איך אומרים חופש באנגלית?
מכינים כדורי שוקולד, עושים תחרויות שירה, עוסקים בספורט ולומדים קסמים - והכל בשפה האנגלית. פרויקט "בתי הספר של החופש הגדול" של משרד החינוך, מוכיח לילדים שאפשר ללמוד גם מחוויות ופעילויות מהנות
לימודים הם חלק בלתי נפרד מחיינו, אנחנו למדים מהיום בו אנו יוצאים לאוויר העולם ובכל רגע נתון. אם תשאלו את תלמידי בתי הספר היסודיים על הנושא, הם ודאי יאמרו לכם שלימודים שמורים לבית הספר בלבד, אבל החופש הגדול הזה מוכיח שלימודים הם חלק מחיי היום-יום ואפשר להפוך אותם למהנים, הכל תלוי בחוויה.
- הצטרפו אלינו לעמוד החופש הגדול ב-ynet
פיילוט חדש של משרד החינוך לחיזוק לימודי האנגלית בחופשת הקיץ, במסגרת תכנית "בתי הספר החופש הגדול", מציע לימודי אנגלית חווייתיים. אין מדובר בלימודים רגילים ובכיתה רגילה אלא בלמידה באמצעות משחקים, שירים, מופעי קוסמות, בלוני מים ופעילויות מהנות נוספות. התכנית, שנקראית "תלמ"א" (תכנית לאומית למצוינות באנגלית), פועלת בישובים נצרת עילית ומגדל העמק.
"מדובר בפרוייקט מדהים, הילדים לומדים אנגלית בצורה חוויתית, חוג מאסטר שף, מופע קוסמות, תחרויות שירה באנגלית ואפילו התעמלות הבוקר מתבצעת רק בשפה האנגלית", מסבירה רינת שפטניצקי זמיר, מנהלת בית הספר "גיורא יוספטל" במגדל העמק. "התלמידים מגיעים בכיף לבית הספר והחיבור למורים האמריקאים הוא מצויין. מעבר להנאה יש כאן למידה אמתית המתבצעת בצורה לא שגרתית, דרך המשחק התלמידים לומדים את השפה וזה מכין אותם בצורה הטובה לשנת הלימודים הבאה".
נועם, תלמידת כיתה ד' בבית הספר סיפרה: "אנחנו משחקים ושרים שירים באנגלית, בהתחלה זה קצת קשה אבל המורים עוזרים לנו ומסבירים לנו לאט-לאט כדי שנבין. אני אוהבת ללמוד מילים חדשות ובעיקר לשחק עם החברים שלי בכיתה".
"היום הכנו כדורי שוקולד ודיברנו רק באנגלית, זה היה ממש כיף", סיפר דניאל, תלמיד כיתה ה' בבית הספר. "בבוקר יש לנו שעורי התעמלות והמורים מדברים אתנו באנגלית, זה קצת מצחיק אבל ככה אנחנו גם לומדים אנגלית וגם עושים קצת ספורט".
"לכל מערכת חינוך בעולם יש שתי מטרות: האחת להכין את התלמיד לחיים במדינה בה הוא מתגורר, והשנייה הינה להכין אותו להתחרות בשוק הגלובלי", אמר מנכ"ל תלמ"א, אלון פוטרמן. "תלמ"א משיגה את שתי המטרות הללו, ומוכיחה כי אין דבר העומד בפני הרצון של אנשי חינוך מעולים".
פרויקט "בתי הספר של החופש הגדול" כולל כ-180,000 תלמידים בכל רחבי הארץ. אך בעוד שבמרבית בתי הספר, הפעילות מתקיימת בשפה העברית (ערבית במגזר הערבי) וכוללת מגוון חוגים בתחומים שונים כמו פיסול, מחול ואמנות ועוד, הרי שהתלמידים הלומדים בתלמ"א לומדים כל יום, כל היום רק אנגלית במטרה לחזק את לימודי האנגלית בפריפריה.
בשלב הראשון משתתפים בפיילוט כ-2000 תלמידים, כשכל המדריכים הם מורים בלבד, בכל כיתה מלמדים שני מורים, האחד מישראל והשני המגיע בהתנדבות מארה"ב. התכנית בפועלת בשיתוף הפיקוח על הוראת האנגלית במשרד החינוך.
מיכל ארבע רכזת התכנית בבית הספר מוסיפה: "השילוב של המורים שלנו יחד עם המורים האמריקנים הוא מצוין, הצוות מלא אנרגיות וגם לאחר שנת לימודים ארוכה כולנו מגיעים בכיף לבית הספר ונהנים מאוד מהעשייה. הילדים מאוד אוהבים את הפעילות בקיץ ותוך כדי המשחקים הם רואים שהשד של האנגלית הוא לא נורא כל כך ומי שרוצה בהחלט יכול לקלוט וללמוד את השפה".
בנוסף, במסגרת התכנית "בתי הספר של החופש הגדול", התלמידים נחשפים למגוון פעילויות לימודיות והעשרה בתחום החברתי והערכי, בהן: פעילויות המעודדות קריאה ותגבור השפה, פעילויות בנושא זהירות בדרכים. כך, למשל, ברבים מבתי הספר מתקיימים תחרויות ספורט, חוג "הישרדות", חוג תופים, מחול ושירה, תיאטרון בובות, מסיבות זומבה, חוגי שחמט. בבית הספר נופים ב'חיפה' התלמידים טיפלו בחיות במסגרת יום 'וטרינר צעיר' ובבית הספר 'עליה' בעיר הילדים בנו את בית החלומות של עמי ותמי מחומרים ממוחזרים.
הילה, אם לתלמידה ממרכז הארץ, סיפרה: "בהתחלה היו לנו המון חששות, אבל האמת שהילדים נהנים מאוד. הם אומנם נמצאים בבית הספר אבל זו מסגרת אחרת לגמרי, הרבה יותר כיפית, הילדים משחקים ועושים תאטרון בובות ואנחנו כהורים מרגישים רגועים שהם נמצאים במסגרת בטוחה וטובה".
"סביבה מוגנת וערכית לכל הילדים"
בתוך כך על אף המתיחות הביטחונית מסגרות הקיץ בשדרות וביישובי עזה ממשיכים לפעול כמתוכנן. לאחרונה משרדי האוצר והחינוך הקצו לטובת ישובי הדרום תוספת של 1.5 מיליון ש"ח לפעילויות קיץ המיועדות לילדים ונוער. בביקור שערך אתמול שר החינוך שי פירון, בבית הספר "גיל רבין" בשדרות הוא שיבח את התמודדותם של תושבי העיר והילדים, וחיזק את ידם. שר החינוך נפגש עם הילדים והקריא להם סיפור, וכן לקח חלק בפעילות שמעניק משרד החינוך להפגת המתחים אותם חשים הילדים. לאחר מכן, קיים פגישת עבודה עם ראש העיר, מר אלון דוידי, ויחד עם מנהלת המחוז במשרד, הגברת עמירה חיים, דן בפעולות נוספות לחיזוק תושבי הדרום.
"המטרה של בתי הספר של החופש הגדול היא לייצר סביבה מוגנת חינוכית וערכית לכל ילד בישראל, לא רק במהלך שנת הלימודים אלא גם בקיץ", אמר שר החינוך, הרב שי פירון. "כאן בשדרות, המטרה לתחושת המוגנות מקבלת משמעות כפולה בגלל האירועים של הימים האחרונים. אני בטוח כי ממשלת ישראל וכוחות הביטחון עושים כל שביכולתם להביא שקט לכל תושבי הדרום".