חיל האוויר: לא חייבים להיכנס לעזה; חמאס מסרב לדון במתווה ראשוני להפסקת אש
מפקד החיל טוען שהוא יכול להרוס את המנהרות ולפגוע במשגרים גם בלי סיכון החיילים. בינתיים גובש מתווה ראשוני להפסקת אש - אך חמאס מסרב לדון בו ומחפש כנראה "תמונת ניצחון". הפסקת השיגורים הזמנית הבוקר עשויה להיות קשורה למהלך ערבי-פלסטיני במועצת הביטחון. צה"ל: הדברים בעניין חיל האוויר משוללים יסוד
בעוד ירי הרקטות הבוקר (שבת) נפסק באופן נדיר כמעט לחלוטין, לפחות לכמה שעות, בצד הישראלי הושלמו ההכנות למהלך קרקעי ראשוני ברצועת עזה, ועכשיו רק נחוצה הוראה של ראש הממשלה ושר הביטחון. ל-ynet נודע כי גם בצה"ל, בקרב בכירי המטה הכללי יש כמעט קונצנזוס שנחוץ מהלך כזה כדי להנחית מכה הרסנית על תשתיות הטרור במסגרת מבצע "צוק איתן" - שתשפיע לטווח ארוך. אולם מפקד חיל האוויר, אלוף אמיר אשל, טוען ואף משכנע את הרמטכ"ל ואת שר הביטחון, כי החיל יכול להשלים למעשה לבדו את הרס מערך ייצור ושיגור הרקטות ואת הפגיעה במנהרות.
מבצע "צוק איתן" - עדכונים אחרונים:
- כניסה קרקעית, בסגנון אחר / פרשנות, רון בן ישי
- בעולם משבחים: כיפת ברזל פופולרית מחומוס
- ג'יהאדיסטים: ירינו רקטות מסיני על ישראל
- צילום תחת אש: צוק איתן בתמונות
מפקד חיל האוויר טוען ששיטות התקיפה, המודיעין האיכותי שבידו, יכולת פגיעה במטרות מרובות בזמן קצר יחסית והחימוש המונחה המדויק - יכולים להיות יעילים לא פחות ממהלך קרקעי גדול, שעלול להיות כרוך באבידות ומועד לטעויות. דעתו של אשל התקבלה חלקית וראש הממשלה, שר הביטחון והרמטכ"ל מאפשרים לחיל לפעול על פי האסטרטגיה שהציג.
בהתאם לכך המשיך צה"ל הלילה והבוקר במלוא הקצב בתקיפת מטרות, ואף הגביר את תקיפת בתיהם של מפקדי השטח של הג'יהאד האיסלאמי וחמאס, בכל רחבי הרצועה. האמצעי הזה נחשב כעת, על פי נתוני המודיעין, כיעיל ומשפיע על רצון הלחימה של ארגוני הטרור - ומוגדר כחלק מהריסת התשתיות שלהם. בין היתר, חיל האוויר תקף מסגד במרכז עזה ששימש כמחסן רקטות ואמצעי לחימה של חמאס. לפני הצהריים נורו כמה רקטות לאשכול, לא היו נפגעים ולא נגרם נזק.
מדבר צה"ל נמסר בתגובה כי "הדברים משוללים כל יסוד. צר לנו על הניסיון המגמתי שנעשה מבלי לבדוק את הנושא לעומקו. צה"ל ימשיך במשימתו החשובה במבצע 'צוק איתן'".
שני פרקים למתווה הפסקת האש
נראה שחמישה ימים לאחר תחילת מבצע "צוק איתן", מתגבשת טיוטת מתווה לסיום הלחימה בעזה. המתווה נכתב על ידי מצרים ומדינה ערבית נוספת, ככל הנראה קטאר, והוא הוצג הן לישראל והן לחמאס - שמסרב בינתיים לדון בו. המתווה מחולק לשני פרקים: פרק ביטחוני ופרק כלכלי-אזרחי, ומוצגים בו הסעיפים השונים שעליהם יבוססו ההבנות במהלך משא ומתן עקיף, בדומה לזה שהתנהל במהלך מבצע עמוד ענן.
