בגרות במתמטיקה אחרי אזעקה ב-2 בלילה
ביישובים שנמצאים במרחק של עד 40 קילומטר מרצועת עזה ייערכו הבחינות רק בבתי ספר עם מרחבים מוגנים. תלמידים באשקלון מבולבלים: מי שנבחן היום יוכל לעשות גם מועד ג'? משרד החינוך: נדאג שתלמידים לא ייפגעו
לאימת המבחן הקשה במתמטיקה הצטרף פחד מסוג אחר לגמרי: עשרות אלפי תלמידים ייבחנו היום (ה') במועד ב' של בחינת הבגרות המאיימת מכולן - מתמטיקה, בזמן שהירי נמשך בעקבות מבצע "צוק איתן" של צה"ל ברצועה. בתיכון מקיף ד' באשקלון שררה אי-בהירות בקרב תלמדים - שקיבלו הנחיות סותרות לגבי האפשרות שלהם להיבחן במועד ג', אם ייבחנו היום.
על פי הנחיית המשרד, תלמידים שייגשו היום למועד ב' לא יוכלו להיבחן במועד ג'. עם זאת ולנוכח הסיטואציה הרגישה והמורכבת נמסר מהמשרד: "אנו נבדוק את מחברות, הבחינה ואם יימצא קושי הרי שהמשרד ייתן את כל המענים כדי שהתלמידים לא ייפגעו".
עוד במבצע "צוק איתן" ב-ynet:
שמירה אזורית: למה אתם לא שומעים אזעקה?
מחוץ למרחב מוגן: מדריך חירום לטיפול בפגיעות
במשרד החינוך כבר הודיעו כי מי שלא יגיע למבחן אף שנרשם אליו יהיה זכאי למועד ג' שייערך ב-7 באוגוסט. הבחינות הבוקר יתקיימו רק בבתי ספר שבהם יש מרחבים מוגנים. לדברי נועה, תלמידת כיתה י"ב שניגשת לבחינה ב-5 יחידות: "ההנחיות לא היו לגמרי ברורות לנו. בבוקר דיווחו שאין בחינה, ואחר כך במשרד החינוך התחייבו שאפשר לגשת לבחינה ובכל זאת לקבל בחינה נוספת. אבל הצוות כאן אומר שאין אפשרות כזאת. אני חושבת שהיה צריך לתת פקטור".
תלמידים רבים בחרו שלא לגשת לבגרות בצל האזעקות הרבות בימים האחרונים בעיר. גם הלילה נשמעה אזעקה, והתלמידים המעטים שהגיעו סיפרו על תחושות של מתח וחרדה, אף שהבחינה נערכת בתוך חדרים ממוגנים. "לא הצלחתי ללמוד בימים האחרונים. היה בלתי אפשרי כשבחוץ יש מלחמה ומסביב נשמעות אזעקות", סיפרה אפרת. "בכל זאת ניגשתי, כי אני מתגייסת בקרוב ואני לא יודעת אם תהיה לי אפשרות נוספת לעשות את הבחינה".
במשרד החינוך החליטו לא לחרוג מהשגרה, למרות המצב הביטחוני, והורו על קיום הבחינה במועדה.
על פי החלטת פיקוד העורף, גם ביישובים המצויים בטווח של 40-0 קילומטרים מרצועת עזה תתקיים הבחינה רק במוסדות חינוך שבהם יש מרחבים מוגנים. באזורים אלה הבחינה תתקיים בכפוף להנחיות אגף הביטחון של משרד החינוך. במשרד מדגישים כי הבחינות עצמן יתקיימו בתוך מרחב מוגן כדי לאפשר שגרת מבחן ככל שניתן.
במהלך ימי המבצע נורו עשרות רקטות לעבר ישראל, רובן יורטו על ידי מערכת כיפת ברזל ואחרות נפלו בשטחים פתוחים. בצה"ל הודיעו כי ימשיכו במבצע עד ליצירת שקט ליישובי הדרום והפסקת הירי.
מצוקת המעונות
בינתיים, בעקבות פגישת חירום קראו ראשות ארגונים המפעילים מעונות יום לגיל הרך למשרד הכלכלה ולרשויות המקומיות לקחת אחריות על המעונות. ראשי הארגונים מציינים כי הם מקבלים הוראות סותרות ומבלבלות מצד הרשויות השונות - פיקוד העורף, משרד הכלכלה האחראי על המעונות, והרשויות המקומיות.
ראשות הארגונים פנו אל ח"כ אורלי לוי, יו"ר הוועדה לזכויות הילד, בקריאה לקיים דיון דחוף בוועדה ולדרוש משר הביטחון משה יעלון ומשר הכלכלה נפתלי בנט להקצות חיילות ובנות שירות לאומי כתגבורת למטפלות בכל המעונות הפועלים. בפנייתן אומרות ראשות הארגונים נעמת, ויצו, אמונה ונשי חירות: "מצפים מאיתנו לפעול כרגיל גם במעונות ללא מקלטים וממ"דים שמישים. מגוחך ומסוכן לא פחות לצפות ממטפלת אחת להספיק להעביר שבעה תינוקות למקלט ב-90 שניות שהן הזמן המקסימלי הנדרש להגעה לאזור מוגן".
יו"ר נעמת גליה וולוך הוסיפה כי "אף רשות אינה נוטלת אחריות ומנחה אותנו חד-משמעית כיצד לפעול במעונות רבים שבהם הממ"ד או המקלט אינו יכול להכיל אף לא מחצית מהפעוטות. במקרים אחרים ההנחיות ישימות לילדים בגיל בית ספר אבל לא לתינוקות ופעוטות בגיל הרך. האם מישהו באמת יכול לצפות מתינוק בן שנה להשתטח על הארץ ולשים ידיים על הראש?".