בצל האירועים: אמנים יורדים להופיע בדרום
החל מיום ראשון יגיעו להופיע בישובי הדרום ועוטף עזה אמנים רבים בסיוע מפעל הפיס, ביניהם אהוד בנאי, אתי אנקרי, מירי מסיקה, ירמי קפלן ועוד רבים. סי היימן כבר בדרך: "יש משהו במועקה הזו שלא נותן לי להתעלם מהמצב". גם שחקנים רבים יגיעו לאזור
ירי הטילים אל עבר ישראל נמשך, השקט לא נראה באופק - וכעת אמנים רבים מתגייסים להופיע בהתנדבות בישובי הדרום ועוטף עזה, שנמצאים תחת מטחים כבדים מאז תחילת מבצע "צוק איתן". אהוד בנאי, שלומי שבת, מוקי, אתי אנקרי, ליאור נרקיס, קובי אפללו, מירי מסיקה, מיקי גבריאלוב, איה כורם, נתן גושן, ירמי קפלן, רוני דלומי ולהקת בית הבובות - כל אלו ועוד צפויים לנדוד דרומה החל מיום ראשון הקרוב.
במועצה לתרבות ולאמנות של מפעל הפיס עמלים ביממה האחרונה על שיבוץ האמנים ויסייעו בשינוע. "ברצוננו להביע תמיכה בתושבי הדרום ונעמיד לרשות האמנים את כל הציוד והאמצעים הנדרשים כדי שיוכלו להגיע דרומה ולהופיע בפני תושבים", מוסרים שם. "כל האמנים נרתמו ללא היסוס ויופיעו בהתנדבות. מפעל הפיס החליט לתרגם את ערך הסולידריות והלכידות החברתית לשפת המעשה ולהביא את מיטב האמנים להופיע בפני התושבים שעומדים בחזית המערכה".
גם משרד התרבות והספורט בשיתוף איגודי השחקנים והאמנים מתגייסים לטובת תושבי הדרום. הרשימה הארוכה של השחקנים שצפויים לבקר במקלטים ובמרחבים המוגנים ביישובי הדרום כוללת בין היתר את יפתח קליין, עפר שכטר, אניה בוקשטיין, זהר שטראוס, רן דנקר, עמוס תמם, שרית וינו אלעד ואנחל בונני. באיגודים שח"ם ואמ"י מדגישים כי מדובר בנסיעות יומיות ליישובי עוטף עזה ועד לטווח 40 קילומטרים מהרצועה.
במקביל פתחו מוסדות תרבות שונים את שעריהם לתושבים שמבקשים מפלט ולו של כמה שעות מהלוחמה והמקלטים. לצד החאן, בית ליסין, היידישפיל והקאמרי, שמציעים החל מיומו הראשון של המבצע כרטיסים על בסיס מקום פנוי להצגות הקרובות, מצטרפת למאמץ גם קרן הקולנוע הישראלי שתקרין את הסרט "אפס ביחסי אנוש" ביישובי עוטף עזה. להקת מחול "בת שבע" תעניק לתושבי הדרום כרטיסים למופעיה ללא תשלום.
ובזמן שבמרכז הארץ אמנים רבים מבטלים את הופעותיהם המתוכננות, ישנם כאלו שיצאו לשטח כבר היום ובסוף השבוע, במטרה לשמח את הסובלים העיקריים מהמצב הביטחוני. אחת מהם היא הזמרת סי היימן, שתצא היום (ה') מטעם משרד התרבות והספורט בישראל להופיע בפני ילדים ומשפחות בדרום הארץ. עבורה מדובר בנוהל שהיא כבר מתורגלת בו - שכן גם לפני שנתיים, במהלך מבצע "עמוד ענן", יצאה להופיע בפני קהל בכפר עזה.
"זה קצת מעציב להתחיל משפט ב'בכל פעם', אבל באמת בכל פעם שהיה מבצע כלשהו, אם זה 'עמוד ענן' או 'עופרת יצוקה', תמיד 'תרבות לישראל' מצלצלים אלי ומבקשים שאעזור, ובאופן טבעי לגמרי אני תמיד אומרת כן", היא אומרת בשיחת טלפון, זמן קצר לאחר שנאלצה להפסיק חזרה לטובת ריצה בהולה למקלט. "יש משהו במועקה הזו, שאתה יושב בתל אביב, לא משנה שעוד מעט יצטרכו כבר לבוא לשיר גם לנו, שלא נותן לי להתעלם מהמצב. גם מתוכננות לי כל מיני הופעות שצריכות להתקיים בשבוע הבא בדרום ואני מקווה עכשיו שיתקיימו ועוקבת בדריכות אחרי החדשות. כולם אומרים לך להמשיך כרגיל אבל זה לא ממש ככה. אמנים וזמרים מוצאים את עצמם הרבה בבית. אני מחר מקליטה סינגל חדש, גרסת רוק לשיר 'סוס מעץ' של אבא שלי, ולמרות הכל אמרתי 'יאללה, בוא נצא. אם אני פנויה אני באה'".
זה דבר אחד לקיים הופעות מתכוננות, ודבר אחר להגיע למקומות שמלכתחילה לא היית אמורה להגיע אליהם. את לא מרגישה שאת מתגרה קצת במזל שלך?
"שחס וחלילה יקרה לי משהו? לא, אני חיה בתוך תל אביב, אבל עושה את העניינים שלי בכל הארץ. אני יודעת שזה ישמע כמו מין חברניות ישראלית כזו לא שקולה, אבל אני באמת לא מרגישה בסכנה. בעלי והילדים שלי קצת פחות שקטים ממני, הם לא כל כך מתים על זה, אבל הם מכירים אותי, אני לא מסתכנת. אני הולכת למקום שנמצא מעל לממ"ד, אני מופיעה בתוך מקלט. הכל בסדר, אנחנו נשמעים להוראות".
כמה באמת אנשים רוצים לשמוע מוזיקה כשהם יושבים במקלטים? זה משהו שצריך סבלנות בשבילו.
"המון. אני מרגישה באותם רגעים שזו בחירה. יש בחירה אם לצאת מהמקום הסגור. גם בחירת השירים היא מאוד ספציפית. אם שיר כמו 'גיבור גדול', 'עולם תעשייתי' או אפילו 'צמח בר', יוצר איזשהו חיבוק, אז שכרי בצדי. ככה אני מרגישה".
יומיים לאחר מכן, יגיע הזמר עמיר לב לקיבוץ כרמים שבצפון הנגב. "אני דווקא לא מאלה שבא כדי לחזק את תושבי הדרום עם דגל על הגב, אבל אני הולך לשם בגלל שדופקים אותם כל הזמן ואם אני יכול להפיג את המתח והלחץ לכמה זמן - אז למה לא", הוא אומר.
ואתה לא מודאג מתרחיש שבו הופעה שלך תפסק באמצע? זה כבר קרה.
"כן, אבל ממה יש לי לדאוג? האנשים שגרים שם חווים את זה כל הזמן, אני מגיע לשם רק לערב אחד. הייתי בא להופיע בעזה אם הייתי צריך".