בעולם משבחים: כיפת ברזל פופולרית מחומוס
התקשורת הזרה מתארת בפליאה את מערכת ההגנה הישראלית ש"אין כמותה בעולם", ומשווה את מפעיליה לשוערים במונדיאל. אך יש שמזהירים: "הצלחתה מפחיתה את האהדה לישראל ומעודדת ציפיות מוגזמות"
כתבות נוספות על מבצע "צוק איתן":
לבנון: משגר רקטות לישראל נפצע קשה מהירי
בזמן אזעקה: בעל יילד את אשתו במכונית
בשל דמיון לאזעקה: מד"א עובר ל'אוטו גלידה'
עיתונים רבים בעולם הקדישו בימים האחרונים לפחות כתבה אחת ל"כיפת ברזל" והסבירו איך עובדת המערכת. אחד מהם, ה"גרדיאן" הבריטי, אף ציטט במאמר שלו פרשן של השבועון "טיים" שציין כי מיעוט הנפגעים בצד הישראלי "הופך את 'כיפת ברזל' למגן מפני טילים היעיל והבדוק ביותר שהעולם ראה מעודו".
"כיפת ברזל ב-60 שניות". ההסבר שהכין העיתון "טלגרף"
באתר רשת CNN פורסם מאמר דעה שפירט יתרונות נוספים שמקנה המערכת: "היא מפחיתה את הסיכוי לפגיעה קטלנית שתאלץ את הממשלה להורות על מבצע קרקעי יקר שהיא לא באמת מעוניינת בו", טען הכותב. "היא קונה לישראל זמן ומאפשרת לה להמשיך בתקיפות אוויריות שמחלישות את חמאס, מבלי לסבול מלחץ מצד הציבור ומחוסר הסבלנות שלו".
"חמאס משתדרג, המערכת עלולה לאכזב"
"כרגע 'כיפת ברזל' יותר פופולרית בישראל מאשר חומוס ופלאפל, ואילו חמאס עדיין מחפש דרך לפגוע באויבו", ציין הכתב פיטר קוי שתיאר את המערכת בשבועון האמריקני "ביזנסוויק". יחד עם זאת, הוא הזהיר כי מדובר בחרב פיפיות: "'כיפת ברזל' מנעה מחמאס להרוג ישראלים ולהפיץ טרור, אולם למרבה האירוניה, ההצלחה שלה גורמת לישראל להיראות גרוע יותר בעיני העולם".
"ככל שהמערכת פועלת בצורה טובה יותר - כך פוחתת בעולם מידת האהדה לאומה שחיה תחת איום רקטות", הצהיר קוי. "לא מן הנמנע שישראל הייתה מעוררת יותר אהדה אילו חמאס היה מצליח לפרוץ ולהשיג את המטרה שלו - הרג ישראלים רבים. כמו שבדרך כלל קורה במלחמה הלא-סימטרית הזו, מניין ההרוגים בעזה גבוה בהרבה. ההבדל הוא שחמאס מנסה להרוג אזרחים, בעוד ישראל מנסה להימנע מפגיעה בהם כשהיא רודפת אחר חמושים".
הכתב האמריקני, שסיפר כי נכח בעצמו בירושלים בעת שנשמעה שם האזעקה שלשום, ציין גם כי ההצלחה של "כיפת ברזל" מעמידה רף ציפיות גבוה מדי. "את העול הזה חשים היטב חיילי סוללות המיירטים, אשר עמוסים כמו השוערים במונדיאל. אולם חמאס כל הזמן משדרג את מאגר הרקטות שלו. התרחיש הגרוע ביותר עבור ישראל יהיה אם חמאס או אויב אחר ישיגו טילי שיוט שמסוגלים להסתובב ולפנות באוויר כדי לחמוק מטילים מיירטים, או אם ישוגר מטח רקטות כה גדול שהמערכת לא תוכל ליירט את כולן".
אתר איראני: "המערכת נכשלה, ישראל בפאניקה"
בעיתון האמריקני אמנם התייחסו לכשלים של "כיפת ברזל" בתור תרחיש אפשרי בלבד, אולם בתקשורת האיראנית, שגם סיקרה את המערכת בהרחבה, כבר ממהרים לשמוח לאיד על ה"פספוסים" שלה. "'כיפת ברזל' מפגינה שוב את חולשתה", נכתב באתר רשת Press TV בכותרת הדיווח אתמול על הרקטות הבודות ש"נכשל" הניסיון ליירטן.
האיראנים לא היו היחידים שחרגו מהסיקור החיובי של "כיפת ברזל". בעיתון "אינדיפנדנט" הבריטי העירו כי יעילות המערכת הולידה תופעה, שבמסגרתה אנשים נשארים לעמוד חרף הישמע האזעקה כדי לצפות בפיצוצים בשמיים, במקום לרוץ ולתפוס מחסה. גם ב"ניו יורק פוסט" הקדישו כותרת דווקא לתופעת הלוואי הפחות-רצויה והתריעו מפני השאננות שמעוררת "כיפת ברזל" בקרב הישראלים. "יותר מדי אזרחים כבר לא רואים ברקטות איום מסכן חיים, וזה מדאיג את מפקדי צה"ל", צוין בכתבה.
ביקורת אחרת שנשמעה בעיתוני העולם נגעה להיבטים טכניים יותר של פעולת המערכת. בכתבה שפורסמה בביטאון המכון הטכנולוגי של מסצ'וסטס (MIT) צוין כי "למעשה המערכת נכשלת בהשגת מטרתה", שכן אינה מצליחה להבטיח את נטרול ראש הנפץ של הרקטה שמשוגרת מהרצועה.
המומחים שרואיינו בכתבה הסבירו כי כשהטיל המיירט מתקרב לרקטה הוא מתפוצץ ושולח מוטות ברזל לכיוון הרקטה שמיועדת לישראל, במטרה להסיטה ממסלולה ולפוצץ אותה במעופה. עם זאת, הם טוענים "כמעט בוודאות" כי לפחות בחלק מהמקרים ראש הנפץ של הרקטה לא מושמד למעשה וצונח לקרקע בשלמותו. "העובדה שאין פצועים או הרוגים בתל אביב, בירושלים או בערים אחרות היא בעיקר עניין של מזל", נטען.