מכת מצרים: סיסי העלה מחירי הדלק ב-80%
הנשיא נלחם בגירעון העצום בתקציב והדהים כשביטל סובסידיות על דלק: "גלולה מרה, אך הכרחית". מי שמשלם את המחיר הוא ציבור הנהגים
אף נשיא לא העז לבטל סובסידיות על דלק במדינה הערבית מחשש לזעם ציבורי ולהפגנות ענק - עד שהגיע א-סיסי: נשיא מצרים עבד אל-פתאח א-סיסי הגן היום (יום ב') על החלטותיו מסוף השבוע להעלות את מחירי הדלק בכ-80 אחוזים ולבטל את הסובסידיות על דלק ואמר כי מדובר ב"גלולה מרה", אך הכרחית. בנאום מיוחד לאומה ששודר בטלוויזיה המצרית, אמר א-סיסי שהוא לא יכול לדחות את הצעדים האחרונים, אפילו אם יעלו לו בתמיכה ציבורית, "משום שהסכנות לכלכלת מצרים גדולות".
עוד חדשות בעולם :
שר החוץ האחרון של ברה"מ מת בגיל 86
אפגניסטן: אשרף ראני הוא הנשיא החדש
בלי משפט: עשרות מבקשי מקלט הושבו לים
הק.ג.ב נחשף: אלף מרגלים וסליקים באירופה
החלטתו של א-סיסי לייקר את מחירי הדלק, כמה שבועות לאחר העלאת מחירי החשמל, הדהימה רבים במדינה הערבית שבה קרוב ל-50 אחוזים מהתושבים חיים בתנאי עוני.
הנשיא המצרי השווה בין התנאים הנוכחיים למלחמות העבר עם ישראל, ואמר שמצרים נמצאת במלחמה לבנות את עצמה מחדש לאחר המהפכות הגדולות שעברה בשנים האחרונות. הוא קרא למצרים לתמוך בצעדי הצנע, ופנה לעשירי המדינה לתרום מכספם למען פיתוחה של המדינה.
"'האחים המוסלמים' מבעירים את הרחוב"
בימים האחרונים מנסה מצרים להביא להביא לרגיעה ברצועת עזה, אך באותה עת א-סיסי מוטרד מאוד מהביקורת הציבורית הגדולה שמוטחת בו בעקבות צעדיו האחרונים לצמצום הגרעון העצום בתקציב. להעלאת מחירי הדלק תהיה השפעה ישירה על מחירי התחבורה הציבורית במצרים וגם על סל המוצרים. אלא שא-סיסי לא הסתפק רק בייקור מחירי הדלק והטיל מסים על סיגריות ואלכוהול, דבר שיוביל בעליית המחירים שלהם.
מאז יום שישי האחרון עומד מחיר דלק אוקטן 95 במצרים ל־6.25 לירות מצריות (0.87 דולרים) לליטר אחד, מחיר ליטר סולר עולה 1.80 לירות מצריות (כ־25 סנט), ואוקטן 80 מגיע ל־1.60 לירות לליטר.
יום אחרי שהודיע על ביטול הסובסידיות והעלאת מחירי הדלק התייצב א-סיסי לשיחה עם עורכי עיתונים וכלי תקשורת במצרים בארמון הנשיאות בקהיר. השיחה הוקדשה בעיקרה לענייני פנים ובראשם הנושא הכלכלי והחלטותיו האחרונות של הנשיא. "לא היה מנוס מהעלאת מחירי הדלק כדי להתמודד עם החובות שמהם סובלת מצרים", אמר א-סיסי. "אם היינו מתעכבים עם העלאת המחירים, היינו שוקעים בחובות של 417 מיליון דולר". הנשיא המצרי יצא נגד תנועת "האחים המוסלמים" והאשים אותה שהיא מנצלת את ההחלטות האחרונות של המשטר בקהיר כדי להבעיר את הרחוב ולהכשיל את ניסיונותיו להבריא את הכלכלה.
מכה קשה לנהגי המוניות: "המשכורת לא עולה"
אלא שדבריו של הנשיא לא מספקים את אזרחי המדינה, בייחוד את נהגי המוניות, האוטובוסים והמיניבוסים, שההחלטה על העלאת מחירי הדלק תפגע בהם קשות. לטענת הנהגים, בשעה שמחירי הדלק עולים, לא חל כל שינוי במשכורות שלהם.במקביל, "הברית לתמיכה בלגיטימיות", ארגון שמזוהה עם "האחים המוסלמים" ועם אנשיו של הנשיא המודח מוחמד מורסי, טענה כי העלאת מחירי הדלק היא "עונש קולקטיבי", בייחוד לעניים ומעוטי היכולת.
מוחמד נסאר הוא פעיל בתנועת "6 באפריל", אחת מתנועות המחאה המוכרות במצרים שלא תמכה בא-סיסי בבחירות לנשיאות. אתמול הוא הניף שלט בכיכר טלעת חרב בקהיר שבו נכתב שא-סיסי הבטיח שלא להפחית את הסובסידיות, וגם כינה את הנשיא "שקרן". כלי התקשורת המצרים, שמזוהים עם המשטר בקהיר, דיווחו שנסאר נעצר בחשד להסתת הציבור.
מי שניסה ביממה האחרונה להתגייס להרגעת הזעם הציבורי הוא צבא מצרים. הגוף החזק במדינה הערבית מסר שישלח אוטובוסים כדי להסיע תושבים וימכור מזון במחירים נמוכים - כל זאת כדי להתמודד עם העלייה במחירי הדלק והמוצרים השונים.
זה שנים רבות שמצרים סובלת ממשבר כלכלי חמור, בין היתר כתוצאה מהמצב הביטחוני הרעוע במדינה. ההכנסות מהתיירות, למשל, ירדו מ-12.5 מיליארד דולר בשנת 2010 ל-5.8 מיליארד בשנה הנוכחית. ההשקעות הזרות ירדו מ-12 מיליארד דולר מדי שנה לשני מיליארד דולר בלבד.
עד ההחלטות הדרמטיות שקיבל א-סיסי בסוף השבוע, הקצתה מצרים יותר מ-30 אחוזים מתקציבה לסובסידיות על דלק ומצרכי מזון. החלטותיו מצמצמות למעשה את הסובסידיות על דלק של המשטר ב-44 מיליארד לירות מצריות, וכרגע הן עומדות על 100 מיליארד לירות מצריות - כל זאת שברקע עומד הגרעון בתקציב על 240 מיליארד לירות מצריות (כ-33.4 מיליארד דולר).