מצבע אדום בדרום לאזעקה בצפון: "לא קמנו"
בני משפחת בן דיין משדרות חיפשו שקט במושב גבע כרמל שבצפון, ובבוקר גילו שהרקטות מעזה עקבו אחריהם גם לשם. בחיפה שתי משפחות מהדרום עזבו מיד עם הישמע האזעקה
מחזית אחת - לחזית שנייה. תושבים מהדרום שיצאו מהאזור המופגז לחופשת התאווררות בצפון, גילו להפתעתם כי הירי רדף אותם גם לקצה השני של הארץ. האזעקה שנשמעה אתמול בלילה (יום ו') באזור חוף הכרמל וחיפה הרתיעה את חלקם, אולם אחרים התייחסו אליה בביטול לנוכח "החוויות היומיומיות" שאליהן הורגלו.
מבצע צוק איתן - כתבות נוספות בנושא:
- כניסה קרקעית, בסגנון אחר / פרשנות
- בשל דמיון לאזעקה: מד"א עובר ל'אוטו גלידה'
- שיפור ההגנה: סוללה שמינית של כיפת ברזל
אחרי קרוב לחודש של מתקפת טילים בלתי פוסקת, החליטו יגאל וגלית בן דיין משדרות שהגיע הזמן לצאת לאזורים רגועים יותר. שלשום בצהריים נסעו לחבריהם חיים ושרית אדטו, שמתגוררים במושב גבע כרמל שבמועצה האזורית חוף הכרמל. האזעקה תפסה אותם גם אתמול בלילה, בצפון, אבל לדבריהם אפילו לא התעוררו. "הגענו למושב, ותוך כמה דקות באמת שכחנו מהצבע האדום", סיפר יגאל, "המארחים פה מתייחסים אלינו יותר יפה מאשר בבית מלון. אטרקציות, טיולים, מסאז'ים, הכול".
בשעות הלילה רדף אחריהם הצבע האדום גם למושב השלו דרומית לחיפה, אלא שבני המשפחה המשיכו לישון שנת ישרים. "רק בבוקר שרית סיפרה לנו שבלילה הייתה אזעקה והיו טילים. אבל בשבילנו זה היה כמו רעם בשמיים לעומת מה שאנחנו רגילים, אז ממש לא הפריע לנו. היינו רגילים לרוץ לממ"ד כל חמש דקות, לשמוע את הבומים של הטילים, של כיפת ברזל, של המטוסים של חיל האוויר. פה זה היה אחרת לגמרי. גם אם היינו מתעוררים זה בכלל לא היה מרגש".
בני המשפחה חווים את ירי הקסאמים והגראדים כבר משנת 2000, ולדבריהם בשנתיים שחלפו מאז המבצע האחרון שרר שקט יחסי, "עם טפטופים פה ושם". בשבועות האחרונים התחלפו הטפטופים בגשם זלעפות. "הילדים כבר כמה שבועות ישנים בממ"ד ואנחנו כל פעם צריכים להתעורר, לעכל שהולך ליפול עלינו טיל ולרוץ לקומה התחתונה - וכל זה ב-15 שניות. המזל הוא שיש אנשים כאלה בישראל, שהלב שלהם פתוח ורחב, שמוכנים לקבל אורחים ולעשות להם כיף - ויש עוד הרבה כמוהם".
לעומת קור הרוח של משפחת בן דיין, היו אחרים שהחליטו שאם כבר אזעקות, לא חייבים להתרחק מהבית. שתי משפחות שהגיעו להתארח בחיפה עזבו את העיר עוד במהלך הלילה, לאחר שנשמעה צפירת האזעקה.
מתגייסים למען התושבים: סיוע פסיכולוגי, אטרקציות וגם פירות
בינתיים נמשך "גל המעשים הטובים" ואנשים פרטיים רבים, לצד רשויות מקומיות וארגונים, פותחים את לבם וביתם לאורחים מהדרום. לכפר הנוער ויצו נהלל הגיעו שלשום כ-140 תושבי כפר עזה, ובוויצו ניר העמק התכנס מספר דומה של תושבים מקיבוץ מפלסים. לבית הויס בהרצליה, השייך אף הוא לוויצו, הגיעו 30 מתושבי המועצה האזורית חוף אשקלון. לצד האירוח, יינתן לתושבי הדרום סיוע פסיכולוגי ונפשי להתמודדות עם חרדות הילדים והשפעות המצב הביטחוני, ומגוון פעילויות הפוגה.
גם אנשי תנועת המושבים התגייסו לסייע ולתרום. חקלאים ממושב פתחיה שבשפלה אמורים היו למכור במהלך סוף השבוע סחורה במסגרת "חקלאות חברתית ישירה". במקום זאת, שלחו ארגזי ענבים, ליצ'י, שזיפים ועוד ליישובי המועצה האזורית גלבוע, שם מתארחים כ-350 מתושבי הדרום.
בני הנוער במעלות תרשיחא מארחים מאז שלשום כ-100 בני נוער מכיתות ז'-י"ב, תושבי היישובים במועצה האזורית חוף אשקלון. האורחים זוכים לכלכלה מלאה, לנים באתר קמפינג שבאגם המונפורט בעיר, ונהנים מהאטרקציות באגם בהן שיט, החלקה על הקרח, אולם ספורט, בריכת שחייה ומסלול קרטינג.
"אני שמח שיש ביכולתה של העיר לסייע ולעזור בעת שכזאת", אמר ראש העיר שלמה בוחבוט. "אני בטוח שבני הנוער שמגיעים להתארח יזכו לאירוח חווייתי מכל הלב. אני מזמין משפחות נוספות שברצונן להתארח או לארח בביתם לפנות למוקד העירוני בעירייה ולהשאיר פרטים".