואן לקהל אלפי תומכיו באודיטוריום, שענו בתגובה בשיר: "טורקיה גאה בך".
ארדואן, שזוכה לפופולריות גואה למרות שערוריית השוחד שבה נקשר שמו ואותה האשים בקונספירציה שרקחו "בוגדים טרוריסטים", צפוי לזכות בבחירות. גם ההפגנות נגדו בעקבות אסון המכרה לא ערערו את מעמדו. בכך, הוא יגדיל את סמכויותיו בתום 11 שנות כהונה כראש ממשלה, שנים שבהן החליש את מערכת המשפט החילונית ואילף את הצבא שהיה בעבר כל-יכול.
"הם קוראים לנו שמרנים שאינם מתקדמים קדימה משום שאנחנו מתפללים", אמר בנאומו בהתייחס לאמונתו האדוקה באללה, דקות לאחר שהוקרן סרט ביוגרפי על חייו מנערותו ועד הקריירה הפוליטית הענפה שלו. "הם אומרים שאנחנו לא מספיק טובים מכדי להיות ראש כפר, לא מספיק טובים מכדי להיות ראש ממשלה, שאנחנו לא יכולים להיבחר לנשיאות. הם אפילו לא מוצאים לנכון לראות אותנו כשווים בין שווים", הוסיף.
ארדואן, 60, מציג עצמו כ"מגן האוכלוסייה הדתית-שמרנית" שהיחס אליה זה דורות הוא
כאל אזרחים סוג ב'. האויב - שבנאומים רבים מכנה אותם ראש הממשלה "הם" - הוא הממסד החילוני ששלט במדינה עד שהגיע ארדואן.
תפקיד הנשיאות שאותו ימלא ארדואן אם ייבחר, יהיה שונה במעט מהתפקיד הייצוגי בעיקר שבו מכהן כעת עבדוללה גול. אך העובדה שייבחר על ידי הציבור ולא על ידי הפרלמנט, תאפשר לו לקבל סמכויות נרחבות יותר בהתאם לחוקה.
רשימת המועמדים לבחירות מעידה על שינוי דרמטי בטורקיה. האליטה החילונית הוותיקה תומכת בשני מועמדים איסלאמיים ומועמד שלישי כורדי. אף מועמד לא רץ על מצע חילוני, אנטי-איסלאמי - שפעם היה למדרגה היחידה לשלטון.