איך לזהות פחד וצורך בעזרה במבוגרים וקשישים
המצב הבטחוני ברחבי הארץ גורם לחרדה וללחץ לכולנו, לא כל שכן לבני הגיל השלישי. איך תזהו תופעות חרדה בקרב קשישים ומבוגרים ומה ניתן לעשות כדי לסייע? רופאה גריאטרית מסבירה
המצב הבטחוני בדרום הינו מצב שבאופן טבעי מייצר פחד וחרדה ברמות שונות בקרב כלל האוכלוסייה, על אחת כמה וכמה בקרב בני הגיל השלישי. על כן, חשוב לדעת כי מצבי חרדה בקרב בני הגיל השלישי לא מעידים בהכרח על מחלת נפש המחייבת טיפול פסיכולוגי או פסיכיאטרי.
עוד סיפורים חמים - בפייסבוק שלנו
אנו רואים כי בגיל המבוגר החרדה הינה תופעה שכיחה יחסית , ועל כן אין צורך "לפחד מהפחד". בתקופות משבר וקושי דוגמת המצב הנוכחי באיזור הדרום, מומלץ מאד להקפיד על אורח חיים שכולל דפוסי התנהגות נוגדי חרדה. הדוגמאות הבסיסיות לאורח חיים נוגד חרדה הינם התעמלות, האזנה למוסיקה, ביצוע תרגילי נשימה וכמובן שיחות עידוד ותמיכה של בני משפחה וחברים.
לסייע לקשישים להתמודד
למה קשישים סובלים מנפילות תכופות - ואיך למנוע
משככי כאבים ומשאף: מה לקחת למרחב המוגן
בורחים מהטילים: הבית בת"א שקולט קשישים מהדרום
בנוסף, ניתן להיעזר בטיפולים שאינם תרופתיים כגון ריפוי באומנות, הרפייה בתנועה וטיפול באמצעות בעלי חיים. כאשת מקצוע, אני יודעת לקבוע בוודאות כי שמירה על רוח החיים המוצע כאן מאפשרת להתמודד עם החרדה במידה כזו שתאפשר שגרת חיים סבירה בהתאם למצב האובייקטיבי שאיננו פשוט.
החרדה עלולה לשתק
אולם, לעתים יכולת ההתמודדות של האדם עם מצב בטחוני קשה הינה מוגבלת והחרדה מצליחה לשתק ולהפריע לתפקוד. מצבים כאלה מחייבים פנייה לאיש מקצוע מתחום הטיפול ו/או הרפואה. התסמינים המובהקים לכך שמצב החרדה מחייב פנייה לטיפול הינם:
- נדודי שינה
- קושי בביצוע משימות יומיום פשוטות
- קושי בריכוז
- חוסר ענין בפעילויות הגורמות הנאה למטופל בדרך כלל
חשוב לדעת כי לעיתים קרובות, תופעות חרדה בגיל השלישי מצטרפות או נובעות למחלות פיזיולוגיות שונות מהם סובל המטופל. התהליך הראשוני של הדיאגנוזה חייב לכלול שלילה של גורמים חיצוניים נוסים שעלולים לייצר את החרדה.
אם ידוע לכם כי בן המשפחה/השכן סובל מבעיות נשימה, בעיות לב, איזון בלוטות – ודאו כי הוא מקבל את הטיפול התרופתי המתאים ובכך יש סיכוי סביר כי תפתרו גם את בעיית החרדה.
הכותבת היא מנהלת רפואית של האגף הגריאטרי בלניאדו