שתף קטע נבחר
 

שיעור בבעיטת פנדלים

לאן הכי כדאי לכוון? איזה פנדל הכי מלחיץ, האם טראש טוק בכלל עוזר, ועם כל הכבוד לוואן חאל, למה גרמניה היא הפייבוריטית בבעיטות הכרעה? שליחנו לברזיל אורי קופר על תורת הפנדלים. כן, יש דבר כזה

לפעמים צריך לדעת להתחלק בתהילה. לואיס ואן חאל וטים קרול הם כנראה שני האנשים המדוברים ביותר בהולנד היום, אבל למהלך החלפת השוער לפני הפנדלים מול קוסטה ריקה ולקריאת הבעיטות המדויקת של קרול עצמו יש אב שלישי וקוראים לו פראנס הוק, מאמן השוערים של נבחרת הולנד.

 

 

הוק, שגם יגיע עם ואן חאל למנצ'סטר יונייטד בתום המונדיאל, הוא איש מקצוע מפורסם, עם אתר אינטרנט משלו, שפיתח כמה שיטות אימון ייחודיות לשוערים. הוא קידם כמות עצומה של שוערים גדולים, מאדווין ואן דר סאר ועד מנואל נוייר. אחד הדברים שהוק נוהג לומר הוא שפנדלים זה לא מזל ולא הגרלה אלא מיומנות בפני עצמה.

 

פראנס הוק וטים קרול אחרי הניצחון על קוסטה ריקה (צילום: EPA) (צילום: EPA)
פראנס הוק וטים קרול אחרי הניצחון על קוסטה ריקה(צילום: EPA)

 

אולי המחשבה הזו היא שהביאה למהלך הייחודי של החלפת שוער רגע לפני בעיטות ההכרעה. בכל מקרה, אם פנדלים אינם תלויים בעיקר במזל (כפי שגם מסכימים כל חוקרי הספורט), מעניין לבדוק את התשובות לשאלות שתמיד מתעוררות במהלך בעיטות הכרעה.

 

איזו בעיטה הכי מלחיצה?

אסכולה אחת טוענת שהבועטים הטובים ביותר צריכים לגשת לבעוט ראשונים. האסכולה הנגדית מאמינה שיש לשמור את הבועטים האיכותיים ביותר דווקא לסוף. המספרים מראים שהבעיטות הראשונות הן הפחות מלחיצות ולכן יש לתת דווקא לפנדליסטים הפחות טובים לנסות את מיומנותם בהתחלה.

 

צפו בסיכום רבע הגמר    (צילום: רויטרס וצלמי ynet עריכה: בן שפייר)

צפו בסיכום רבע הגמר    (צילום: רויטרס וצלמי ynet עריכה: בן שפייר)

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

אחוז הדיוק בבעיטה ראשונה בדו־קרב פנדלים עומד על 86.6%. ההצלחה יורדת בבעיטה השנייה, עוד יותר בשלישית ומגיעה לשפל של 72.5% הצלחה בבעיטה הרביעית והמלחיצה מכולם, שבמקרים רבים מסיימת את ההתמודדות. אם מגיעים למצב של יותר מחמש בעיטות אז האחוזים יורדים עוד יותר – 64.3% לבעיטות שישית או שביעית. בכל מקרה, באופן צפוי שחקן שהחמצה שלו תגרום להדחת הנבחרת שלו הוא הלחוץ מכולם ומדייק ב־41% בלבד מהבעיטות שלו.

 

האם אפשר להתכונן לבועט מסוים?

את פרופ' איגנסיו הוארטה אפשר לכנות חוקר הפנדלים הגדול בעולם. הוארטה, שמייעץ לקבוצות בעניין פנדלים בלבד, גילה שלכל שחקן יש דפוס משלו ושהקבוצות פשוט צריכות ללמוד את הדפוסים האלה אצל הבועטים והשוערים של היריבות. לאחר הפנדלים של ברזיל מול צ'ילה בשמינית הגמר, הראה הוארטה שהיסטורית ניימאר, שכבש את הפנדל האחרון, מעולם לא בעט שמאלה – תמיד ימינה או למרכז.

 

"אמרתי לבועטים שאני יודע לאן הם הולכים לבעוט ומהי התוכנית שלהם", סיפר קרול אחרי עצירת שני הפנדלים שלשום. ואכן, לבועטים ולשוערים יש דפוסים קבועים. אדווין ואן דר סאר, למשל, תמיד קופץ לצד של הרגל החזקה של הבועט. דייגו פורלאן תמיד בועט לצד ההפוך מהבעיטה האחרונה שלו. "הקבוצות עדיין מתכוננות לפנדלים בצורה פרימיטיבית", קובע הוארטה, "והן מפסידות בגלל זה".

 

קרול נכנס לראש של ג'אנקרלו גונסאלס (צילום: EPA) (צילום: EPA)
קרול נכנס לראש של ג'אנקרלו גונסאלס(צילום: EPA)

 

יש משמעות לניסיון?

נהוג לחשוב ששחקנים מנוסים יותר עדיפים במצבים לחוצים שכאלה, אבל האמת הפוכה לגמרי. שחקנים מתחת גיל 22 כובשים באחוזים טובים בהרבה מאשר שחקנים מעל גיל 30. יש חשיבות להכנה, למיומנות ולאופי השחקן – לא לגיל.

 

זה יתרון או חיסרון לבעוט ראשון?