הפרק הביטחוני כולל בין היתר את דרישות חמאס לשחרור 56 האסירים ששוחררו בעסקת שליט ונעצרו מחדש במהלך המבצע שאחרי חטיפת הנערים, וכן את שחרורם של בכירי ההנהגה הפוליטית של חמאס בגדה שנעצרו באותו מבצע.
הפרק הכלכלי-אזרחי כולל עקרונית את ההבנות שהושגו בסיום מבצע עמוד ענן, קרי הגדלת מרחב הדיג, צמצום ה"פרימטר" - התחום האסור לשהייה בגבול שבין ישראל לרצועה, ואישור הכנסת חומרי בניין והקלות במעבר רפיח בין מצרים לרצועה. הסעיפים בפרק זה לצדדים מכילים הקלות מעט יותר גדולות עבור חמאס בהשוואה להקלות ב-2012.
חמאס מסרב בתוקף, לפי שעה, לדון במתווה להפסקת הלחימה. בארגון מחפשים "תמונת ניצחון" שעדיין לא קיימת עבורם, כמו רקטה שנופלת בגוש דן ומסבה נזקים כבדים. נראה כי חמאס מוכן אפילו לכניסה קרקעית ישראלית לתוך רצועת עזה שעשויה להסב לו נזק כבד, ובלבד שיוכל לנופף בתמונת ניצחון כזאת בפני הציבור שלו עם סיום המבצע. בסיום "עמוד ענן" זו הייתה פגיעת הרקטה בבניין בראשון לציון. ישראל מצדה מסרה למדינות שחיברו את המתווה כי ישנה נכונות עקרונית לדון בפרטיו, בעיקר בתחום הכלכלי-אזרחי.
קרב דיפלומטי
בינתיים, בירושלים מעריכים כי ההפסקה הזמנית והירידה בקצב השיגורים מרצועת עזה הבוקר נועדה לתמוך במאמצים שיזם אבו מאזן במועצת הביטחון של האו"ם. נראה שחמאס וגם הג'יהאד האיסלאמי שוכנעו לאפשר לאבו מאזן ומדינות ערב לשכנע את מועצת הביטחון להעביר החלטה שקוראת לישראל להפסיק את התקיפות ברצועה ואינה מזכירה את ירי הרקטות.
נשיא הרשות הפלסטינית הצהיר אתמול כי ראוי לחסוך דם ולכן להפסיק את התקיפות הבלתי מוצדקות לדבריו, על חמאס. ברקע הצהרה זו, עומדים גינויים בתקשורת הערבית והפלסטינית על כך שאבו מאזן אינו עושה יותר כדי לחלץ את תושבי עזה מסבלם. זהו הרקע למהלך הדיפלמטי באו"ם.
הצהרת ההחלטה המקורית שנועדה להתפרסם כהחלטה מחייבת של מועצת הביטחון ירדה מהפרק מפני שארה"ב הודיעה כבר לפני יומיים שתטיל וטו.
לכן, הפלסטינים והערבים פועלים לפרסום הודעה לתקשורת שאינה מחייבת כמו החלטה רשמית של המועצה. אולם יש בה כדי להפעיל לחץ על ישראל וליצור נגדה דעת קהל עולמית.
גם החלטה כזאת צריכה להתפרסם בקונצנזוס והאמריקאים והאירופים לא צפויים לתמוך בה אם לא יפסיק חמאס את האש - ולכן נראה הבוקר שחמאס, בתיאום עם מדינות ערביות ואבו מאזן, לפחות מקטין את הקצב ואת כמות הירי לישראל. עובדה זו אסור שתטעה אותנו. חמאס עדיין לא הרים דגל לבן והירי עלול להתחדש כל רגע.