בחזית ההסברה: 400 מתנדבים נגד התעמולה
סטודנטים מהמרכז הבינתחומי בהרצליה עוקבים אחרי תעמולה אנטי ישראלית בפייסבוק ומגיבים לתמונות שקריות מעזה שפורסמו במבצע צוק איתן. "אנשים לא באמת מבינים מה קורה כאן, או איזה אינפורמציה שגויה הם מקבלים"
הם אמנם לא גויסו בצו 8, אבל החליטו להתגייס למשימה אזרחית חשובה לא פחות – ההסברה הישראלית. "המטרה היא להעביר מסר מאוד חד וברור – לישראל יש את הזכות להגן על עצמה. אנחנו רוצים לגרום לאנשים שחיים בחו"ל ולא מכירים את המציאות היום-יומית שלנו להבין מה בדיוק קורה פה", אומר לידור בר דוד, סטודנט מהמרכז הבינתחומי בהרצליה, שבו נפתח חמ"ל לצורכי הסברה.
החמ"ל נפתח כבר בצהרי יומו הראשון של מבצע "צוק איתן" על ידי אגודת הסטודנטים במרכז, וכיום פועלים בו יותר מ-400 מתנדבים, כולם סטודנטים במוסד. הם גרמו להורדת עמוד אנטי ישראל בפייסבוק, הם מגיבים על תמונות שקריות מעזה, ומתרגמים חומרי הסברה ל-30 שפות, במטרה להגיע לכמה שיותר אנשים ברחבי העולם ולהציג בפניהם את התמונה האמיתית באשר למה שמתרחש בישראל בימים אלה.
"החמ"ל הוקם כהמשכיות למבצע עמוד ענן", מסביר לידור בר דוד, אחד המקימים. "כבר אז הקמנו חמ"ל שהגיע לתפוצה של 20 מיליון אנשים ברחבי העולם דרך המדיה החברתית. המתנדבים כותבים מכתבים אישיים ומפיצים אותם לחבריהם ברחבי העולם. ביומיים האחרונים מצאנו תמונה שפורסמה על ידי הפלסטינים, שמראה כביכול גופה מההפצצות של חיל האוויר, אלא שבמקור מדובר בתמונה מסצנה בסרט 'יעד סופי'. חובבי הקולנוע בינינו זיהו את התמונה הזו במהרה וברגעים אלה אנו מפיקים סרטון, שיצא בשעות הקרובות, ויראה זאת. הוליווד בשירות החמאס, אנחנו קוראים לזה".
תמיר אמסלם, סטודנט שנה שנייה לפסיכולוגיה במרכז הבינתחומי, משמש כאחד מהמעצבים הגרפיים של החמ"ל. "באחת הגרפיקות אנחנו מראים את הטיפולים שבני משפחותיהם של איסמעיל הנייה ואבו מאזן קיבלו בישראל, כדי להראות שאנחנו הומניטריים גם למשפחות של המנהיגים הפלסטינים. בגרפיקה אחרת אנחנו מראים את הטראומה של הילדים שמתגוררים בעוטף עזה, שבאה לידי ביטוי בציורים של קסאמים", הוא הסביר.
"דוגמה נוספת היא סדרה של ערים מותקפות בעולם. למשל ברלין – כתבנו בגרמנית 'מה אתם הייתם עושים?' כשברקע תמונה של ברלין מותקפת. בגרפיקה אחרת נשאלת השאלה מה אפשר לעשות ב-15 שניות? וניתנות כמה תשובות, בהן לשתות מים או להיכנס למקלטים ולנוס על חייכם. זה למשל יצא ב-15 שפות שונות".
על ההחלטה להתנדב למלחמת ההסברה אמר אמסלם: "יכולתי לשבת בבית ולצפות בטלוויזיה 24 שעות ביממה, אבל העדפתי לקחת צד אקטיבי. עדיין לא גויסתי למילואים, אז אני יכול להגיד שאת התרומה שלי כרגע אני נותן במה שאני טוב בו, וזה עיצוב גרפי והסברה. היום היה אמור להיות לי מבחן, אבל העדפתי לוותר ולעשות אותו במועד ב'. אני לא יודע אם אקבל צו 8, וכרגע הצו 8 שלי הוא בזירה האזרחית. אם אוקפץ, אשמח לעשות זאת גם מהשטח".
הילד מ"עזה", התמונה מסוריה
ענבל דויטש, סטודנטית לפסיכולוגיה בת 21, הגיעה ארצה מקליפורניה לפני ארבע שנים. בחמ"ל היא עוסקת בכל מה שקשור לטוקבקים. "אני מחפשת דברים בפייסבוק שהם לא נכונים, תמונות לא אותנטיות, ואז אני מגיבה עליהם. יש תמונה של ילד קטן בעזה כביכול, שמסתובבת כבר כמה ימים בפייסבוק, אלא שהתמונה היא בכלל מסוריה. יש לה מאות שיתופים, אלפי תגובות והאנשים לא יודעים שזה לא מעזה. אני מעבירה לשם את הלינק האמיתי, מסבירה שזה לא נכון, שזה לא באמת מה שקורה כאן".
דויטש מוסיפה: "גדלתי בארצות הברית
וראיתי עד כמה אנשים לא באמת מבינים מה שקורה כאן, או איזה אינפורמציה שגויה הם מקבלים. בעמוד ענן לא השתתפתי בחמ"ל, והפעם הרגשתי שאני צריכה לעשות משהו אקטיבי, שאני לא יכולה לשבת בבית ולראות שהחברים שלי בארה"ב לא מבינים מה קורה פה או ניזונים משקרים".
ירדן בן יוסף, יו"ר אגודת הסטודנטים במרכז הבינתחומי בהרצליה ויוזם החמ"ל, קורא לסטודנטים ולאזרחים להצטרף לפעולות ההסברה. "אני ממש מרגיש שאנחנו מסייעים בזירה ההסברתית. מדובר במשחק של הצלחות קטנות שמביאות להצלחות גדולות", הוא אומר, "אתמול למשל הצלחנו להפיל עמוד שלם בפייסבוק שהסית נגד ישראל וקרא להרוג יהודים. היו לו 120 אלף עוקבים, ופייסבוק הוריד אותו אחרי הרבה פעילות שלנו בנושא. מעבר לזה אנחנו מעלים סטודנטים לרדיו הארגנטינאי, הספרדי ועוד. כבר עכשיו אני יכול לראות את ההצלחה של הפעילות הזו בתגובות שאנחנו מקבלים".
את כל התוצרים שלהם מעלים חברי החמ"ל באתר האינטרנט www.israelunderfire.com ובעמוד הפייסבוק Israel under fire .