עיריית ת"א משכה ערעור הנוגע לפתיחת עסקים בשבת
בעקבות עתירה שהגישו בעלי המרכולים בתל אביב קבע במאי האחרון בית משפט כי העירייה חייבת לפעול ליישום מדיניות אכיפה בשבתות. אתמול הודיעה העירייה כי היא מושכת את הערעור על הפסיקה: "הערעור מתייתר בעקבות החלטת השר סער"
החלטת שר הפנים גדעון סער לבטל סעיפים בתיקון שהציעה עיריית תל אביב לחוק העזר העירוני המאפשר פתיחת מרכולים בשבת, הכעיסה מאוד את הרשות המקומית שהבטיחה לפנות לבג"ץ, אולם דווקא אתמול (יום ד') החליטה העירייה לוותר על מאבק משפטי אחר בנושא. העירייה ביקשה מבית המשפט העליון למחוק "מסיבות טכניות בלבד" ערעור שהגישה בנוגע לפסיקה בעתירה העוסקת באכיפת חוק המרכולים הקיים.
עוד בחדשות:
השטח בוער: חקירת רצח הנער תקועה
הפגנה בירושלים: "יהודי לא נוקם"
בעלי המרכולים עתרו ב-2007 לבית המשפט המחוזי בתל אביב וטענו כי קיימת אכיפה לא שוויונית של חוקי המנוחה. לדבריהם, בעוד הם נאלצים לסגור מרכולים בשבתות כדי להימנע מקנסות, הרשתות הגדולות לא נפגעו מהקנסות. בית המשפט דחה את העתירה המקורית, וקבע כי לא הוכח שהעובדה שהעירייה מסתפקת בקנסות אינה סבירה.
ביוני בשנה שעברה קיבל בית המשפט העליון את הערעור שהגישו בעלי המרכולים, וקבע כי על עיריית תל אביב לפעול באופן נחרץ יותר כדי לוודא שסניפים של רשתות AM:PM וטיב טעם לא יפעלו בימי שבת. השופטים קבעו אז כי על העירייה לשקול שימוש באמצעי אכיפה נוספים, שכן האכיפה בדרך של הטלת קנסות בלבד, כפי שהנהיגה העירייה, אינה משיגה את מטרת החוק.
בספטמבר בשנה שעברה הודיעה העירייה כי עסקים שפעלו עד כה בשבת לא ייקנסו עד להשלמת תיקון חוק העזר העירוני. עם זאת, לפי ההוראות הזמניות שפרסמה אז העירייה, עסקים שלא פעלו בשבת עד פסיקה שקיבל בית המשפט העליון בנושא ייקנסו אם החלו לפעול בשבת לאחר מועד הפסיקה. כמו כן נקבע אז כי ייענשו עסקים שפעלו בשבת לפני הפסיקה ויתברר בעניינם גם גרמו למטרד או הפרעה לסדר הציבורי בשל פעילותם.
ההצהרה שפרסמה העירייה בספטמבר אשתקד הסתמכה על מסמך מדיניות שהציגה בנוגע לאכיפה וסגירה של עסקים בשבת. בעלי המרכולים לא אהבו את מדיניות העירייה בנושא ובהתאם להוראת בית המשפט העליון פנו לערכאה משפטית נוספת – בית המשפט לעניינים מנהליים - בדרישה להורות ולהצהיר כי המדיניות שהציגה העירייה אינה ראויה. העותרים, שמיוצגים על ידי עורכי הדין דוד שוב ועברי פיינגולד, אמרו כי "העירייה עושה הכול כדי לא לאכוף את החוק".
במאי השנה ניתן פסק הדין של השופט מאיר יפרח, שקיבל את עתירתם של בעלי המרכולים ופסל סעיפים שונים במסמך המדיניות שניסחה העירייה. הוא קבע שהעירייה חייבת לפעול ליישום מדיניות האכיפה הלכה למעשה באופן מיידי, כל עוד לא אושר התיקון לחוק העזר העירוני.
בדבריו, ביקר אז השופט בחריפות את מסמך המדיניות העירונית: "בניגוד למה שהיה ניתן לסבור המצב היום לאחר פסק הדין ולאחר מסמך המדיניות לא נשתנה מקצה לקצה, אפכא מסתברא, המדיניות כלפי עבריינים ותיקים היא של אי אכיפה ואילו לגבי עבריינים חדשים תהיה אכיפה מדורגת מן הסנקציה הקלה אל הכבדה. דומה שחוק העזר אינו נאכף על ידי איש. קביעת מדיניות נועדה לקידום אכיפת החוק על פי תכליתו ואינה יכולה להביא לבצורת אכפתית".
בהחלטתו ביטל השופט כלל אכיפה של העירייה שקבע כי עסקים שכבר פעלו בשבת טרם המועד החדש שנקבע יוכלו להמשיך לפעול עוד כמה חודשים, וקבע שיש להכיל חוק איסור הפתיחה על כלל בתי העסק בתחום שטח העירייה, ללא קשר אם פתחו בעבר או לא. הוא קבע כי "העירייה חייבת לפעול ליישום מדיניות האכיפה בשבתות ובחגי ישראל הלכה למעשה", כל עוד לא שונה החוק.
עורכי הדין דוד שוב ועברי פיינגולד, באי כוחם של בעלי המרכולים, אמרו כי "כפי שעיריית תל אביב הפרה את החוק במשך יותר מעשור, כך היא מפרה הוראות מפורשות של בית המשפט גם עתה. כל חוק עזר עירוני מותנה באישורו של שר הפנים וכפוף לחוקי הכנסת ולערכי היסוד של המדינה. כפי שלא ניתן לאשר חוק עזר הקובע מדרכות נפרדות לנשים בבית שמש, גם לא ניתן היה לאשר את חוק העזר הפוגעני שהציעה עיריית תל אביב".
עורכי הדין אמרו עוד כי "שר הפנים לא הורה על סגירת עסקים, ומי שהורו על כך אלו שני בתי משפט (עליון ומחוזי) שנחשפו למציאות המעוותת השוררת בתל אביב. חשוב להדגיש, לא מדובר במאבק דתי של כפיית שמירת שבת. המאבק הוא חברתי-סוציאלי, ומובילים אותו תל אביבים חילונים שענייני דת וכפייה דתית רחוקים מהם. מצער לראות שהנוחות
בקניית חלב בסוף השבוע הפכה בעיני חלקים מהציבור לערך מקודש, בשמו מוכנים לרמוס את זכויותיהם של החלשים ביותר בחברה. יש לברך את בתי המשפט ואת שר הפנים שלא נסחפו בגל זה".
מעיריית תל אביב-יפו נמסר בתגובה: "הערעור המדובר הוגש עם בקשה לעיכוב ביצוע במטרה להימנע מסגירת עסקים עד להחלטת שר הפנים בנושא. מאחר והתקבלה החלטה וממילא מדיניות האכיפה היא לשנה ועומדת להסתיים באוגוסט הערעור מתייתר. בכל מקרה תמשיך העירייה לפעול על מנת לשמור על תל אביב –יפו כעיר ללא הפסקה ותפעל בכל האמצעים החוקיים העומדים לרשותה על מנת לשמור על צביונה של העיר, כולל פנייה לבית המשפט".