ביקורת בקואליציה על הפסקת האש: "סטירת לחי לדרום, נתניהו מתקפל"
האש בעזה עומדת לצאת לפסק זמן ובמערכת הפוליטית פותחים מבערים: סגן שר הביטחון דנון כינה את הסכם הפסקת האש המתגבש עם חמאס "טעות קשה". השר כץ: "עסקה טובה לחמאס". ח"כ רגב: "אסור לסיים את המבצע בתוצאה הזו". ח"כ שקד: "זה הזמן להכרעה. אחרת נאפשר לחמאס שוב להתעצם". בשמאל דווקא בירכו את נתניהו על היוזמה
זמן קצר לאחר הדיווחים הראשונים על הסכם הפסקת האש המתגבש בין ישראל לחמאס - ניתן האות לפתיחת המערכה הפוליטית: במפלגתו של ראש הממשלה וכן במפלגת הבית היהודי הנמנית עם הקואליציה מותחים ביקורת חריפה, פומבית וחסרת תקדים על בנימין נתניהו. לפני ההפוגה האפשרית ותחילת הדיון בקבינט הבוקר, התפוצצו הלילה רקטות במרכז אילת. גם בחמאס קיימת התנגדות ליוזמה המצרית, והזרוע הצבאית כינתה אותה "כניעה".
סגן שר הביטחון, דני דנון, אמר הלילה (יום ג') כי "הסכמה של ראש הממשלה להפסקת אש עכשיו תהווה סטירת לחי לכל תושבי ישראל ובעיקר לתושבי הדרום, שהיו מוכנים לשלם מחיר כבד תמורת הישגים משמעותיים ביותר מול החמאס. שום קוסמטיקה לא תייפה טעות קשה זו". דנון הוסיף: "אם התוצאה היא חזרה ל'עמוד ענן 2012' ותושבי ישראל סתם סבלו - אז לא עשינו כלום. הפסקת אש צריכה להיות רק לאחר שישראל תשיג הישגים משמעותיים באופן דרמטי וכאלה שימנעו מהחמאס ושאר ארגוני הטרור ברצועת עזה את היכולת לשלוח טילים על אזרחי ישראל". דנון גם פרסם בפייסבוק דברים שאמר נתניהו בעבר (ראו בהמשך הכתבה). ואילו בצד הפלסטיני, אבו מאזן בירך על היוזמה.
במקביל, בסביבתו של שר הכלכלה ויו"ר הבית היהודי, נפתלי בנט, אמרו שהוא יצביע נגד ההצעה המצרית ויחד איתו צפוי להתנגד גם שר החוץ אביגדור ליברמן, שאמר אתמול באולפן ynet כי יש למגר את שלטון החמאס. שר הביטחון משה (בוגי) יעלון, שר האוצר יאיר לפיד ושרת המשפטים ציפי לבני צפויים לתמוך בהצעה לצד ראש הממשלה נתניהו. לא ברור כיצד השרים גלעד ארדן ויצחק אהרונוביץ' יצביעו.
אמש, סביב השעה עשר בערב, הודיע משרד החוץ של מצרים כי קהיר הציעה יוזמה להפסקת אש החל ממחר ב-9:00 וכי הירי ייפסק תוך 12 שעות מההכרזה. סגן ראש הלשכה המדינית של חמאס ובכיר הארגון בעזה, איסמעיל הנייה, אישר קיומם של מגעים אך הכחיש כי הושגה הסכמה. גורמים מדיניים בישראל הגדירו את ההצעה רצינית. על פי היוזמה, ישראל תפסיק את כל הפעולות התוקפניות שלה נגד רצועת עזה באוויר, בים וביבשה ותימנע מפלישה קרקעית ומפגיעה באזרחים. כל הפלגים הפלסטיניים ברצועה יפסיקו את הפעולות התוקפניות נגד ישראל מהים, מהאוויר ומהיבשה ומתחת לאדמה בדגש על הפסקת ירי הרקטות והפסקת הפגיעה באזרחים.
עוד נמסר כי המעברים ייפתחו ויינתנו הקלות במעבר אנשים וסחורות. עוד הובהר כי הירי ייפסק תוך 12 שעות מההכרזה על היוזמה מחר ב-9:00 וכי תוך 48 שעות ייפגשו משלחות ישראל והפלסטינים כדי להשלים את השיחות לביסוס הפסקת האש. השיחות עם הצדדים ייערכו בנפרד בהתאם להבנות שהושגו בתום מבצע "עמוד ענן". הצדדים גם ידונו בנושאים ביטחוניים ומדיניים. גורם מדיני בכיר הדגיש כי לא יהיה שחרור אסירים והדיונים יהיו בין היתר על פירוז הרצועה. עם ההודעה, החלה גם הביקורת הפוליטית, ואיתה ייאלץ עתה ראש הממשלה להתמודד.
