שתף קטע נבחר
 

חמאס מנסה לקום מהקרשים על חשבון ישראל

ההדרה מתהליך קבלת ההחלטות הפלסטיני, המשבר הכלכלי והירידה בפופולריות שלו גררו את הארגון האיסלאמי מרצועת עזה ליזום עימות עם ישראל שנועד לייצר תמונה של ניצחון. האם הוא הצליח או נכשל?

ההסלמה בדרום התרחשה בצורה הדרגתית שראשיתה עם חטיפתם ורציחתם הנפשעת של שלושת הנערים בגוש עציון על ידי הזרוע הצבאית של חמאס, אותה כינה אתמול (יום ד') חאלד משעל בנאומו מקטאר כ"חלק מהפגנת הזעם הפלסטיני".

 

"צוק איתן" - כותרות אחרונות:

אזעקה באו"ם: "יש לכם 15 שניות להתפנות"

בגלל הטילים: 'לפנות חומרים מסוכנים מחיפה'

 

הרצח המתועב חשף את ההבדלים המהותיים בין ההתנהלות הפוליטית של חמאס לבין זו של הרשות הפלסטינית וקרא תגר גם על מדיניותו של הנשיא הפלסטיני מחמוד עבאס (אבו מאזן). תגובתה הנחרצת של ישראל באה לידי ביטוי בפגיעה נחרצת בתשתיות האזרחיות של חמאס בגדה המערבית, לצד מעצרים של מחבלים משוחררים מעסקאות קודמות בדגש על עסקת שליט.

 

רצח שלושת הנערים הישראלים חשף את ההבדלים המהותיים בין ההתנהלות הפוליטית של חמאס לבין זו של הרשות הפלסטינית. הרוצחים קוואסמה ועיישה ()
רצח שלושת הנערים הישראלים חשף את ההבדלים המהותיים בין ההתנהלות הפוליטית של חמאס לבין זו של הרשות הפלסטינית. הרוצחים קוואסמה ועיישה
כך למעשה נמחקו "הישגיו" של חמאס שאותם רצה לשווק לציבור לקראת הכניסה לתהליך הבחירות שעליו הוסכם כי יתרחש בתוך כחצי שנה במסגרת תהליך הפיוס הפנים-פלסטיני. כישלונותיו המדיניים והפוליטיים של חמאס גררו את רצועת עזה למשבר כלכלי עמוק ומשמעותי שהיה עלול להתפוצץ בחודש הרמדאן. על רקע בעיות הפנים החמורות, חמאס בחר לפצוח בעימות אלים מול ישראל.

 

אי הכניסה הקרקעית ב-2011 נתפשה כחולשה

הנחת העבודה של חמאס, שהביאה אותו לבחור בהסלמה, הייתה לימוד והפקת לקחים מסבבי האלימות הקודמים, בדגש על הסבב האחרון של 2011. הבחירה של ממשלת ישראל במבצע "עמוד ענן" שלא לבצע כניסה קרקעית התפרשה בעיני חמאס כחולשה. על מנת לא להיות מופתעת, ומתוך הבנה שהעימות ברצועה יהיה מוגבל בזמן בחר חמאס להכות ראשון ובכל כוחן. זו הסיבה לכך שהארגון האיסלאמי מרהיב עוז ובנוסף לירי הרקטות לעומק העורף הישראלי, תוך כדי ניסיון להגדיל את טווח הירי ולפגוע במטרות איכות, הוא יוזם לראשונה מתקפות מאורגנות בשטח ישראל. מתקפות אלה שנכשלו עד כה, כמו פעולת ההסתננות הימית בזיקים, נועדו לייצר מיתוס של גבורה. ניכר כי בחמאס הייתה הפקת לקחים צבאית טובה מאז מבצע "עופרת יצוקה" ועד לתחילת העימות הנוכחי.

 

על המצוקה שבה נמצא חמאס מעידה העובדה שהוא בחר לצאת למערכה זו מתוך ידיעה שהוא יקריב חלק ניכר מתשתיותיו הצבאיות ויחשוף את אנשיו לפגיעות רבות. לא בכדי קרא חמאס לתושבי עזה שלא לעזוב את בתיהם בזמן הפעלת נוהל "הקש בגג" על ידי צה"ל. חמאס מוכן להקריב את חיי האזרחים ברצועה על מנת לשמר את כוחו הפוליטי ולהישאר בשלטון. הוא מאפסן רקטות ויורה מתוך אזורים מאוכלסים בצפיפות. האזרחים יודעים זאת ולאחרונה חלה ירידה הדרגתית ומתמדת בשיעורי התמיכה בחמאס ברחוב הפלסטיני.

 

 (צילום: AFP) (צילום: AFP)
(צילום: AFP)
הנהגת חמאס הופתעה מחצי מיליון האנשים שיצאו לציין בינואר 2013 את יום הקמת תנועת פתח, ומאז שבה להגביל את חופש הפעילות הפוליטית של יריביה בזירה הפנימית.

 

המנהרות הסגורות, המשטר החדש במצרים

חמאס שואף לקרב אליו מחדש את הציבור על ידי יצירה של חוויה משותפת. חוויה המבוססת על הקרבה ואחדות גורל. חמאס רוצה להכניס את הציבור העזתי לשוחה אחת ביחד עם אנשיו על מנת לחדש איתם את האמון שהולך ואובד. תופעה מעניינת בינתיים היא העובדה שבהלוויות של אזרחים שנפגעו מההפגזות ואין להם שיוך ארגוני, בולטים דגלי הפתח ולעתים אף עוטפים בהם את גופות ההרוגים.

 

המצוקה העיקרית של חמאס נובעת מסגירת מעבר רפיח ומלחמתם של המצרים במנהרות ההברחה. משטרו של נשיא מצרים עבד אל-פתאח א-סיסי הכריז על חמאס ארגון טרור וניתק את צינור החמצן שהיה לתנועה בזמן מוחמד מורסי ושלטון "האחים המוסלמים". גם בגדה המערבית אנשי הפתח לא מגלים סולידריות עם אלה שזרקו את אחיהם וחברי תנועתם מהגגות בזמן ההשתלטות האלימה של חמאס על רצועת עזה ביוני 2007.

 

לאחרונה לא הגיעו משכורות גם לאנשי הזרוע הצבאית של חמאס (צילום: EPA) (צילום: EPA)
לאחרונה לא הגיעו משכורות גם לאנשי הזרוע הצבאית של חמאס(צילום: EPA)
זה מספר חודשים שפקידי חמאס אינם מקבלים את משכורתם, ולאחרונה גם לא הגיעו משכורות לאנשי הזרוע הצבאית. תחילתו של חודש הרמדאן והמשבר הכלכלי, יחד עם ההדרה של חמאס מתהליך קבלת ההחלטות, הביא את הארגון האיסלאמי לבחור בעימות יזום שמטרתו היא ניסיון לייצר תמונה של ניצחון. ירי הרקטות המסיבי למרכז הארץ וניסיון לייצר תמונה של ניסיונות פגיעה במטרות אסטרטגיות בעומק ישראל הם חלק משיטות הפעולה שחמאס למד מחיזבאללה. האיפוק הישראלי התפרש כחולשה.

 

ניסו ללמוד מחיזבאללה. ראשי חמאס (צילום: AFP) (צילום: AFP)
ניסו ללמוד מחיזבאללה. ראשי חמאס(צילום: AFP)

משעל כינה את חטיפת הנערים הישראלים "חלק מהפגנת הזעם הפלסטיני". עם אבו מאזן (צילום: EPA) (צילום: EPA)
משעל כינה את חטיפת הנערים הישראלים "חלק מהפגנת הזעם הפלסטיני". עם אבו מאזן(צילום: EPA)

יש לזכור כי חמאס לפני הכול הוא הלך רוח מחשבתי שמתוחזק על ידי שורה רחבה של מוסדות צדקה, רווחה ולימודי דת שאליהם מתלווה מערך פיננסי. המערך הזה ספג מכה אנושה בגדה המערבית.

הוא צריך לספוג את אותה המכה גם ברצועת עזה. מכה שכזו אינה יכולה להתרחש רק מהאוויר.

 

על המתרחש כעת ברצועה צופים בשקיקה גם אויבים נוספים, דוגמת איראן, חיזבאללה, סוריה וארגונים איסלאמיים סוניים פונדמנטליסטים דוגמת "המדינה האיסלאמית" (דעאש) ואל-קאעדה. חמאס קרא תגר על מדינת ישראל מתוך הבנה שהמערכת הבינלאומית תגביל את חופש הפעולה הצבאי הישראלי בזמן. בינתיים, חלון ההזדמנויות לפעולה רחבה מצד ישראל הוא פתוח והנהגת העולם המערבי נמצאת לצידה. על מקבלי ההחלטות לקחת בחשבון כי שחיקה בכוח ההרתעה הישראלי תוביל את ישראל לעימותים אזוריים רחבים יותר בעתיד.

 

ד"ר עידו זלקוביץ, מומחה לחברה ופוליטיקה פלסטינית, מלמד בחוג להיסטוריה של המזרח התיכון, עמית מחקר במרכז עזרי לחקר איראן ומדינות המפרץ הפרסי באוניברסיטת חיפה וחבר במיתווים - המכון הישראלי למדיניות חוץ אזורית. ספרו "תנועת הפתח - אסלאם, לאומיות ופוליטיקה של מאבק מזוין" ראה אור בהוצאת רסלינג. בקרוב ייצא לאור ספרו החדש Books, Guns and Politics: Students and Resistance in Palestine בהוצאת ראוטלדג'

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: רויטרס
יוזמים מתקפות מאורגנות בשטח ישראל. אנשי עז א-דין אל-קסאם
צילום: רויטרס
איראן, סוריה וחיזבאללה צופים מהצד. ד"ר עידו זלקוביץ
מומלצים