צה"ל: צניחה של 51% בגיוס חרדים לצבא
בתוך פחות משנה צנח במחצית מספר החרדים שהתגייסו לשירות צבאי, כך עולה מנתונים שהוצגו בפני ועדת שקד. ההערכה: "החרדים המתונים" בחרו להסתגר על רקע האצת דיוני הוועדה לשוויון בנטל. ח"כ שקד: "החברה החרדית עומדת בפני מבחן לא פשוט לאחר חקיקת חוק שמשנה סדרי חיים"
חוק הגיוס אושר - השוויון בנטל מתרחק: מנתונים שהוצגו בפני ועדת שקד, עולה כי בשנה האחרונה צנח במחצית מספר החרדים שעלו על מדים, והוא עומד כעת על ממוצע של כ-75 מתגייסים בלבד לחודש, ברבעון האחרון.
<< הכל על העולם היהודי - בפייסבוק של ערוץ היהדות. היכנסו >>
על פי דו"ח שהציג ראש ענף תכנון כוח אדם סדיר באכ"א, סא"ל שי טייב, לוועדת המעקב אחר יישום חוק שירות הביטחון - ברבעון הראשון של שנת הגיוס החולפת (יולי 2013 עד יוני 2014) הצטרפו לשורות הצבא 601 חרדים, ובאחרון – 294 בלבד.
קראו עוד בערוץ יהדות:
בין הרבעון הראשון לשני עוד נרשמה עלייה קלה - ל-634 מתגייסים. אלא שאז, ככל הנראה, על רקע האצת דיוני הוועדה לשוויון בנטל, המספר הצטמק ב-30% ל-443 מתגייסים, בשלושת החודשים הראשונים של 2014. ההערכה היא כי "החרדים המתונים" הסתגרו אף הם מפני "גזירת השמד" הקרבה ובאה.
הרבעון הבא נפתח בחודש אפריל האחרון, מיד לאחר אישורו הסופי של "חוק הגיוס" – ועמד בצניחה של ממש בנתונים, בשיעור של 33% נוספים, ובסך הכל 51% מהרבעון הראשון ו-54% מהשני.
ח"כ שקד: "אלה חבלי לידה"
863 מהמתגייסים בשנה החולפת משרתים ביחידות "נצח יהודה", 819 הצטרפו למסלולי שח"ר השונים ו-290 בחרו בגיוס רגיל –
96 מהם לשירות קרבי.
יו"ר ועדת המעקב, ח"כ איילת שקד ("הבית היהודי"), דווקא הביעה סיפוק מדיווחי הצבא: "הנתונים שהוצגו בוועדה מראים כי ישנה עמידה ביעדים השנתיים, ועם זאת חלה האטה", אמרה.
"אנו נמצאים בתחילת תהליך, ואלה הם חבלי לידתו. החברה החרדית עומדת בפני מבחן לא פשוט לאחר חקיקת חוק משנה סדרי חיים. הלך הרוח בציבור החרדי לא פשוט. עם שיתוף פעולה בין הגורמים הצבאיים, האזרחים והפוליטיים, יצלח תהליך הגיוס לאמונתי".
"רק סנקציות כלכליות יועילו"
מנכ"ל עמותת חדו"ש (חופש דת ושוויון), הרב עו"ד אורי רגב, העוקב אחר דיוני הוועדה - האשים במצב את ההחלטה להחיל על החרדים גיוס חובה, הכולל ענישה למשתמטים, במידה שלא יעמדו ביעדים שקבעה הממשלה, וטען כי היא גרמה לצעירי המגזר להסתגר.
"כל ניסיונות ההסתרה שעשה הצבא, לא מכסים על העובדה שחוק הגיוס גרם לירידה דרמטית בתהליך השילוב של הציבור החרדי", טען. "כל זאת, מפני ש'יש עתיד' התעקשה על חוק ריק מתוכן שכולל סנקציות פליליות, וסירבה לחוק יעיל ואמיתי שיבוסס על סנקציות כלכליות".
רגב קרא למשרדי הממשלה להסיר חסמים ביורוקרטים ליישום החוק, ולמנהיגי החרדים להבין כי המשך הסרבנות יזיק לעולם הישיבות. "אחרי שהנזק נגרם, השאיפה של כולנו צריכה להיות שתהיה עמידה ביעדי השירות בצבא ובשירות האזרחי", אמר, "מה שימנע את הצורך להפעיל סנקציות, ויחסוך קרע חברתי כואב".
החוק: "מצג שווא"
סמנכ"ל חדו"ש, שחר אילן, הוסיף: "אם יימשך קצב הגיוס הנוכחי, אין לצבא סיכוי להגיע ליעדי הגיוס שקבעה הממשלה לשנה הבאה.
ראינו כמה הציבור החרדי היה גאה בחיילי 'נצח יהודה' שפעלו במבצע 'שובו בנים'. זו עוד הוכחה שהיעדים הם ברי השגה. חייבים לשקם את האמון בין הצבא לציבור החרדי, ולחזור לקצב הגיוס של 2014".
מהפורום לשוויון בנטל נמסר בתגובה כי מדובר ב" עדות נוספת לכישלון שנקרא החוק לשוויון בנטל. בעוד השרים וחברי הכנסת הציגו לציבור מצג שווא של שוויון ושיפור המצב, מדובר היה למעשה במתן פטור המוני, דחיית השירות והשארתם של הנושאים בנטל לבד במערכה".
הפורום קבע כי "הגיע הזמן לבוא ולומר באופן גלוי - יאיר לפיד, שרכב על גל גיוס החרדים בדרכו לממשלה, ואיילת שקד שקיבלה על עצמה את הובלת הוועדה, הזניחו את ציבור המצביעים שלהם, העניקו זכויות יתר ויתרון תעסוקתי לחרדים, והביאו לחוק חדש – החוק לאי-שוויון בנטל. חייבים להתעורר ולהבין שאנו עומדים בפני נזק בלתי הפיך עם פתרון אחד בלבד: גיוס חובה לכולם - או לשירות צבאי או לשירות אזרחי".