שתף קטע נבחר

 
צילום: AFP, רויטרס

פתיחה מהוססת

להבדיל מהמבצעים הקודמים בעזה, צה"ל יצא ל"צוק איתן" מבלי שרצה בכך, והתוצאות בשלב זה אינן מרשימות. יש ירידה מטרידה באיכות המטרות, חמאס למד להתמודד עם ציידי הרקטות

לו הייתי מוחמד דף, ראש הנהגת הזרוע הצבאית של חמאס - הייתי חותר לסיום המבצע ומתכונן למבצע הבא. ההישגים של דף ברורים: חמאס, שהיה במצוקה, העלה אותה לסדר היום. הוא ירה מטחים כבדים לערי הדרום ולמרכז הארץ והכניס חצי מדינה למקלטים ולמרחבים מוגנים.

 

עוד בחדשות:

 

חמאס נערך היטב לעימות, גם עם מנהרות התקפיות ויכולת חדירה מהים ומהאוויר, וייתכן שעם עוד הפתעות נוספות בקנה. מנגד הגיב צה"ל במכת פתיחה מהוססת, מפוספסת ונטולת הפתעות – שלפחות בינתיים גבתה מחמאס מחיר נמוך של הרוגים ונפגעים. מבצע "עמוד ענן", למשל, נפתח בחיסול רמטכ"ל חמאס אחמד ג'עברי. עופרת יצוקה, שקדם לו, גבה מחמאס מאות הרוגים והתחיל בגל תקיפות אוויריות על בסיסיו. יומיים קודם לכן אישרה הממשלה לפתוח את המעברים בעזה, ובכך למעשה הרדימה את חמאס.

 

למבצע "צוק איתן" יצא צה"ל מבלי שרצה בכך, והתוצאות בשלב זה אינן מרשימות. הצבא אמור היה להתכונן למערכה הזו - בעיקר האווירית, התלויה במודיעין טוב יותר - במטרה לקצר עד כמה שניתן את הסבב ולהוציא חצי מדינה ממעגל האיום. הצבא הזהיר בשנה האחרונה מהתעצמות חמאס עם רקטות ארוכות הטווח ל-80 ק"מ.

 

סיכום היום הראשון של "צוק איתן"

סיכום היום הראשון של "צוק איתן"

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

הרקטה בחדרה אמש                         ()
הרקטה בחדרה אמש

הרקטה בדרום גוש דן אתמול                         ()
הרקטה בדרום גוש דן אתמול

חדירת המחבלים מהים ליד זיקים אתמול                           (צילום: דובר צה"ל) (צילום: דובר צה
חדירת המחבלים מהים ליד זיקים אתמול (צילום: דובר צה"ל)

יירוט בשמי גוש דן אמש           (צילום: אבי חי) (צילום: אבי חי)
יירוט בשמי גוש דן אמש (צילום: אבי חי)

תקיפות צה"ל ברצועה אתמול           (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
תקיפות צה"ל ברצועה אתמול (צילום: רויטרס)
 

לצבא הייתה הזדמנות מצוינת לפגוע בהן ולשחוק עד כמה שניתן את כמות הרקטות, בדיוק כפי שנעשה ביממה הראשונה של עמוד ענן, אך פעולה כזו לא בוצעה למרות הערכות של הדרג הביטחוני הבכיר שהטילים הללו יכוונו למרכז הארץ. ואכן, כבר אמש הצליח חמאס לשגר רקטות למרכז.

 

אם משווים את איכות המטרות והיעדים שנפגעו, בהשוואה למבצעים קודמים, גם כאן ניתן לראות ירידה משמעותית ומטרידה. שר הביטחון טוען שהמבצע ילך ויתגבר ככל שיחלוף הזמן. אלא שלא בטוח שלצה"ל יהיו ההזדמנויות לתקיפות, ובוודאי שיתקשה בסיכול ממוקד של בכירי הזרוע הצבאית של חמאס, שכבר נכנסו לבונקרים שאותם הכינו מבעוד מועד.

 

חמאס למד להתמודד עם ציידי הרקטות של צה"ל הפועלים מהאוויר ומהקרקע - והוא משגר באופן אוטומטי. לכן גם מספר הנפגעים של הארגון נמוך. במקביל הוא מנסה לעקוף את מערכת כיפת ברזל בירי מטחים כבדים לכמה יעדים בו-זמנית, אולם עד כה המערכת מוכיחה את עצמה עם יותר מ-30 יירוטים. כדי להימנע משימוש במיירטים הוחלט בחיל האוויר על נוהל מחמיר של הפעלת המערכת. וכך, רק במקרים של סבירות גבוהה לנפילות בשטח בנוי משגרים את טיל הטמיר - שעלותו כ־50 אלף דולר לטיל.

 

הישג ישראלי במבצע ייחשב חזרה להבנות עמוד ענן, שהביאו לשקט שהחזיק כשנה ואט־אט נעלם. לשם כך מבקש הצבא לשקם את ההרתעה, שתשיג תקופה נוספת של שקט, אך בינתיים ללא הצלחה כבירה. לכן במערכת הביטחון לא מתכוונים לקבל הבנות לסיום הסבב כפי שרצו עד לפני יומיים - גם מתוך הבנה שבלבנון ובסוריה עוקבים מקרוב אחרי הנעשה כאן.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים