שתף קטע נבחר

 
צילום: רויטרס, מיכל חורשי

בוכים ומרטיבים במיטה. ילדי עזה בטראומה

המשבר ההומניטרי ברצועת עזה היה קשה עוד לפני מבצע "צוק איתן". אך בשעה שראשי חמאס מוכנים "להילחם עד הסוף", האזרחים הפשוטים הם אלה שמשלמים מחיר יקר - בעיקר הילדים. "הילדים בחרדה מרעשים חזקים בגלל ההפצצות הישראליות. אפילו סגירה של דלת המקרר מפחידה אותם"

עשן והריסות. אלה המחזות שנגלים ברחבי רצועת עזה אחרי שלושה ימים של התקפות ישראליות. "היהודים אומרים שהם נלחמים בחמאס ונלחמים בחמושים בשעה שכל הגופות שראינו עד כה בטלוויזיה הן של נשים וילדים", אמר חאלד עלי, נהג מונית בן 45 מהעיר עזה, לסוכנות הידיעות רויטרס.

 

"צוק איתן" - כותרות אחרונות:

אזעקה באו"ם: "יש לכם 15 שניות להתפנות"

בגלל הטילים: 'לפנות חומרים מסוכנים מחיפה'

 

דובר חמאס סמי אבו זוהרי לא נרתע מהמבצע הישראלי ("צוק איתן") ברצועת עזה. "הגב שלנו נגד הקיר, ואין לנו מה להפסיד. אנחנו מוכנים להילחם עד הסוף", הוא אמר. השאלה היא אם תושבי הרצועה גם מוכנים להילחם עד הסוף. גורמים פלסטיניים אמרו הבוקר כי התקיפות הישראליות גבו עד כה את חייהם של לפחות 76 פלסטינים, רובם הגדול אזרחים, וגרמו לפציעתם של יותר מ-500 בני אדם.

 

קוברים את עבדאללה אבו גאזל בן ה-4 בבית להיה (צילום: AP) (צילום: AP)
קוברים את עבדאללה אבו גאזל בן ה-4 בבית להיה(צילום: AP)

השגריר הישראלי משמיע אזעקה באו"ם    (צילום:רויטרס)

השגריר הישראלי משמיע אזעקה באו"ם    (צילום:רויטרס)

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

משרד הבריאות הפלסטיני מסר כי שמונה בני משפחה אחת, בהם שישה ילדים, נהרגו הלילה בתקיפה אווירית שהרסה לפחות שני בתים בחאן יונס, העיר השנייה בגודלה ברצועת עזה. הפלסטינים טוענים כי במשך שלושת הימים האחרונים ניזוקו או נהרסו ברצועת עזה יותר מ-120 בתים. לפי תושבי האזור, אף אחד מהבתים שנפגעו בתקיפות צה"ל לא שייך לאנשי חמאס.

 

"ישראל פוגעת ברצועה ללא הבחנה"

"שישה ילדים מתו בניסיון להרוס בית שלא היה מטרה צבאית", אמר עייאד אבו-אקטאייש, מנהל הארגון הבינלאומי "הגנה על ילדים בפלסטין" (DCI) לרשת אל-ג'זירה הקטארית.

"זהו תפקידה של הקהילה הבינלאומית להפעיל לחץ על ישראל לעמוד בהתחייבויותיה בהתאם לאמנות ז'נבה. ברור שישראל פוגעת ברצועת עזה ללא הבחנה, וזה ברור על פי המספר הגדול של אזרחים פלסטינים, בהם ילדים, שנפגעו", אמר אבו-אקטאייש. בצה"ל יחלקו כמובן על דבריו, וטוענים שכל המטרות שמופצצות הן יעדים הקשורים לאנשי חמאס ולפעילי טרור.

 

ד"ר אחמד אבו-טוואחינא, רופא פלסטיני ברצועת עזה, סיפר לאל-ג'זירה שהילדים הפלסטינים ברצועה סובלים ממתח אדיר כתוצאה מהמצב, וזקוקים לתמיכה רבה כדי להתמודד עם הפרעת דחק פוסט-טראומטית (הפרעת חרדה בעקבות טראומה נפשית או גופנית). "במערב משתמשים במונח טראומה כשמדברים על תנאים נורמליים ואז יש התמוטטות. ההתמוטטות היא הטראומה, אבל עבורנו, הפלסטינים, הטראומה היא שגרה יומית", אמר הרופא הפלסטיני. "המונח טראומה אינו מספיק כדי לתאר מה קורה בעזה".

 

הרס בכל מקום. חאן יונס (צילום: AFP) (צילום: AFP)
הרס בכל מקום. חאן יונס(צילום: AFP)
"לילדים אין יכולת להתמודד עם הנסיבות הקשות האלה. הורים ובני משפחה מספקים להם תמיכה רבה ככל שהם יכולים כדי להרגיע אותם ולהפיג את חששותיהם", אמר חוסאם א-נונו, ראש ארגון פלסטיני שמעניק קו תמיכה פסיכולוגית לפלסטינים בעזה שפועל 24 שעות ביממה.

 

"המלחמה רק מוסיפה שמן למדורה"

א-נונו אמר לאל-ג'זירה שילדים הסובלים מטראומה מפתחים לעתים קרובות בעיות פסיכולוגיות הכוללות בין היתר היצמדות להוריהם, הרטבה במיטות שלהם ופחד מרעשים חזקים כתוצאה מההפצצות הישראליות. "עזה נמצאת תחת מצור מתמשך. המצב כבר נורא ביותר, פוליטית, כלכלית וחברתית. המלחמה הזו רק מוסיפה שמן למדורה".

 

אום-פאדי, תושבת רפיח הפלסטינית, סיפרה לרשת החדשות הקטארית שהילדות שלה התחילו להרטיב במיטות שלהן, דבר שקרה במבצע "עמוד ענן" בשנת 2012. "הטראומה שוב נמצאת בקרבנו. אפילו סגירה של דלת המקרר יכולה להפחיד את הילדות שלנו", אמרה אום-פאדי.

 

"הטראומה נמצאת בקרבנו". קרובות משפחתו של גאזל בן ה-4 מתאבלות על מותו (צילום: AFP) (צילום: AFP)
"הטראומה נמצאת בקרבנו". קרובות משפחתו של גאזל בן ה-4 מתאבלות על מותו(צילום: AFP)
"מקרי המוות והפציעות שגורמת המתקפה הישראלית בעזה לילדים מראה את הזלזול החמור וההתעלמות מעקרונות יסוד של המשפט הבינלאומי", אמר ריפאת קאסיס, מראשי ארגון DCI. "אסור לכוחות הישראליים לבצע תקיפות אוויריות חסרות הבחנה על אזורים מאוכלסים יתר על המידה שאינן מבדילות בין מטרות צבאיות למטרות אזרחיות".

 

"לא מאמין שחזרתי הביתה בחיים"

כתבת העיתון הבריטי "גרדיאן" שוחחה בטלפון עם תושב עזה, ג'מאל סאלים, שעובד בתחנת דלק שהותקפה היום אחר הצהריים. "אני לא מאמין שחזרתי הביתה בחיים", אמר סאלים. "עבדתי כרגיל באחת מתחנות הדלק בעזה, ומטוס קרב פגע בתחנה בשעה שתיים בצהריים. זה היה ממש נס שמשאית דלק שהזרימה לתחנה יותר מ-35 אלף ליטר דלק לא נפגעה. התחנה הייתה מלאה במכוניות ובמשאיות שהמתינו בתורן לתדלוק בזמן שנפגעה. ההתקפה גרמה לדליקה גדולה, אבל הצלחנו להרחיק את משאית הדלק מהמקום. כבאים רבים מיהרו לתחנה והצליחו להשתלט על השריפה".

 

סאלים תיאר את שגרת החיים הקשה, ואמר שמסוכן מאוד לעבוד בתחנת דלק בזמן מלחמה. אולם, לדבריו, "אני ועמיתיי לא יכולים להישאר בבית ולא לעשות כלום. אנחנו צריכים להאכיל את המשפחות שלנו. אי-אפשר לברוח מהמלחמה בין שאתה בבית ובין שבעבודה. אתה יכול להיהרג בכל רגע".

 

ילדים נצמדים להורים שלהם ולא עוזבים אותם. עזה (צילום: AFP) (צילום: AFP)
ילדים נצמדים להורים שלהם ולא עוזבים אותם. עזה(צילום: AFP)
אדם אל-חזאווי, תושב עזה ואב לחמישה ילדים, עובד כנהג אמבולנס עבור אחד מבתי החולים המעטים בעזה. גם הוא התראיין ל"גרדיאן" הבריטי וסיפר: "בלתי אפשרי להרגיע את כל ששת ילדיי כשמתחילה הפגזה. מדי לילה הם מתעוררים בבכי ומחפשים נחמה על ידי היצמדות אליי ואל אימא שלהם. גם אמי ואשתי לא יכולות לעצור את עצמן מלצרוח כשהן שומעות את הירי. עוד לפני המלחמה היו חסרים לנו בעזה חשמל ומים, אבל מוצרי יסוד עדיין זמינים ורוב החנויות פתוחות".

 

סולידריות גדולה בקרב העזתים

אל-חזאווי סיפר שבעזה קיים מחסור גדול בדלק, דבר שמגביל אותו בעבודתו כנהג אמבולנס ובעיקר את יכולתו להגיב לכל קריאה לעזרה. "אני יוצא עם חבריי לעבודה רק כשאנחנו שומעים שבית הופצץ ושבטוח יש נפגעים", הוא אמר, וסיפר על הסולידריות הגדולה ששוררת בקרב התושבים העזתים. לדבריו, הם תומכים זה בזה בימים קשים אלה על רקע ניסיונם של אנשי הביטחון של חמאס למנוע מקרי ביזה ולהזים שמועות על מחסור בדלק.

 

עוד קורבן בסכסוך. מוחמד מנסראח ממחנה הפליטים מגאזי בדיר אל-בלח (צילום: AP) (צילום: AP)
עוד קורבן בסכסוך. מוחמד מנסראח ממחנה הפליטים מגאזי בדיר אל-בלח(צילום: AP)

"ידענו שתגיע מלחמה במוקדם או במאוחר" (צילום: AP) (צילום: AP)
"ידענו שתגיע מלחמה במוקדם או במאוחר"(צילום: AP)

רחובות נטושים בעזה (צילום: AFP) (צילום: AFP)
רחובות נטושים בעזה(צילום: AFP)

מחזה שגרתי בשלושת הימים האחרונים. עשן מיתמר מעל שכונת מגורים בעזה (צילום: AFP) (צילום: AFP)
מחזה שגרתי בשלושת הימים האחרונים. עשן מיתמר מעל שכונת מגורים בעזה(צילום: AFP)

 (צילום: AFP) (צילום: AFP)
(צילום: AFP)

"אנחנו לא אוספים מזון בפאניקה משום שאנחנו רגילים לזה וידענו שתהיה מלחמה במוקדם או במאוחר. הלילה קיבלתי הודעה קולית לפלאפון שלי מהצבא הישראלי ונאמר בה: 'זה משרד הביטחון הישראלי. אתה והמשפחה שלך נמצאים בסכנה גדולה, אתם חייבים לפנות מיד את הבית שלכם'. אבל לא רציתי לעזוב ולא עשינו זאת. אין לי מקום אחר ללכת אליו עם המשפחה הגדולה שלי".

 

משרד הפנים בעזה פרסם בצהריים הודעה נגד נוהל "הקש בגג" שקורא לתושבים לפנות באופן מיידי את ביתם לפני שהוא יופצץ. "ההודעות של צה"ל בטלפונים נועדו לגרום לבהלה ולהחליש את החזית הפנימית. אנו קוראים לאזרחים שלא לשתף פעולה עם ההודעות האלה ולא לעזוב את הבתים ולהתנהל בצורה שקטה", נכתב בהודעה. למרות ההודעה, המחזה של משפחות עזתיות שנמלטות מבתיהן הפך כבר לדבר שבשגרה.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AFP
סובלים מטראומה. ילדים בג'באליה
צילום: AFP
מומלצים