לחץ נפשי = סוכר גבוה. 5 עצות לסוכרתיים
להכין תיק עם תרופות למרחב המוגן, לבדוק אם צריך להעלות את מינון האינסולין ולא לאכול רק פחמימות כדי להירגע - חולי סוכרת צריכים להיערך בימים אלה לשינויים בשגרה שמשפיעים על רמות הסוכר בדמם. מדריך
ההתרחשויות והאירועים הקשים שכולנו חווים בימים אלה מלווים בעומס תקשורתי ובחלקי אינפורמציה המציירים תמונה לא פשוטה: יירוט טילים, אזעקות, גיוס מילואים, חיפוש אחר מחסה ובעיקר חוסר יכולת לשלוט במצב.
נשארים בריאים בצוק איתן:
- כך מגבירים משדרי הטלוויזיה את הטראומה של כולנו
- האזעקה העירה אתכם? 10 דרכים להירדם שוב
- איך לזהות פחד וצורך בעזרה במבוגרים וקשישים
רבים מאיתנו נאבקים בפחד ובלחצים נפשיים גדולים, כולל יותר מחצי מיליון סוכרתיים החיים בישראל. לחץ נפשי מלווה בדרך כלל בפחד, בעלייה בלחץ הדם ובעלייה ברמות הסוכר בדם. הלחץ הנפשי מלווה גם בשיבוש בשגרת החיים, באכילת יתר, באי נטילת תרופות בזמן ובוויתור על פעילות גופנית.
ההתמודדות עם הלחץ, במיוחד עבור חולי סוכרת, עשויה להיות קריטית לשמירה על בריאות תקינה ועל רמות סוכר מאוזנות בדם. מהם הצעדים המומלצים להירגעות ולהתמודדות נכונה במצב החדש?
1. להתמודד עם הלחץ הנפשי
חשוב להבין שסוכרת היא מראה למצב הנפשי שלנו, כלומר במצבי לחץ רמות הסוכר יכולות לעלות. חשוב להיות מודעים לכך ולצפות לרמות סוכר גבוהות מהרגיל, וכמובן לנסות להירגע. ניתן להפחית את המתח גם באמצעות שיחות עם קרובים או עם אנשי מקצוע.
2. לשים לב למינון האינסולין
המטופלים באינסולין יצטרכו אולי לעלות את המינון ב-10%-20% מזה הרגיל.
חשוב להבהיר כי במצב של סטרס קצר אין צורך למהר ולהזריק אינסולין כשרמת הסוכר בדם עולה. רק אם הסוכר עולה לערכים גבוהים מעל 300-250 למשך חמש דקות בערך אפשר להזריק מספר יחידות של אינסולין מהיר.
3. להקפיד על התזונה
ידוע שבמצבי לחץ פחמימות הן מקור לרוגע ולנחמה, ורבים מאיתנו אוכלים "אכילה רגשית" כדי לזכות בהסחת דעת. מומלץ לשים לב לכמות הפחמימות הנצרכת ולנשנש יותר ירקות וגבינות, כדי לא להוביל לעלייה חדה מדי ברמת הסוכר בדם.
בנוסף, למי שמטופל רק באמצעות טיפול פומי (כדורים) מומלץ להקפיד על תזונה דלת פחמימות, כדי למנוע עלייה נוספת של הסוכר.
4. להצטייד בהתאם
מומלץ להכין לעת הצורך תיק שבו הטיפול התרופתי: אינסולין או תרופות פומיות, מד סוכר וגלוקוז זמין למצבים של שהייה ממושכת במרחב המוגן ולמקרה של נפילת סוכר.
5. לשמור על שגרה
ככל האפשר כדאי לשמור על השגרה הן מבחינת התזונה, הפעילות הגופנית וכן הלאה.
הכותבים הם מומחי מרכז DMC לטיפול בסוכרת: פרופ' קרפ הוא אנדוקרינולוג בכיר, ד"ר גלאנט היא אנדוקרינולוגית והמנהלת הרפואית של המרכז וענת טימין היא דיאטנית קלינית מומחית לסוכרת.
- פורום תמיכה לסוכרתיים
ב-ynet מחכה לכם בכל שאלה בנושא התמודדות עם סוכרת בימים אלה