משחקים באש: כך מרפאים מחלות בסין
אין כל הוכחה ליעילותו, אבל טיפול "תרפיה באש" הפך לטרנד בסין - ותמונות גבר שמקבל טיפול לוהט במפשעה הפכו לוויראליות. "זה לא כואב, רק חם"
מטפל שפך אלכוהול על המטופל והצית אותו באש. במדינות רבות בעולם יקראו לזה התעללות, אבל בסין "משחקים באש" הם בעצם טיפול לגיטימי במחלות. סינים רבים פונים זה שנים ל"טיפול באש", שתומכיו טוענים כי מרפא חרדה, בעיות בעיכול, בעיות פוריות ואפילו סרטן. לאחרונה חזרה העדנה לטיפול השנוי במחלוקת וכלי התקשורת בסין מדווחים עליו בהרחבה.
עוד בחדשות
מכוניות ניזוקו והוצתו בקלנסווה: 'אתה יהודי?'
אין כל הוכחה רפואית כי הטיפול אכן אפקטיבי - עובדה שלא כל כך משנה לאחד ממטפלי האש הבולטים בתחום. "טיפול באש הוא המהפכה הרביעית בהיסטוריה האנושית. מדובר בטיפול שהוא מעבר לרפואה הסינית והמערבית", אומר זאנג פנגהאו, שמדריך את תלמידיו בדירה בבייג'ינג וגובה 300 יואן (48 דולרים) עבור טיפול באורך שעה. הוא מורח משחת תבלינים על גבו של חולה, מכסה אותו עם מגבת, שופך מים ומורח אלכוהול בריכוז של 95 אחוזים: "באמצעות שיטה זו, החולים יכולים להימנע מניתוחים מיותרים".
המטופל, קי ליג'ון, שוכב ברוגע על בטנו בזמן שזאנג מדליק אש קטנה באמצעות המצית שלו. הלהבות, כתומות וכחולות, מרקדות לו על עמוד השדרה. "זה מרגיש חמים, לא כואב, רק חם", מעיד המטופל בן 47, שסבל לאחרונה מדימום מוחי שהשפיע לו על יכולות הזיכרון והתנועה. "אני חושב שזה אפקטיבי".
רבים בסין לא יכולים להרשות לעצמם טיפול יקר עבור מחלותיהם הכרוניות והביטוח הלאומי מוגבל - מה שגורם לעלייה בדרישה לטיפולים אלטרנטיביים זולים יותר. זאנג ג'ינג, 49, הסובלת מכאבי גב כרוניים, פחדה בהתחלה מעצם הרעיון של הטיפול. אך היא מספרת שעם הזמן זה עבר. "ככל שלמדתי יותר על הטיפול לא פחדתי יותר".
הטיפול מבוסס על אמונות עממיות סיניות לפיהן בריאות הגוף תלויה בשימור האיזו בין המרכיבים ה"חמים" ל"קרים" בגוף. "אנחנו מתחילים עם אש על הגוף, שעוזרת לנו להיפטר מהקור שבתוך הגוף", אומר זאנג המטפל, שטוען כי הצית להבות על גביהם של דיפלומטים זרים ובכירים סינים בממשל.
הטיפול המשונה זכה לתשומת לב ציבורית מחודשת החודש לאחר שתמונות של גבר המקבל טיפול לוהט שכזה במפשעתו הפכו ויראליות ברשתות החברתיות בסין. "סר, תרצה את הבשר שלך מבושל", צחק צייצן ברשת המיקרו-בלוגינג הסינית Sina Weibo, הדומה לטוויטר.
סוגיה בוערת
כלי תקשורת ממלכתיים בסין ניסו לכבות את ההתלהבות מהטיפול באש וחשפו דיווחים על כמה מטפלים מפוקפקים, שאינם מוסמכים דיים לטיפול ומחזיקים רק בדלי אחד של מים לצורכי מניעת התלקחות. "היו פציעות, מטופלים שפניהם וגופם נשרפו, בשל ליקויים בסטנדרטים", מודה זאנג. "אני לימדתי עשרות אלפי סטודנטים, ומעולם לא הייתה להם אף תאונה".
עד כה לא קיבל הטיפול תשומת לב מכתבי עת רפואיים, אולם התיאוריה שבבסיסו קשורה במקצת לטיפול הסיני הוותיק ב"כוסות רוח", שבמסגרתו מניחים כוס ובה דולקת להבה המכלה את החמצן באוויר הכלוא ומפעילה בכך לחץ על חלקים בגוף החולה. אך מחקרים לא מצאו הוכחות חותכות המעידות על יעילות הטיפול.
עם זאת, זאנג קיבל קצת הכרה מפרסומים שסיקרו טרנדים ב"רפואה הסינית המסורתית", שמופצים במגזינים המחולקים בבתי חולים במדינה. והתעשייה אכן משגשגת - היא ייצרה מוצרים בשווי של 516 מיליארד יואן (84 מיליארד דולרים) ב-2012. מעבר לגבו הבוער של מטופלו, מצטט זאנג שיר: "דרקון אש הגיע לכדור הארץ/ וטיפול מסתורי נולד". לדבריו, "רפואה צריכה מהפכה - טיפול באש לעולם הוא הפתרון".