שתף קטע נבחר
 

הכנסת אישרה: עיקולים ועיכובים של חייבי מס

החוק שאושר מעניק לרשות המסים סמכויות נגד חייבי מס, כגון עיקול כלי רכב במחסומי דרכים, עיכוב יציאה מהארץ והגבלת שימוש בכרטיסי אשראי

חוק חדש המאפשר לחזור ולעקל כלי רכב של חייב מס, גם בשטח ציבורי ולעכב את יציאתו מהארץ, התקבל היום (ג') במליאת הכנסת בקריאה שנייה ושלישית לפי הצעת הממשלה. החוק מבטל למעשה את פסיקת בית המשפט העליון שאסרה על רשות המסים לעקל כלי רכב במחסומי דרכים.

 

בהצעת חוק העמקת גביית המיסים והגברת האכיפה ניתן להעביר את גביית החובות למרכז גביית הקנסות, שליד ההוצאה לפועל. הרשמים יוסמכו להטיל על חייבי מסים בסכומים גבוהים הגבלות נוספות על הקיימות בחוק מרכז הגבייה, ותאציל סמכויות אלה על רשות המסים אם זו תבקש להמשיך בגביית החובות.

 

הסמכויות כוללות בעיקר גם את הסנקציות הבאות:

- הגבלת החייב מלקבל או להחזיק רישיון נהיגה או דרכון; הכרזת החייב כ"לקוח מוגבל" במערכת הבנקאית לפי הוראות בנק ישראל; הגבלת החייב מלעשות שימוש בכרטיסי אשראי גם למנוע ממנו לייסד תאגיד או להיות בעל עניין בתאגיד קיים.

 

- החוק מרחיב את הסמכות לעכב יציאה מהארץ של חייב עליו יחליט בית משפט לבקשת ההוצאה לפועל או רשות המסים, רק אם קיים חשש שיציאת החייב מהארץ עלולה לסכל את הגבייה או את החקירה בעניין החוב. עיכוב היציאה מהארץ יהיה גם כשהחייב הוא מנהל פעיל, מנהל עסקים, ומחזיק ב-25% מכוח ההצבעה של החברה.

 

- ההסדר המחודש לעיקול כלי רכב של חייב יתאפשר רק מחייבים שהחוב שלהם הפך לסופי, אחרי כל ערעור שהוגש עליו.

- החוק מסמיך את רשויות המס וההוצאה לפועל גם לדרוש מהחייב ערבות לתשלום החוב ומסדיר את אופן מימושה. בנוסף הם הוסמכו לא רק לעקל נכסים אלא גם לתפוס את רכוש החייב בנסיבות מיוחדות שיש בהן חשש לאי פירעון החוב המס, או שהעיקול איננו מספיק.

 

רשות המסים מחקה חובות ב-43 מיליארד

רשות המסים הבהירה לכנסת כי חוק החדש נדרש לאחר שהצטברו אצלה כ-200 אלף תיקי פעילים של חייבים, שחובותיהם מסתכמים בכ-18 מיליארד שקל. זאת בנוסף לכ-200 אלף תיקי חייבים שאינם פעילים שחובותיהם כ-70 מיליארד שקל אבל רובם של חברות שנסגרו ולא הותירו נכסים שניתנים למימוש לשם פירעון החובות.

 

סמנכ"ל רשות המסים, זאב פורת, שגילה זאת לוועדת החוקה חוק ומשפט לפני שאישרה את הצעת החוק לפני כשבועיים, ציין כי ב-8 השנים האחרונות נאלצה הרשות למחוק חובות אבודים בהיקף של 43 מיליארד שקל. הוא ציין כי אוכלוסיית היעד המיידית של החוק החדש הם כ-15,000 נישומים ועוסקים אשר כל אחד מהם חייב לפחות 10,000 שקל.

 

החוק אושר בינתיים כפיילוט בהוראת שעה למשך שנתיים, שבמהלכן תיבחן יעילות הגבייה באמצעות המרכז לגביית קנסות לעומת הגבייה הקיימת בידי רשות המסים. יו"ר ועדת החוקה ח"כ דוד רותם (ליכוד-ביתנו) אמר: "לא נחוקק את החוק כהוראת קבע אלא לאחר שנראה את תוצאת הפיילוט ובתנאי שלא ינקטו נגד החייבים סנקציות כפולות של הרשות ומרכז הגבייה".

 

עו"ד ספי זינגר, ממשרד המשפטים, ציין באותו מעמד כי תכלית הפיילוט ליצור שני גופים שיגבו את החוב, ולבחון את היעילות שלהם. זאת כשהחוק הקיים לא מאפשר לרשות המסים להטיל את המגבלות שבחוק המרכז לגביית קנסות". לדבריו, "הרשות לא תוכל להטיל מגבלות אלה באופן עצמאי, אלא בעזרת ההוצאה לפועל שתשמע קודם את החייב ותתרשם ממנו".

 

בוועדה צוטט גם דו"ח ועדת טרכטנברג, כמניע נוסף לחקיקה, לפיו קיים פער של 23% בין הפעילות הכלכלית המדווחת ל"כלכלה השחורה" המתנהלת בפועל, כך ש"צמצום הפער בהעמקת הגבייה ובאכיפה יעילה יותר, תגדיל את הכנסות הממשלה ותיווצר מערכת מס צודקת ושוויונית בצמצום היתרון התחרותי של עסקים מעלימי מס על עסקים שומרי חוק".

 

במהלך הקריאה השנייה של הצעת החוק היום במליאת הכנסת טענה ח"כ תמר זנדברג (מרצ), כי "היום אנחנו עושים מהלך הפוך לזה שעשינו לא מזמן בביטול עונש מאסר של חייבים. וחבל שפתרון בעייה של גבייה נעשה באמצעי דרקוני שגובר על ההליך הדמוקרטי". עם זאת החוק התקבל בקריאה שלישית ברוב גדול של 45 תומכים מול 9 מתנגדים.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים