הפטיטיס C: האם המחלה עתידה להיעלם?
היא נחשבת אחת המחלות הזיהומיות הכי שכיחות ומסוכנות, אבל עכשיו טיפול תרופתי פורץ דרך נותן תקווה שהמחלה תיעלם כליל עד שנת 2020. מומחית למחלות כבד מסבירה
האם הפטיטיס C עומד לעבור מן העולם? על פי מחקרים קליניים אשר פורסמו לאחרונה, קבוצת תרופות הנמצאת בפיתוח תביא לריפוי מלא בקרב 90-100% מכלל החולים. הנתונים מצביעים על כך כי לקראת 2020 הטיפול התרופתי יביא למיגור הנגיף והמחלה, 25 שנה לאחר גילוי הנגיף.
עוד סיפורים חמים - בפייסבוק שלנו
זיהום כרוני של נגיף ההפטיטיס C הוא הגורם השכיח ביותר למחלת כבד כרונית, 180 מיליון אנשים בעולם לוקים בזיהום כרוני בנגיף. ההערכה היא שבארץ כ- 2.0% מן האוכלוסייה לוקה בזיהום כרוני בנגיף ההפטיטיס C, כלומר כ-140,000 איש.
אבל 75% מתוכם כלל אינם מודעים לקיום הנגיף והמחלה בגופם כיוון שלא נבדקו לנוכחות הנגיף ורק כ- 20-22% מכלל המאובחנים במחלה קבלו טיפול אנטי-נגיפי.
הטיפול בהפטיטיס C
הפטיטיס C: מה הסימפטומים ואיך מטפלים במחלה
נדבקים בהפטיטיס C בסקס? מיתוסים על צהבת
לראשונה: מס' המתים מהפטיטיס C - גדול מאיידס
קבוצות הסיכון בהן נמצאת שכיחות גבוהה יותר של הנגיף הם אנשים שקבלו עירוי דם ותוצריו לפני 1992 (עת גילוי הנגיף), מכורים לסמים המשתמשים במחט להזרקה ישירה של הסם לווריד ומעבירים את המחט הנגועה מאחד לשני, שימוש במחטים לא סטריליות או לא חד-פעמיות ובאופן מדאיג בישראל נמצאה שכיחות גבוהה של הנגיף בקרב העולים ממדינות חבר העמים. לרוב החולים אין כל תסמין של המחלה והם אינם מודעים לקיומה.
אבחון המחלה
האבחון של דלקת כבד כרונית הנגרמת על ידי נגיף ההפטיטיס C נעשה ברוב המקרים באופן אקראי בעת ביצוע בדיקות-דם שגרתיות אצל הרופא המשפחה או באופן אקטיבי באותם אנשים הנמצאים בקבוצות הסיכון ונעשה אצלם חיפוש מכוון לנוכחות של הנגיף בדם. איתור הנגיף נעשה על ידי בדיקת דם פשוטה אצל רופא המשפחה.
בעת חשיפה ראשונה לנגיף, רק 20% מהנחשפים יבריאו באופן עצמוני, 80% יפתחו מחלת כבד דלקתית כרונית. 20-30% מכלל החולים עם דלקת כרונית בכבד יפתחו במשך מהלך איטי של 20-30 שנה שחמת הכבד, מצב בו רקמת הכבד מתחלפת ברקמה צלקתית שאיננה מתפקדת.
מתוך החולים עם שחמת הכבד, חלק ימשיכו לכשל בתפקוד הכבד, צורך בהשתלת כבד ובאחוזים בודדים תיתכן הופעה של סרטן ראשוני של הכבד.
הטיפול הקיים
המניעה של התפתחות הסיבוכים של זיהום כרוני בנגיף מבוססת על מתן טיפול אנטי וירלי היות ועדיין לא פותח חסון לנגיף. ידועים שבעה זנים שונים של הנגיף ואלה מתחלקים לתת-זנים.
אצל 70% מכלל החולים בעולם המערבי וישראל, הזיהום נגרם על ידי זן 1. לזן אין קרוב לוודאי משמעות מבחינת השפעה על התקדמות המחלה אך יש לו השפעה רבה על משך הטיפול ועל אחוזי התגובה לטיפול אנטי-וירלי.
הטיפול הסטנדרטי האנטי נגיפי בזיהום כרוני בנגיף ההפטיטיס C עד 2012 כלל מתן של: זריקת פג אינטרפרון תת-עורית אחת לשבוע וטבליות ריבאוירין למשך 48 שבועות. רק אצל כ- 40% מכלל המטופלים הטיפול הצליח.
תרופות חדשות פורצות דרך
ב-2012 נכנסו לטיפול באוכלוסיית החולים עם זיהום כרוני בנגיף ההפטיטיס C, תרופות חדשות ופורצות דרך המעלות באופן משמעותי את הסיכויים להחלמה מלאה. תרופות אלה השייכות לקבוצת תרופות הנקראות :"Direct Acting Antiviral Agents" פועלות ישירות כנגד הנגיף ופוגעות במעגל החיים שלו.
שתי תרופות חדשות מקבוצה זאת הנקראות מעכבי הפרוטיאזה הוכנסו לסל הבריאות בישראל ב-2012 והן ניתנות אך ורק בשילוב עם פג אינטרפרון וריבאוירין ולזן 1 בלבד.
מתן של טיפול משולש זה באוכלוסיית החולים מעלה באופן משמעותי את אחוז ההצלחה ומביא לריפוי מלא אצל 65%-70% מהחולים שלא טופלו בעבר ואצל 40-83% מאלה שטופלו בעבר (בפג אינטרפרון וריבאוירין) אך הטיפול נכשל אצלם. טיפול זה ניתן למשך 24-48 שבועות והוא כרוך בנטילה של מספר רב של טבליות ביום ובתופעות לוואי לא מעטות.
בסוף 2013 אושרו על ידי ה-FDA עוד שתי תרופות מהקבוצה של ה- "Direct Acting Antiviral Agents" ה-Sovaldi וה-Olysio אך אלה עדיין לא אושרו על ידי משרד הבריאות בישראל. בנוסף, נמצאות כיום עוד קרוב ל-40 תרופות חדשות מקבוצה זאת בשלבים השונים של המחקרים הקליניים, חלקן לקראת סיום.
תרופות אלה בעלות יתרונות רבים: הן ניתנות דרך הפה, מספר הטבליות מועט ביום, תופעות הלוואי זניחות, הן בעלות יכולת אנטי נגיפית גבוהה ביותר והן ניתנות למשך זמן קצר 12-24 שבועות.
על פי התוצאות של המחקרים הקליניים שהתפרסמו לאחרונה, שילובים שונים של תרופות אלה עם ובלי מתן של פג אינטרפרון יביא לריפוי מלא בקרב 90-100% מכלל החולים.
הכותבת היא מנהלת המרכז למחלות כבד במרכז הרפואי שיבא