שלא יעקצו אתכם: מדבירים או חאפרים
אסון ההדברה שאירע בחורף האחרון בירושלים הזכיר כי מרגע הקריאה ועד שהמדביר מסיים את עבודתו יש לא מעט מקום לתקלות. מה חשוב לדעת כדי שהכל יעבור בשלום?
עונת ההדברות בעיצומה והמדבירים עובדים מסביב לשעון. המקקים יוצאים מהחורים, היתושים מעופפים ועוקצים וגם הפרעושים והנמלים לוקחים חלק בחגיגת המזיקים הגדולה שמתרחשת מדי קיץ.
עוד בנושא:
כיום הרגולציה בתחום תקועה ומסובכת, לצרכנים אין יכולת אמיתית לדעת ולעקוב אחרי חומר ההדברה שהושם בביתם וכיצד לנהוג עם חזרתם לדירה בתום ההדברה.
בחודשים האחרונים החלו מדבירים בענף לפעול להסדרת התחום והקימו את התאחדות המדבירים בישראל. יו"ר ההתאחדות, אלי כהן, אמר: "זה גוף שקם
לעשות סדר בענף ולהחזיר את אמון הציבור בעקבות פרשת הילדות שמתו בירושלים. עולם ההדברה חטף מכה ואמון הציבור נפגע. יש אצלנו חברים מכל תחום הלחימה במזיקים ולא רק מדבירים, גם חקלאים, וטרינרים ואף מי שמוכר את חומרי ההדברה. כמובן גם מרחיקי יונים ולוכדי נחשים. אנחנו כרגע עוסקים בעיקר ברגולציה, אבל הכוונה היא לעסוק בכל התחום: כיצד למצוא מדביר מוסמך בלחיצת כפתור, עלויות, תוקף, זמני אחריות".
מכת מזיקים - שלב הזמנת המדביר
על אף הרגולציה הבעייתית, יש לא מעט צעדים שהצרכנים יכולים לעשות על מנת לוודא את מקצועיות המדביר כבר בהזמנת העבודה. כהן: "בקשו מספר היתר מהמדביר ובדקו באתר המשרד להגנת הסביבה האם הוא באמת מוסמך, שאלו עם איזה חומר הוא משתמש וקראו ולמדו על החומר הזה".
חייא אהרונוב מחייא הדברות הוסיף: "לא מספיק לבקש בטלפון את מספר הרישיון, אלא גם כשהמדביר מגיע אליכם הביתה ודאו כי בעל הרישיון הוא זה שמדביר. כבר נתקלתי במקרים שבהם בעל הרישיון שולח מישהו בשמו או מטעמו. בקיץ זה יותר נפוץ כי יש יותר דרישה להדברות אז חשוב להיזהר".
ומה צריך לעשות לפני שהמדביר מגיע? איריס בראון, מנהלת חברת הדברה ידידותית, ממליצה: "הבית צריך להיות מוכן להדברה, נקי, שטוף ושאוב אבל לא צריך לפנות רהיטים".
הדברה ירוקה - יש דבר כזה בכלל?
השימוש בחומרים חדשניים יותר הביא עמו גם לטרנד "ההדברה הירוקה", אולם בעלי המקצוע אומרים שגם בנושא זה אין הגדרה מוסכמת. חייא: "אין ממש דבר כזה הדברה ירוקה בבתים, אלא אם השתמשת למשל בקליפה של אשכולית או דברים כאלה כדי לדחות מזיקים. בסוף כל דבר הוא סוג של רעל, אבל יש כאלה שפוגעים יותר בחרקים ולא בבני אדם השאלה עם מה
עובדים. הפרתרואידים הם קבוצת חומרים שמותרת לשימוש היום בהדברה ביתית ואלו חומרים יותר חלשים ופחות מזיקים לאדם".
בראון מוסיפה: "כל ההדברות המותרות היום בבתים הן בעלות רעילות נמוכה יחסית לבני אדם, אבל מתוך סוגי החומרים האלו יש גם דירוג. למשל חיות מחמד עלולות להיות יותר רגישות לחומרים והן גם קרובות יותר לרצפה. הדברה אקולוגית בעצם אומרת שימוש בחומר יחסית לא רעיל לאדם ובכלל בעל רעילות נמוכה. יש חומרים שאפילו מורשים לשימוש על ידי האדם הפרטי ולא רק למדביר מוסמך. למשל בטיפול בגינות אני ממליצה למי שיש פנאי ורצון להשתמש בחומרים כאלו ומפנה אותם לחומר המתאים, כי הוא תמיד נמצא בגינה, ובמקום שיזעיק אותי הוא יכול לעבוד לבד, אם הוא יצטרך לקרוא למדביר כל פעם זה ייצא הרבה מאוד כסף".
הדברה מונעת - יש חיה כזו?
אהרונוב אומר שהוא אינו מאמין בהדברה לפני שהבעיה מופיעה: "אני לא מאמין במניעה, אני חושב רק שיש בעיה - תטפל. אבל באמת שאין פה נכון או לא נכון".
בראון הוסיפה: "זה לגמרי תלוי בלקוח. יש כאלה שאומרים 'אני אפילו לא רוצה לראות ג'וק אחד' אז הם מזמינים בתחילת העונה ואז יש שקט, שזה מצב רצוי. אבל הרוב עד שלא רואים לא מזמינים. חשוב לזכור שעם כמה שזה בטוח אלו עדיין חומרי הדברה אז אם לא צריך - באמת לא צריך".
כהן אומר שיש מקומות כגון מסעדות או בתי חולים, שתמיד מבצעים טיפול מונע, אך בדירות פרטיות התופעה פחות נפוצה. יחד עם זאת הוא אומר: "מומלץ לוועדי בתים ליזום טיפול במערכות הביוב של הבניין ואז כולם משתתפים בעלות ולפעמים כך לא יהיה צורך להדביר כל בית ובית, אך מספיק שהלכת לקניות והבאת מזיקים איתך והנה הכנסת אותם הביתה".
המדביר סיים - חוזרים הביתה
בתום ההדברה ממליצים המדבירים לנקוט עוד כמה פעולות בטרם המדביר יוצא לדרכו. אהרונוב מפרט: "המדביר צריך לתת לכם הנחיות ברורות מה נעשה בדירה וכיצד לנהוג. אני לא משחרר לקוח בלי זה. גם אם הוא השאיר לי מפתח ויצא, אני מתקשר אליו ומסביר לו. כשחוזרים הביתה אחרי ההדברה חשוב להקפיד לנקות היטב משטחי שיש או את האי במטבח לפני השימוש בו. אותו דבר באמבטיה, שם לפעמים מניחים צעצועים של ילדים ואז הם מכניסים אותם לפה".
כהן הוסיף: "בקשו מהמדביר שישאיר העתק של יומן פעולות הדברה, כלומר ממש פירוט של מה הוא עשה ובאילו חומרים השתמש. חשוב לדעת כי יש רגישות מאד גבוהה לבעלי כנף
כמו תוכים וגם דגים שכדאי להוציא לפחות ל-24 שעות. כמובן אם ריססנו אז אין לאפשר לתינוקות לזחול עד שטיפת הרצפה, את השטיפה לבצע עם נעליים ואז להשמיד את הסמרטוטים שספוגים ברעלים".
ועוד בסיום העבודה, אומרים המדבירים, כי יש לבדוק בעיון את תעודת האחריות - האם היא כוללת פירוט של התשלום במקרה של טיפול חוזר אם יש בו צורך ואפילו מי יכסה במקרה כזה את הוצאות הנסיעה. המדבירים מציינים כי תקופת האחריות המקובלת להדברה ירדה לחצי שנה בלבד, שכן חומרים חזקים שהיו נהוגים בשימוש הוצאו מחוץ לחוק, וכיום השימוש הוא בחומרים ידידותיים יותר לסביבה ולאדם ורעילים פחות, שגם מתנדפים מהר יחסית והשפעתם פגה.