שתף קטע נבחר
 

כסף זה לא משחק

ים, בריכה, ארטיק וקרטיב, סרט של אחר-הצהריים יחד עם פופקורן ושתייה, הצגה יומית ועוד הופעה לילית - החופש הגדול הוא בור ללא תחתית כשמגיעים להוצאות כלכליות, אבל זה לא חייב להיות כך. אפשר וכדאי ללמד את הילדים, כבר עכשיו, להיות שותפים בהחלטות הכספיות ולהסביר להם על ערך הכסף

החופש הגדול מתחיל בדרך כלל באופטימיות גדולה - קצת חופש, ים ובריכה עוד לא הזיקו לאף אחד. אבל ככל שהחופש הולך ומתארך, היעדר מסגרת לילדים והצורך של ההורים למצוא להם תעסוקה ולייצר להם גבולות חלופיים, הופכים את החופש למטלה לא פשוטה. זה גם עולה להורים המון כסף - קייטנות, בילויים, נסיעות, בריכה וים, קניות ובזבוזים ואפילו הארטיקים שכבר מזמן לא במחיר שווה לכל נפש. 

 

 

נוסף להיערכות שלכם כהורים להוצאות, יש הרבה מאוד כלים שתוכלו להשתמש בהם כדי ללמד את הילדים על ערך הכסף. בדרך גם תרוויחו עוד כמה ערכים כמו לקיחת אחריות, תכנון קדימה, חשיבה ביקורתית, יצירתיות ויזמות. והכי חשוב, תוכלו לבלות זמן איכות משותף בחופשה, בפחות ויכוחים ומריבות סביב נושאים כספיים. בסיוע מחלקת החינוך הפיננסי במשרד האוצר ריכזנו עבורכם כמה כלים שיעזרו לכם לחנך את הילדים לאחריות כלכלית:

 

אבא, כסף! (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
אבא, כסף!(צילום: shutterstock)

פשוט אמרו "לא‭"

ילדים זקוקים לגבולות ברורים, גם אם לעיתים אנחנו מאפשרים להם לחרוג מהכללים כדאי להבין איפה עובר בדיוק הגבול. כולנו רוצים את הטוב ביותר עבור הילדים שלנו ושלא יח - סרו דבר. אבל כסף וקניות אינם מדד לאהבה וכסף לא קונה אהבה. אפשר לחוות ילדות מאושרת גם ללא הצעצוע הלהיט התורן האחרון או עשרות בגדים ממותגים במאות ואלפי שקלים. אמרו לילדים שלכם (ולעצמכם) - לא. הסבירו להם מדוע אתם אומרים לא ושתפו אותם בהתלבטויות ובהחלטות שלכם, כדי שיבינו את השיקולים שעמדו מאחורי ההחלטה, ושלפעמים גם המבוגרים צריכים להתלבט ולקבל החלטה. אבל ההחלטה הסופית היא שלכם - ועדיף שתתקבל על ידי שני ההורים במשותף.

 

הכל מתחיל ונגמר בבית

ילדים מחקים את ההורים שלהם. כך שאם אתם מקלים ראש בהחלטות כלכליות ומפצים את עצמכם בקניות מופרזות, כנראה שהילדים שלכם יבינו שכך צריך לנהוג, גם אם תגידו אחרת. אם אבד לילד צעצוע או שהוא נשבר כדאי להסביר לילד שבפעם הבאה כדאי לשמור טוב יותר על הצעצועים, ולפעמים הם בכל זאת הולכים לאיבוד או נשברים. אל תבטיחו מיד לקנות לו צעצוע חדש במקום זה שאבד או נשבר. כך ילדכם ילמד להעריך את מה שיש.

 

כסף הוא לא מטרה, אלא אמצעי

הסבירו לילדים אילו סוגי כסף קיימים. לילדים קטנים הראו מטבעות ושטרות שונים, והסבירו להם או עודדו אותם לחפש וללמוד על הסמלים המוטבעים או מצוירים עליהם ולהבין את הערך של כל מטבע. תוכלו ללמד אותם תרגילים פשוטים בחיבור וחיסור בעזרת המטבעות והשטרות. גם בספרי הלימוד בבית הספר מלמדים חשבון פשוט בעזרת מטבעות. לילדים הגדולים יותר הסבירו מה ההבדל בין כסף מזומן לכרטיס אשראי. הסבירו להם שכרטיס אשראי עוזר לנו לא להסתובב עם חבילות מזומן בארנק ושהוא מאפשר לנו לקנות דברים מרחוק, באמצעות הטלפון או האינטרנט, אך שגם בכרטיס האשראי הכסף יכול להיגמר. אל תיתנו לילדים קטנים לבצע רכישות באינטרנט לבדם באמצעות כרטיס האשראי שלכם, גם אם מדובר באתרי משחקים לילדים. הדריכו את הילדים כיצד מבצעים רכישה מרחוק וכיצד נזהרים מהונאות רשת ומאתרים לא מאובטחים.

 

לנתח את הפרסומות

בזמן הצפייה בטלוויזיה, דברו עם הילדים על המסרים שמוצגים בפרסומות. הסבירו להם שפרסומת אינה מציגה בהכרח מידע אמיתי, נכון ומדויק ועודדו אותם לחשוב מה עומד מאחורי הפרסומות. הסבירו לילדים שהחיים אינם פרסומת ושלא מוכרחים לקבל כל דבר שמוצג בפרסומת.

