"חיפשו שעיר לעזאזל ומצאו את השוטר אזולאי"
קצין האג"מ של מחוז ש"י, שהודח בגין המחדל, מכחיש שלא פעל בניגוד להוראות. בוועדת הבדיקה הוא טען כי מינה את סגנו לפקד על המוקד
בכיר המודחים בעקבות מחדלי מוקד 100 בליל רצח הנערים לא מתכוון לעבור בשתיקה על המסקנות שמצאו אותו אחראי לכשלים. קצין האג"מ של מחוז ש"י, ניצב משנה שי אזולאי, שכר אתמול (ג') את שירותיהם של עורכי הדין ליאור אפשטיין ואוהד מגורי במטרה להגן על שמו הטוב. הוא טען שלא היה נוהל מסודר, נוהל שלו פעל לפיו המוקד במחוז ש"י, זמן התגובה לשיחת המצוקה של הנערים היה מתקצר לדקות ספורות.
קצינים בכירים במשטרת ישראל הוסיפו: "בדיוק כמו שקציני אג"מ אחרים במחוזות המשטרה לא מפקדים על המוקדים באופן ישיר, גם נצ"מ אזולאי לא מפקד על המוקד בש"י". אותם קצינים הדגישו שאם אלה מסקנות הוועדה - אז יש להדיח את כל קציני האג"מ במשטרת ישראל:
"נראה שמישהו חיפש שעיר לעזאזל ומצא אותו בדמותו של השוטר אזולאי".
מסקנות הוועדה שמינה המפכ"ל דנינו עסקו בטיפול המשטרתי בשלבים הראשונים של אירוע חטיפת שלושת הנערים, ובמיוחד בשיחת הטלפון מגיל-עד שער. הוועדה, בראשות תת-ניצב משה ברקת, קבעה כי בניגוד להנחיות, השיחה שהתקבלה מאחד הנערים לא סווגה על ידי המוקד "שיחת מצוקה" או "שיחת הטרדה". למעשה, השיחה לא סווגה כלל אף על פי שהיה צריך לסווג אותה "שיחת מצוקה" ולנסות לאתר את זהות המטלפן.
המפכ"ל קיבל את ההמלצות והורה על הדחה של כמה קצינים, תוך שהוא מדגיש שמדובר ב"כשל חמור ביותר". הוא הורה על הדחת ארבעה קצינים ושוטרים (שיעברו לפי שעה לתפקידים אחרים): נצ"מ אזולאי, מפקד מרכז השליטה במחוז ש"י (בדרגת רב-פקד), אחראית המשמרת במוקד ואחראית מוקד 100 במחוז ש"י.
גורמים בכירים במשטרת ישראל מותחים ביקורת על עבודתה של הוועדה ובעיקר על האופן שבו קבע המפכ"ל דנינו מי יעמוד בראשה: "ברגע שהוא מינה קצין בודק בדרגת תת-ניצב, ברור שהוא לא יכול להסיק מסקנות נגד מפקד המחוז שבדרגת ניצב, או להגיד שהייתה אחריות מיניסטריאלית של המפכ"ל".
ההקלטה המצמררת של השיחה למוקד 100 פורסמה אחר הצהריים וחשפה את הרגעים הדרמטיים ביותר באירוע חטיפת שלושת הנערים שנרצחו - נפתלי פרנקל, גיל-עד שער ואייל יפרח. בשעה 22:25 ביום חמישי, 12 ביוני 2014, התקבלה שיחת טלפון במוקד 100, ושער לחש שתי מילים מצמררות - אולי האחרונות בחייו: "חטפו אותי".
לאחר מכן נשמעות צעקות, קולות ירי, אנחות כאב ברקע. אף שלא בכל יום מתקבלת הקלטה כזו - השוטרים לא השכילו להבין בזמן אמת מה קורה מעבר לקו ולהגיב במהירות. בשל המחדל, שעות ארוכות ניתנו לחוטפים להסתיר את גופות הנרצחים ולהימלט. עד מציאת הגופות חלפו 18 יום, והרוצחים עדיין לא אותרו.
כבר ביום שני עתר נצ"מ אזולאי לבית משפט השלום ברמלה במטרה לאסור את פרסום שמו, בין היתר בטענה שלא הספיק להתגונן ובכוונתו לערער על מסקנות הוועדה. אולם לאחר שהמשטרה פרסמה את המסקנות ושמו הופץ בכלי התקשורת, החליט אזולאי לחזור בו מבקשה זו. מהמשטרה נמסר: "אנו מצרים על העיסוק בטענות שונות, מעל במת התקשורת, מצד מי מהשוטרים נשואי דו"ח ועדת הבדיקה. מדובר בטענות חסרות שחר החוטאות לאמת. אנו דוחים בתוקף את הטענות ומדגישים כי ועדת הבדיקה מצאה תשתית תומכת למבצעים כפי שפורסמו".
הדיון סביב הסוגיה עד כמה ברורה הייתה הקלטת השיחה למוקד 100 החל להתנהל זמן קצר למדי אחרי החטיפה, וגם שרים בכירים וחברי קבינט הצהירו כי הדברים שאמר שער אינם ברורים.
לא ברור אם המקור לפער הוא שתי גרסאות שונות של הקלטה שהוצגו – אז והיום. כך למשל הדגישו שר האוצר יאיר לפיד והשר לביטחון פנים יצחק אהרונוביץ', ששמעו את הקלטת, שהמשפט "חטפו אותי" לא נשמע בבירור. השר אהרונוביץ' אף אמר ל-ynet: "שמעתי את הקלטת וקשה מאוד להבין אותה. אבל הקלטת הזו תובא באחד הימים לידיעת הציבור".
מוקדם יותר התראיין המפכ"ל לשעבר אסף חפץ למשדר המיוחד באולפן ynet והתייחס לטיפול בשיחת המצוקה: "אנשים שמקבלים שיחה כזאת חייבים להניח שהיא אמיתית, גם אם הם בטוחים שזה מזויף. התוצאה כאן היא חמורה ואי-אפשר לקבל אותה. זה נורמה שלמשטרת ישראל אסור היה לה להשלים איתה והמפכ"ל שידר זאת בתגובות.
"לא עלו על זה שזאת חטיפה ולא ביררו את הדברים עד הסוף. מאיפה? של מי הטלפון? מתקשרים אליו הביתה, מדברים עם ההורים, מנסים. זה הבעיה. אם זה יכול היה להציל או לא זה הכול השערות של בדיעבד".
גופותיהם של אייל יפרח, גיל-עד שער ונפתלי פרנקל נמצאו בבור מאולתר סמוך לכפר חלחול, והם הובאו למנוחות בבית העלמין במודיעין. בטקס האשכבה לאייל יפרח אמר אביו אורי בדמעות: "אנחנו אוהבי אדם, יש בנו אהבה והיא תנצח. לא נישבר. אנחנו בוכים, אבל זה דמעות של כוח, של חוסן, של אהבה. לא נוותר". לרוצחים הוא אמר: "אנחנו כאן ולא יעזור לכם. אנחנו עם חזק".