הלחץ גדול יותר על השחקנים מהקבוצה שבועטת שנייה, ולכן היא נמצאת בחיסרון. חוקרי כדורגל מאמינים שהגרלת סדר הבעיטות היא הדבר המכריע ביותר. קצת יותר מ־60% מהקבוצות שבועטות ראשונות מנצחות בדו־קרב. הולנד עלתה לחצי הגמר לאחר שבעטה שנייה, אבל זו הייתה הפעם הראשונה לאחר תשע התמודדויות פנדלים רצופות בגביע העולמי שבהן ניצחה הבועטת ראשונה.

 

ההולנדים לא בעטו ראשונים, אבל ניצחו. החגיגות בכתום (צילום: gettyimages) (צילום: gettyimages)
ההולנדים לא בעטו ראשונים, אבל ניצחו. החגיגות בכתום(צילום: gettyimages)

 

איך מחליטים מי בועט?

לכל מאמן יש את השיטה שלו, אבל בגדול יש קונצנזוס שקובע ששחקן שמראה ביטחון יהיה בין חמשת הבועטים הראשונים. יש מאמנים שקובעים מראש, לפני משחק ואולי אף לפני טורניר, מי יהיו הבועטים. ואן חאל, אגב, ידוע ככזה, אבל בסופו של דבר הרגש קובע ברגעים האלה. או כמו שהסביר לואיס פליפה סקולארי: "מי שיש לו ביטחון בעיניים, יבעט". בשנים האחרונות התחיל טרנד של שימוש בפסיכולוג הקבוצה ששואל את השחקנים אם הם מוכנים לבעיטה ומדווח למאמן על התרשמותו ממצבם הנפשי של השחקנים.

 

עוד ב-ynet ספורט:

 

טראש־טוק עוזר?

ראיתם את קרול עושה את זה שלשום. רוב השוערים מאמינים שיש ביכולתם להוציא את הבועט מריכוז. הם קופצים, מדברים, מראים ביטחון. אם דיברנו על פסיכולוגיה, הרי שפה הנושא הזה הוא המרכז. מומחים לתחום שהתראיינו בהולנד לאחר הניצחון על קוסטה ריקה, קבעו שאפקט החלפת השוער לא עזר להולנד רק כי קרול גבוה יותר וטוב יותר בפנדלים, כפי שהסביר ואן חאל, אלא גם שעצם המהלך נתן להולנדים יתרון פסיכולוגי ובילבל את שחקני קוסטה ריקה.

 

קרול מנסה להוציא את אורנייה מריכוז (צילום: EPA) (צילום: EPA)
קרול מנסה להוציא את אורנייה מריכוז(צילום: EPA)

 

לאן כדאי לבעוט?

יש בעיטות שאי־אפשר לעצור ואלה בדרך כלל הבעיטות שהולכות לחיבורים. אבל, בעיטה גבוהה מדי עלולה להיות מסוכנת. אם מחלקים את גובה השער לארבעה חלקים שווים הרי שהמקום הטוב ביותר לבעוט אליו, מבחינת גובה, הוא החלק השני מלמעלה – גבוה, אבל לא הכי גבוה. שוער שמשתטח לאחד הצדדים מכסה כמעט תמיד את שני החלקים התחתונים בלבד. הגובה, מאמינים הבועטים הטובים, חשוב יותר מאשר צד הבעיטה.

 

באתר האוהדים Kick כבר ביקרתם?

 

מה יהיה במונדיאל הנוכחי?

במונדיאל באיטליה 1990 ובגרמניה 2006 הוכרעו ארבעה מפגשים בבעיטות פנדלים. זו הכמות הגבוהה ביותר שהייתה בטורניר אחד. בברזיל ראינו בינתיים שלוש הכרעות מהנקודה הלבנה – ברזיל הדיחה את צ'ילה וקוסטה ריקה שניצחה את יוון בפנדלים, הודחה באותה צורה מול הולנד. נותרו ארבעה משחקים ויכול להיות שהשיא יישבר.

 

השיא יישבר? נבחרת גרמניה (צילום: AFP) (צילום: AFP)
השיא יישבר? נבחרת גרמניה(צילום: AFP)

 

מבין ארבע הנבחרות שנותרו במרוץ אחרי הגביע, אין ספק שגרמניה היא פייבוריטית הפנדלים. הגרמנים השתתפו ארבע פעמים בבעיטות

 הכרעה בגביע העולמי וניצחו בכל המקרים. לברזיל וארגנטינה מאזן זהה של 1:3 לטובתן והולנד, שעד המונדיאל הנוכחי חוותה רק פעם אחת פנדלים בגביע העולמי והפסידה, סוף־סוף איזנה את עצמה.

  

אז הגרמנים, כמו שנהוג לומר, מנצחים בסוף, אבל צריך לזכור שגרמניה הנוכחית לא דומה לנבחרות של גרמניה בעבר. מבחינת יופי הכדורגל זה אולי לטובתה, אבל כמשסתכלים על האפשרות של הכרעת האלופה בפנדלים - גרמניה הייתה רוצה להיות גרמניה של פעם.

 

עוד ב-ynet ספורט:

רגע מרגש בין מסי לילדים לפני המשחק נגד בלגיה. צפו

צפו בתגובה המרגשת ביותר לפציעה של ניימאר

ככה מגיב השדר הארגנטינאי במהלך השער של גונזלו היגוואין נגד בלגיה

צפו באוהד ה''נכה'' שפרץ למגרש במשחק של ארצות הברית ובלגיה

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים