שתף קטע נבחר

 
צילום: AFP, רויטרס

BBC: "התמונות הקשות מעזה" - מסוריה

טרם ננעל יומו הראשון של מבצע "צוק איתן" והתעמולה כבר החלה. הרשת הבריטית בדקה תמונות ששותפו באינטרנט, לכאורה מתקיפות צה"ל בעזה ביממה האחרונה, תחת התגית GazaUnderAttack#. הממצאים מפתיעים

הרשת הבריטית BBC, שלעיתים קרובות מואשמת בקרב ישראלים בגין סיקור אוהד לפלסטינים ופחות אוהד לישראל, התגייסה הפעם לבדוק את התעמולה הפלסטינית ברשת לנוכח מבצע "צוק איתן". בדיקת האתר גילתה כי כמה תמונות גרפיות ששותפו ברשת ובהן נראים הרוגים והריסות בעזה, שאירעו לכאורה בימים האחרונים, התבררו כי צולמו לפני שנים וחלקן אף צולמו באזורים אחרים בעולם, בהם אזורי סכסוך כמו סוריה ועיראק.

 

מדור "BBC Trending", הסוקר טרנדים, כלומר מילות מפתח ותגיות, הנפוצות באופן שכיח בתקופת זמן מסוימת ברשתות החברתיות, בדק כמה תמונות גרפיות ששותפו בהרחבה בטוויטר, בפייסבוק ובאינסטגרם עם התגית (האשטאג) "GazaUnderAttack#" (עזה תחת מתקפה).

 

צפו בדיווח של BBC:

 

יותר מ-300 אלף פוסטים בצירוף התגית פורסמו ושותפו ברשתות החברתיות. במקרה אחד שותפה תמונה של הפגזה על שכונה עם הכיתוב: "זה קרה היום בעזה בזמן הרמדאן. תפילותינו עמכם. ישראל היא הטרוריסטית האמיתית". אולם בבדיקת BBC התברר כי מדובר בתקיפת חיל האוויר ב-2009 על בית להיא, כחלק ממבצע "עופרת יצוקה".  

התמונה צולמה בזמן "עופרת יצוקה" ב-2009 ()
התמונה צולמה בזמן "עופרת יצוקה" ב-2009

התמונה מימין צולמה בסוריה, משמאל צולמה בעיראק ()
התמונה מימין צולמה בסוריה, משמאל צולמה בעיראק
 

במקרה אחר שותפה תמונה של ילדים מדממים לצד הכיתוב: "זה לא קשור לדת, זה קשור לאנושיות" והתגית GazaUnderAttack#. לפי ה-BBC, תמונה זו צולמה בחלב שבסוריה ולא בעזה. תמונה נוספת באותו הפוסט צולמה ב-2007 בעיראק.

 

הרשת הבריטית אף שוחחה עם אחת מהמשתמשים ששיתפו תמונה תחת התיוג העזתי, אף שצולמה גם היא בסוריה. "מחקתי את התמונה מהחשבון שלי", היא סיפרה. "זה מאוד מאכזב שתמונות שאינן נכונות מועברות ברשתות החברתיות במהירות ובקלות כאלו".

 

בדיקת ynet העלתה כי תמונות שאינן קשורות במבצע הנוכחי של צה"ל ברצועת עזה, מבצע "צוק איתן", ממשיכות להיות משותפות בטוויטר. בתמונה שעלתה מחיפוש ראשוני של ההאשטאג GazaUnderAttack# נראים שני גברים מחלצים ילד שנפגע קשות בהפצצה. בכיתוב התמונה נכתב: "העולם שותק בזמן שישראל מוחקת את עזה בהפגזות של חיל האוויר. עוד ילד, אחד מני רבים, אומר שלום".

      תמונה שצולמה במבצע "עמוד ענן" ()
תמונה שצולמה במבצע "עמוד ענן"
 

אך בבדיקה בשירות התמונות של גוגל עולה כי מדובר בתמונה שצולמה ב-2012 בזמן מבצע "עמוד ענן". הילד בתמונה הוא בן משפחת א-דאלו הפלסטינית שנהרג מפגיעת טיל של חיל האוויר בהפגזה. עמו נהרגו עוד שבעה בני משפחה.

 

ליל התקיפות המשמעותי של צה"ל ברצועת עזה שנערך אמש זכה הבוקר לכינוי מבצע "צוק איתן". 

מהבוקר ועד שעות אחר הצהריים נורו מרצועת עזה לישראל יותר מ-50 רקטות ופצצות מרגמה. הערב נורו טילים ארוכי טווח גם לגוש דן.

 

במקביל החל גיוס אלפי חיילי מילואים מפיקוד מרכז ופיקוד הצפון שקיבלו צווי 8 במטרה להחליף את החטיבות הסדירות. מדובר צה"ל נמסר כי אישור הגיוס, שעליו הוחלט לבקשת הרמטכ"ל רב אלוף בני גנץ, נועד ברובו לשלב משרתי מילואים במשימות התעסוקה המבצעית השוטפת בגזרות השונות כדי לאפשר לכוחות הסדירים להתפנות למשימות מבצע "צוק איתן". בשלב הראשון צה"ל צפוי לגייס בין 10 ל-15 אלף חיילי מילואים. הקבינט אישר גיוס של 40 אלף חיילים.

 

פלסטינים דיווחו כי לפחות 16 פלסטינים, בהם גם ילדים, נהרגו היום וכ-100 נפצעו בתקיפות צה"ל ברצועה. חלק מההרוגים בני משפחת קווארע מחאן יונס שבדרום רצועת עזה.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
ציוץ ובו תמונה שצולמה ב"עמוד ענן" ששותף היום
מומלצים