דנון הוא לא היחיד בליכוד שיצא נגד היוזמה. גם השר ישראל כץ אמר זאת הבוקר באופן מפורש: "אני מתנגד להפסקת האש. בנסיבות שנוצרו ניתן היה להשיג הרבה יותר. לא הוסר איום הטילים ולא חוסלה צמרת חמאס. אם היינו מנצחים העולם היה עומד ומוחא כפיים. סיום המערכה בדרך זו יביא ללחץ מדיני כבד על ישראל. אומרים שהזרוע הצבאית של חמאס מתנגדת להסכם? שטויות! הם יודעים לזהות עסקה טובה".
תא"ל במיל' ח"כ מירי רגב אמרה על ניסיונות התיווך להפסקת אש: "אני קוראת לראש הממשלה בנימין נתניהו שלא להסכים להפסקת אש, ולהגיע להכרעה צבאית שתחליש את חמאס באמצעות פעולה מהאוויר, מהים ומהיבשה. חלון הזדמנויות זה לא יחזור על עצמו, וכל הפסקת אש עם חמאס תאפשר לו לחזור לכוחו. אני קוראת לכל שרי הקבינט להצביע נגד ההצעה ולאפשר לצה"ל להגיע להכרעה מהאוויר, מהים ומהיבשה. אסור לסיים את המבצע בתוצאה הזאת".
גורם בליכוד הוסיף כי "אם חברי הקבינט יצביעו בבוקר בעד ההצעה המוזרה - זה יסמן דרגה חדשה של רפיסות וחולשה. מביש שתושבי הדרום סובלים כבר שנים ממציאות בלתי נסבלת שעה שראש הממשלה בוחן הצעות חסרות כל היגיון ומתקפל. אם אכן תהיה הפסקת אש בנקודת הזמן הזאת, לא נוכל להסתכל לתושבי הדרום בעיניים. ממשלת ישראל תצא חלשה מול החמאס ויש ללחוץ על השרים להצביע נגד".
בבית היהודי מתחו גם כן ביקורת על ההסכם המתגבש. ח"כ איילת שקד אמרה: "הפסקת אש בלי פגיעה קשה במנהרות ובמערך הטילים פירושה התקפלות. עם ישראל חזק. צה"ל דרוך ומוכן, וחמאס על הקרשים. זה הזמן להכרעה. אחרת נאפשר לחמאס שוב להתעצם ונגיע לעוד עימות בקרוב".
ח"כ ניסן סלומינסקי (הבית היהודי), יו"ר ועדת הכספים, אמר: "ממשלת ישראל צריכה להתנצל בפני תושבי המדינה על חוסר אומץ ועל כך שנצטרך בעוד שנה או שנתיים לעבור את אותו הדבר. חבל שאין לנו כיפת ברזל שיכולה ליירט את ההססנות של הממשלה".
סגן שר החינוך, אבי וורצמן (הבית היהודי), מסר: "הפסקת אש בזמן הנוכחי מראה על חולשה של הממשלה. אני קורא לשרי הקבינט לא לתת יד
לטעות הזאת. בתנאים אלו יש להתנגד להפסקת האש שטובה לחמאס ורעה לישראל. אנחנו תושבי הדרום עם אורך רוח עד להכרעת חמאס. הפסקת אש עכשיו תייצר מערכה גדולה יותר נגד אזור הדרום והמדינה כולה ושיגור עוד טילים בעוד שנה".
מנגד, באופוזיציה בירכו את נתניהו. יו"ר מרצ זהבה גלאון אמרה כי "ההחלטה נכונה והיא לזכות נתניהו". ח"כ אילן גילאון אמר: "הפסקת האש תוכיח כי התבונה גברה. זהו הישג טקטי, ועתה יש לבנות את פתרון הקבע. הפתרון של עזה עובר דרך רמאללה. על ראש הממשלה לקרוא לאבו מאזן לשולחן המו"מ ולחדש את השיחות על בסיס קווי שתי המדינות, בתנאים שייתרו את החמאס". גילאון הוסיף כי הוא שולח "חיבוקים לאחיותיי ואחיי בדרום על האחריות, האיפוק והסולידריות".
חברם למפלגה, ח"כ עיסאוי פריג', אמר כי "הפסקת האש היא מבורכת, אבל המבחן האמיתי הוא מה ייעשה בעקבותיה. האם ממשלת ישראל תמשיך לשבת בחיבוק ידיים עד לסבב האלימות הבא או שלשם שינוי תפעל לנצל את השקט כדי לחזק את הרשות הפלסטינית בהנהגתו של אבו מאזן, לסייע לה לקחת אחריות גם על רצועת עזה וחשוב מכול לקדם תהליך מדיני שרק הוא יוכל להביא לשקט ארוך ובר קיימא".