שתף קטע נבחר

 

בלארוס: 'באים לכלא, והנידון למוות כבר נורה'

הדיקטטורה האחרונה באירופה היא גם המדינה האחרונה ביבשת שעוד משתמשת בעונש המוות. דיווחים על הוצאה להורג ללא התראה, גופות שלא מוחזרות ועורכי דין שגילו רק בבואם לביקור שהאסיר כבר נורה בראשו

בעונש המוות אנחנו רגילים להיתקל במדינות האיסלאם, במדינות עולם שלישי או בארצות הברית, אבל באירופה הוא הפך - כמעט באופן מוחלט - לנחלת ההיסטוריה. מדינה אחת ביבשת הישנה עדיין ממשיכה להוציא להורג פושעים, ואם להסתמך על הדיווחים האחרונים של ארגון זכויות האדם "אמנסטי", היא לא חוסכת עינויים נפשיים גם ממשפחות הקורבנות.

 

עוד חדשות בעולם :

 

ארגון "אמנסטי" דיווח לאחרונה כי אחרי שבשנת 2013, לראשונה אחרי ארבע שנים, לא הוציאה בלארוס להורג אפילו אדם אחד, השנה היא שבה לסורה והוציאה להורג כבר שני בני אדם - בחשאי. לפי טענות, כמו במקרים אחרים לכאורה בעבר, עונש המוות יושם ללא התרעה מוקדמת, בלי הודעה למשפחה - ומבלי שהגופה תוחזר לקרובי המוצאים להורג או שמקום קבורתם ייוודע.

נשיא בלארוס לוקשנקו עם עמיתו הרוסי פוטין אתמול (צילום: MCT) (צילום: MCT)
נשיא בלארוס לוקשנקו עם עמיתו הרוסי פוטין אתמול(צילום: MCT)

הארגון מביא את עדות אמו של פאבל סליון שהורשע ברצח והוצא להורג, תמרה. לדבריה, כמו רבים אחרים היא לא קיבלה שום הודעה על כך שבנה עומד להיות מוצא להורג בטווח הזמן המיידי. האם טוענת כי נודע לה על ההוצאה להורג רק מעורכת הדין של בנה, שהלכה לכלא ושם התבשרה: "הוא שוחרר, בהתאם למשפטו". הכוונה הייתה למשפט שבו נגזר עליון עונש מוות בשנה שעברה. רק אחר כך קיבלה האם מכתב רשמי המאשר שעונש המוות יושם.

 

ב"אמנסטי" אומרים שבבלארוס עונשי מוות מוצאים לפועל ללא התרעה מוקדמת, וכי מהרגע שבו נגזר עונש המוות ועד לביצועו - איש אינו מודיע לנידונים למוות, לעורכי דינם או לבני משפחותיהם מתי יתרחש הדבר. "הנידונים למוות פשוט נלקחים מתאיהם, מתבשרים שבקשתם לחנינה נדחתה, ואז מאלצים אותם לכרוע על ברכיהם ויורים בצד האחורי של ראשם", נטען באתר הארגון. לפי "אמנסטי", "יש לנו עדויות רבות של קרובי משפחה של אנשים שהוצאו להורג בחשאי בבלארוס בשנים האחרונות".

 

בדו"ח הארגון על עונשי מוות בעולם שפורסם בשנה שעברה, נטען כי בלארוס מיישמת את עונש המוות בחשאיות מוחלטת, בלי לתת הודעה הולמת מראש, והחוק הבלארוסי מאפשר לממשלה שלא להחזיר את הגופות של הנידונים למוות לקרוביהם ולא לדווח על מקום קבורתם. עוד נטען בדו"ח כי לעתים קרובות ההליך מפוקפק, וכי למרות הזכות להגיש בקשה לחנינה - מאז שעלה לשלטון ב-1994 השהה הנשיא, אלכסנדר לוקשנקו, רק פעם אחת הוצאה להורג בעקבות בקשת שכזו.

 

בלארוס נחשבת בעיני רבים לדיקטטורה האחרונה באירופה, וארגוני זכויות אדם מותחים ביקורת קשה על יד הברזל שנוקט שם שלטונו של

לוקשנקו. הוא עצמו הודף את הביקורת, ולפני שנתיים למשל דחה את ההאשמות שהטיח בו שר החוץ ההומו של גרמניה, גידו וסטרוולה, ואמר: "עדיף להיות רודן מאשר הומו".

 

באוגוסט 2012 גירשה בלארוס את השגריר השבדי במדינה סטפן אריקסון בשעה שהיה בארצו בחופשה, בשעה של מתיחות בין המדינות. כמה שבועות לפני כן אחרי השתמשו שני פעילים שבדים במטוס קל כדי לפזר מאות בובות דובונים בשטח בלארוס, ועליהם מסרים בעד זכויות אדם. בעקבות התקרית ההיא פיטר לוקשנקו שני גנרלים.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AP
נשיא בלארוס לוקשנקו. "הדיקטטור האחרון באירופה"
צילום: AP
מומלצים