 

שתפו אותם

שתפו את הילדים בקניות בסופר, הכינו יחד רשימה בבית ותנו להם לעזור לאתר את המוצרים בסופר ולחשב כמה הם עולים. תנו להם להשוות מוצרים דומים של חברות שונות והסבירו להם כיצד בוחרים את המוצר המשתלם ביותר. הראו להם את ההבדל בין מוצרים ממותגים למוצרים דומים אחרים.  

 

דמי כיס

תנו לילדים דמי כיס, כבר מגיל 5-6.‬ הסכום יכול להיות קטן מאוד, לפי גיל הילד ולפי כמה שאתם יכולים וכמה שנראה לכם מתאים. סכמו עם הילד מראש מתי אתם נותנים לו את דמי הכיס ומהן המטרות שלשמן אפשר להשתמש בדמי הכיס. הקפידו לתת את דמי הכיס במועד ואל תבקשו מהילד "הלוואה" מדמי הכיס שלו. הגדירו מראש אילו דברים אתם מוכנים לקנות לילד ללא קשר לדמי הכיס, כמו למשל, ספרי לימוד, בגדים וצעצועים, ואילו דברים יוכל לקנות רק מהכסף שלו כמו צעצועים ובגדים ממותגים ויקרים יותר או בילויים לילדים גדולים יותר.

 

למדו אותם לחסוך מגיל צעיר (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
למדו אותם לחסוך מגיל צעיר(צילום: shutterstock)

 

בלי פרסים כספיים

אל תשלמו לילדים כסף עבור עבודות הבית ומטלות שהם נדרשים לעשות ממילא. הרי איש אינו נותן לכם כסף בכל פעם שאתם שוטפים כלים או מכבסים בגדים. כסף אינו פרס על התנהגות טובה, אבל יכול להיות תגמול על עבודה נוספת שהם עושים.

 

עבוה מכניסה

עודדו ילדים מגיל בית הספר היסודי ומעלה לחשוב על עבודות המתאימות לגילם שיוכלו להרוויח מהן כסף. עבודות כאלה יכולות להיות איסוף בקבוקים של כל השכנים למחזור, בייביסיטר לילדים קטנים יותר, או אפילו להקים דוכן למכירת מיץ ועוגיות שיכינו בעצמם או למכירת צעצועים ישנים שכבר אין לכם צורך בהם. הכל בהתאם לגיל הילדים וליכולתם. עזרו לילדים לחשב את העלות של ההוצאות שכרוכות בעבודה שיעשו, אם ישנן כאלה, ומהו המחיר שעליהם לדרוש בתמורה. למשל, חשבו עם הילדים כמה עולים חרוזים ושאר חומרים הדרושים ליצירת צמיד ומהו המחיר ההוגן שכדאי להם לדרוש בעבור הצמיד כדי להרוויח כסף או לפחות לכסות את העלויות.

 

חיסכון מגיל צעיר

הסבירו לילדים שאת הכסף שהרוויחו עליהם לחסוך כדי שיצטבר לסכום שיוכלו לקנות עימו משהו משמעותי יותר. כדי לעודד את הילד לחסוך תוכלו לסכם שאתם תשלימו סכום נוסף לחיסכון לאחר תקופה מסוימת, כמעט כמו ריבית, אבל לא כדאי להוסיף סכום הגבוה ממה

שהילד חסך בעצמו. בהתאם לגיל הילד וליכולתו, תוכלו לסכם עימו שיוכל להשתמש בחלק מהכסף לקנות משהו מיד, ואת יתרת הכסף יחסוך עבור המטרה שתסכמו עליה. ככל שהילד גדול יותר, כך החיסכון יכול להיות למשך זמן ממושך יותר ועבור מטרה גדולה יותר.

 

את הילדים הגדולים יותר קחו עמכם לבנק והסבירו להם שהבנק שומר על הכסף כדי שיספיק לכל הדברים שאנחנו צריכים ושהוא אף משלם לנו ריבית עבור כסף שאנחנו חוסכים. תוכלו להראות להם כיצד נראה תדפיס חשבון בנק ואיך קוראים אותו.

 

תקציב משפחתי

שתפו את הילדים בבניית תקציב לטיול או לבילוי משפחתי. הגדירו יחד מהו הבילוי המועדף על בני המשפחה ומהו התקציב שעומד לרשותכם לשם כך. ערכו סקר מחירים ומצאו את סוג הבילוי המתאים והמשתלם ביותר עבורכם.

 

העודף שנשאר

אם הבילוי או הטיול כרוך בהכנות כלשהן, שתפו את הילדים בהכנות, ברכישת הציוד והמזון שנדרש ובדקו יחד שאתם עומדים בתקציב שהגדרתם. אם תצליחו להשלים את הבילוי בפחות מסכום התקציב שקבעתם, תוכלו להשאיר סכום עודף לצ'ופר נוסף לילדים כמו גלידה לכולם או אפילו סרט או בילוי קצר נוסף אחר, בהתאם לגיל הילדים ולסכום שנותר.

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
למדו אותם על ערך הכסף
צילום: shutterstock
מומלצים