אקסטרים מייקאובר: מעצבים את בת ים מחדש
סטודנטים לעיצוב פנים במסלול האקדמי המכללה למינהל ניסו לשדרג את פני אזור התעשייה הישן במרכז בת ים - ויציגו בפרויקט הגמר שלהם את החלופות למבני התעשייה המוזנחים: מושבת מגורי אמנים, דירות מוזלות לצעירים, יחידות דיור בשילוב מתחמי יזמות ומתנ"ס שכונתי מתקדם. צפו בתמונות
ההצעה האחרונה של שר הפנים, גדעון סער, לספח את בת ים למטרופולין תל-אביב עוררה סערה בקרב תושבי העיר, שמצד אחד נמצאת בתנופת בנייה יחסית; ומצד שני מאופיינת בצפיפות וברמה סוציו-אקונומית מוחלשת בחלק מהשכונות. בינתיים, עד שיגיעו, אם בכלל, להחלטות סופיות בנושא, סטודנטים לעיצוב של המסלול האקדמי המכללה למינהל החליטו לנסות לשדרג את פני העיר, שהתלוננה באחרונה על מחסור בשטחי מסחר, בדגש על אזור התעשייה הישן במרכזה.
- סטודנטים מציעים: לגור בתוך מגדל אחסון לדגנים
- הסטודנטים החליטו: כך ישוקמו יפו ודרום תל-אביב
- חזון אקדמי: סטודנטים עיצבו מחדש את באר שבע
- מה מחפשים סטודנטים לעיצוב מ-MIT בקריית גת?
בתערוכת הגמר של החוג שתיערך מחר (ה') בשוק הפשפשים ביפו, יוצגו פרויקטי הגמר של סטודנטים לעיצוב פנים במכללה, שיציגו את חזונם למתיחת פנים באזור התעשייה. האזור ממקום ממזרח לשכונה החרדית קריית באבוב ולנתיבי איילון, וממערב למתחם הנביאים המאושר לפרויקט פינוי-בינוי. לא רחוק משם נמצאת רצועת החוף של בת ים, לצד מתחם המגדלים החדש שבדרומה.
במסגרת הפרויקט, נדרשו הסטודנטים למצוא פתרונות שיאפשרו להפוך את אזור התעשייה הישן לחלק אינטגרלי מהעיר בת ים. בהנחיית אדריכל דורון חזן, המשמש גם כסגן ראש העיר, הציעו הסטודנטים, בין היתר, להעביר את תיאטרון בת ים לתוך אזור התעשייה, להקים מושבה של מגורי אמנים, להשתמש בהאנגרים קיימים ולהפוך אותם למגורי סטודנטים וצעירים ולהקים מרכז קהילתי במקום. חזן מצדו, מבטיח לכל הפחות להציע את הפתרונות הסטודנטיאליים לראש העיר.
"תערוכת הגמר עוסקת במתן פתרונות עיצוביים ותכנוניים לקהילות שונות, במטרה לחולל בהם שינוי ולשפר את חיי היומיום שלהם", מסבירה כרמלה יעקובי וולק, דיקאנית בית הספר לעיצוב, "אזור התעשייה בבת ים עובר תהליכי התחדשות עירונית, ולגישתנו תהליכים אלה צריכים להיעשות ללא הדרה של אזרחים מקומיים ובעלי עסקים - קיים צורך למפות מחדש את הסביבה, לזהות את החסרים ולייצר מודלים אסטרטגיים חדשים להתחדשות עירונית המתמרצת את האזור וסביבתו".
אמנים, צעירים ויזמים במתחם אחד
אז מה מציעים הסטודנטים? צליל לוי (27) ממושב גאליה הגתה מיזם אותו כינתה "CORE - מושבת האמנים" תחת הכותרת "קהילה יוצרת מציאות". "הפרויקט נוצר בעקבות הצורך למשוך קהילות חזקות לעיר כדי להצמיח ולפתח את האזור כולו", מסבירה לוי, "במושבת האמנים מתוכנן בית ספר למשחק, מחול ומוזיקה, בנוסף לדירות מגורים המיועדות לאמנים אשר ינהלו ויתחזקו את המקום".
לוי מוסיפה כי מתחם המגורים יכלול אזורי בילוי ופנאי משותפים לכלל הדיירים. "עירוב שימושים זה יביא למשיכת קהילות חזקות ואיכותיות לעיר, שישקיעו, יעודדו ויקדמו צמיחה מבחינה אורבנית, חברתית, תכנונית ועיצובית", היא ממשיכה. "רוב העסקים בבת ים סובלים מהזנחה, ואנחנו רצינו להחיות את הרובע הזה - אמנים יכולים למשוך אוכלוסיות חזקות ולכן מושבת האמנים תיתן להם פתרון מגורים, לצד חיזוק האזור".
לדברי לוי, החזון הוא שמושבת המגורים תכלול 7 דירות קטנות מוזלות, והדיירים יקבלו סיוע מהעירייה לפתיחת בתי עסק לאמנות. בתמורה לשכר דירה מוזל, הם יטפלו במתחם וידאגו לתפעולו. "הדירות לא מיועדות למשפחות - אלא לצעירים שירצו גם לנהל את המקום", היא מסבירה.
גם מוריאל קאופמן (26) מתל-אביב כיוונה את המיזם שלה, "המלאכה 3", לכיוון של מגורים. "לקחתי מבנה תעשייתי ישן והפכתי אותו למבנה המאופיין בסגנון תעשייתי מודרני, אשר מאפשר חוויית מגורים חדשנית המשלבת מתחם אוכל וסביבת עבודה שיתופית", היא מספרת.
לדבריה, "בפרויקט מגוון דירות בגדלים שונים, שבנויות סביב פאטיו החודר את הבניין לאורכו, ומאפשר חדירת אור ואוויר טבעי. מגוון הדירות מאפשר התאמה מקסימלית לצרכיו של כל דייר ודייר, החל מסטודנטים וזוגות צעירים ועד משפחות ומשקיעים".
קאופמן מוסיפה כי "בשטח הציבורי הממוקם בקומות העליונות של הפרויקט, בין יחידות הדיור הפרטיות, ייבנה מתחם שנקרא סטארט לאב - מתחם המפגיש בין יזמות למגורים. במתחם יוכלו דיירי הבניין לעשות שימוש בפינות עבודה אורבניות, תוך מפגש עם יזמים ואנשי עסקים המגיעים מבחוץ". שטח ציבורי נוסף נקרא "פוד לאב" (מעבדת אוכל) ויהיה מיועד לציבור הרחב.
והיכן יגורו הצעירים? לסטודנטית אפרת סרדה (29) מראשון לציון הפתרונים. סרדה הגתה את המיזם "B.YOUNG" - קומפלקס למגורי צעירים תחת הכותרת "Old Industry Young Project". "קומפלקס המגורים אמור לספק מענה למצוקת הדיור של זוגות צעירים תושבי העיר בגילאים 25-35, שאין בבעלותם דירה ומעוניינים להתחיל את חייהם, ומציע להם דיור בר-השגה באווירה אחרת", היא אומרת.
לדבריה, במסגרת הפרויקט יוסבו 5 מבני תעשייה ברחוב המלאכה, לקומפלקס צעיר ומעוצב, ובו 3 מבני מגורים, מלונית ופאב שכונתי. "מבני המגורים יכילו 40 יחידות קפסולה דינמיות מעוצבות, דו מפלסיות בשטח של 40 מ"ר. היחידות בעלות אופי ייחודי, המאפשר התנהלות דינמית בהתאמה לסגנון חיי הזוג המתגורר בה". ומי יהיה זכאי לגור בקומפלקס? "תושבים ייבחרו במסגרת הגרלה ויחתמו על חוזה ל-3 שנים, במהלכן יזכו לשכירות מסובסדת על ידי העירייה", היא אומרת.
סרדה מספרת כי כצעירה שמתגוררת עם בן זוגה בבית הוריו, היא העדיפה לכוון את המיזם לטובת זוגות צעירים ומשפחות בתחילת דרכן. "מה שעניין אותי בעיקר זה מגורים לצעירים", היא מודה, "אז במסגרת המיזם, צעירים יוכלו לגור בשכירות מסובסדת והמחירים ינועו בין 500-800 שקל לדירה. המלונית והפאב השכונתי ישלימו את ההכנסות באמצעות הארנונה, והדיירים ייקחו חלק קטן בתפעולם".
"חוויה קהילתית אחרת"
המיזם של לודה שפע (28) מאשקלון אינו משמש למגורים אלא למפגשים קהילתיים. "למיזם קוראים ANY WAY - והוא מרכז קהילתי רב שימושי שנותן חוויית קהילה אחרת", היא מסבירה. "הוא מכיל בתוכו את מירב הפונקציות של המתנ"ס השכונתי וניתן למצוא בו סדנאות צילום וגרפיטי לבני נוער, חוגי יצירה מתקדמים לילדים, חדר מוזיקה ומרחבים ירוקים לבילויים משפחתיים".
אלינה בוקובסקי (24) מראשון לציון מציעה במסגרת הפרויקט להקים קומפלקס אמנות ותרבות שייקרא ReVive Bat-Yam. "הפרויקט עוסק במיחזור המבנים התעשייתים הקיימים לשימוש של פונקציות שונות להן זקוקה העיר", אומרת בוקבסקי, "הוא מציע הפיכת 5 האנגרים לקומפלקס אמנות ותרבות שישלב פעילויות לכל גילאי ושכבות האוכלוסייה ויהווה מוקד לפיתוח כלכלי ותרבותי של השכונה והעיר".
לדבריה, "מטרתו העיקרית של הקומפלקס היא לשנות את התפיסה של התרבות והאמנות כנגישים רק לשכבות האוכלוסייה העליונות. מעכשיו, התרבות והאמנות הן בהישג יד של כל אחד. כאן ניתן להעשיר את הידע העיוני, להשתתף בהרצאות אורח בנושאי תרבות ואמנות שונים באודיטוריום, לקבל השראה מספריית אמנות גדולה וספריית וידאו מגוונת ועוד".
בהמשך לקו הזה, מציעה יראת לורנץ (24) מלוד להקים את פרויקט "OPEN Square" - העתקת תיאטרון בת ים למתחם אזור התעשייה. "במסגרת הפרויקט, ייבנו 10 מבני תרבות ומסחר במקום המבנים הוותיקים, שירוכזו סביב מבנה התיאטרון שיהווה חלופה למבנה התיאטרון הקיים הממוקם בקצה העיר והוזנח עם השנים", היא מסבירה.