שתף קטע נבחר

 

היסטוריה: יפן זונחת את החוקה הפציפיסטית

לראשונה מאז מלחמת העולם ה-2: על רקע התעצמות סין, הקבינט בטוקיו אישר לצבא לממש את זכותו להגנה אישית קולקטיבית ולעזור למדינות ידידות

מאז תבוסתה של יפן במלחמת העולם השנייה היה צבא המדינה כבול בהגבלות שהטילה עליו המנצחת במלחמה ארצות הברית. אלא שכעת הכבלים האלה משתחררים. הקבינט היפני אישר היום (יום ג') פרשנות חדשה של חוקת המדינה הפציפיסטית מעידן פוסט המלחמה. פרשנות זו מתירה לצבא לסייע להגן על בעלות ברית ומדינות אחרות שנמצאות "בקשר קרוב" עם יפן. כלומר, לצבא היפני זכות להגנה אישית קולקטיבית.

 

עוד חדשות בעולם :

תקדים בצרפת: הנשיא לשעבר סרקוזי נחקר

צבא ניגריה עצר את "מרגלות" בוקו חראם

 

ממשלות קודמות ביפן טענו כי סעיף 9 בחוקה להימנעות ממלחמה הגביל את השימוש בכוח כדי להגן על המדינה. ראש הממשלה שינזו אבה אמר כי הצעד שננקט היום נדרש כדי להגן על חיי העם היפני בסביבה ביטחונית עוינת. ספינות מלחמה יפניות יוכלו לדבריו להגן על ספינות אמריקניות שמגנות על יפן. 

 

לא רוצים מלחמה. הפגנה מול משרד ראש הממשלה (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
לא רוצים מלחמה. הפגנה מול משרד ראש הממשלה(צילום: רויטרס)
"שלום איננו משהו שאתה יכול לצפות שיתנו לך אותו, אלא משהו שאנחנו חייבים להשיג בעצמנו", אמר ראש הממשלה היפני במסיבת עיתונאים ששודרה בטלוויזיה. סוגיית ההתערבות לעזרת בעלות ברית פילגה את יפן בתקופה האחרונה. רבים במדינה חוששים מהתעצמותו ההולכת וגוברת של צבא סין, אך גם תומכים בסעיף בחוקה שמתנגד למלחמה ולא רוצים להידרדר למיליטריזם שהוביל את יפן למלחמת העולם השנייה.

 

"שינוי החוקה - רק במשאל עם"

כ-2,000 בני אדם הפגינו מחוץ למשרדו של ראש הממשלה אבה, ואמרו שכל שינוי בחוקה צריך להיעשות במשאל עם ציבורי ולא על ידי פרשנות מחודשת של הקבינט. במשך 70 שנה חיה יפן בשלום עם החוקה שלה", אמר טושיו באן בן ה-67 שהשתתף בהפגנה. "מה נעשה עם האנשים הטיפשים שמנסים לרמוס את החוקה היקרה שלנו?".

 

הצעד המיליטריסטי של יפן ספג ביקורת גדולה מצד סין ותגובה זהירה מצד דרום קוריאה, שהייתה תחת כיבוש יפני מ-1910 ועד 1945. "בייג'ינג מתנגדת לפעולה היפנית של זיוף האיום הסיני", מסר דובר משרד החוץ הסיני הונג ליי. לדבריו, המדיניות החדשה של טוקיו מעלה ספקות לגבי גישתה של יפן להתפתחות בדרכי שלום.

 

דובר משרד החוץ של דרום קוריאה נו קוואנג-איל אמר: "ממשלת דרום קוריאה רואה זאת כתיקון משמעותי למדיניות הביטחון וההגנה כפי שנוסחה בחוקה מעידן פוסט מלחמת העולם השנייה, ועוקבת בזהירות אחריו".

 

ראש הממשלה היפני עם שפם של היטלר וצלבי קרס (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
ראש הממשלה היפני עם שפם של היטלר וצלבי קרס(צילום: רויטרס)
חוקת יפן הפציפיסטית נוסחה בשנת 1947, בהנחיית ארה"ב, לאחר מלחמת העולם השנייה. בחוקה נכתב כי היפנים "לעולם יוותרו על מלחמה כזכות ריבונית של המדינה". סעיף זה נוסף למנוע שידור חוזר של פלישה יפנית וכיבוש ברוטלי בחלקים נרחבים באסיה.

 

ארה"ב שינתה דעתה ולחצה על יפן להתחמש

העמדה האמריקנית כלפי יפן השתנתה במהירות עם פרוץ מלחמת קוריאה בשנות החמישים של המאה הקודמת. ארה"ב החלה לראות ביפן בעלת בריתה בזמן המלחמה הקרה ולחצה על האויבת לשעבר להתחמש מחדש. כיום, בשעה שצבא ארה"ב לחוץ מבחינה כלכלית, ממשלו של ברק אובמה תומך בכל צעד שתעשה יפן כדי למלא תפקיד גדול יותר בביטחון האזור.  

 

אלא שהיפנים, בייחוד בני הדורות המבוגרים, חזו בהצלחת המדינה תחת החוקה הפציפיסטית, אף ש"הנס הכלכלי" איבד מזוהרו בשני העשורים האחרונים. "רוב היפנים, יותר משני שלישים, חשים שהחוקה הפציפיסטית היא חלק מהזהות שלהם", אמר ג'ף קינגסטון, ראש המחלקה ללימודי אסיה באוניברסיטת טמפל יפן בטוקיו.

 

 (צילום: EPA) (צילום: EPA)
(צילום: EPA)

"לא מצפים שיתנו לנו שלום, חייבים להשיג אותו בעצמנו". אבה (צילום: EPA) (צילום: EPA)
"לא מצפים שיתנו לנו שלום, חייבים להשיג אותו בעצמנו". אבה(צילום: EPA)

החלטת הקבינט היפני מהיום איננה הראשונה שמאפשרת לצבא להשתחרר מכבליו. נקודת המפנה הייתה לאחר מלחמת המפרץ הראשונה ב-1991 כשיפן העשירה ספגה ביקורת על שתרמה כסף, אבל לא "חיילים בקרקע". עם תום הפעולות המלחמתיות שלחה יפן תשעה שולי מוקשים למפרץ הפרסי כחלק ממשימה של האו"ם, והייתה נתונה לביקורת ציבורית גדולה. חוק מיוחד שאושר ב-1992 התיר לצבא להשתתף בבחירות בקמבודיה שהתנהלו תחת פיקוח של האו"ם. הייתה זו הפעם הראשונה מאז מלחמת העולם השנייה שיפן שולחת כוחות צבא למדינה זרה.

 

בשנת 2003 חוקקה יפן סדרה של חוקים שאפשרו לכוחות הצבא להצטרף למשימת האו"ם לשקם את המדינה. אולם החיילים היפנים הורשו לירות רק לצורך הגנה עצמית ולוו על ידי כוחות הולנדיים, בריטיים ואוסטרליים, דבר שנתפש ביפן כמביש.

 

לממשלת יפן אין תוכניות לשנות את החוקה, שמעולם לא שונתה. אולם הממשלות שיבואו אחרי אבה יהיו מוסמכות לאשר פעולה צבאית תחת הפרשנות המחודשת של החוקה. יריביו של אבה חוששים שהמדיניות החדשה תהיה צעד לעבר השתתפות בפעולות צבאיות כמו המלחמה בעיראק. אבה טען להגנתו שהממשלה מחזיקה בעמדתה לא לשלוח כוחות לשדות קרב מעבר לים.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: רויטרס
הפגנה נגד אבה בטוקיו
צילום: רויטרס
מומלצים