האוצר: אתר לצרכנים יציג מוצרים בפיקוח
במשרד מתכננים להדק את הפיקוח על הפיקוח: ייצרו מתודולוגיה אחידה לכל משרדי הממשלה שמפקחים על מחירים, יקימו מנגנון של עיצומים כספיים ואתר אינטרנט שמיועד לציבור שיציג את רשימת המוצרים בפיקוח ויהווה ערוץ לפניות הציבור
משרד האוצר הודיע היום (ג') כי יפעל לייעל את הפיקוח על המחירים בהצעת מחליטים שתוגש לממשלה. בין היתר, תוגבר האחריות של ועדת המחירים במשרד האוצר: יוסדרו ממשקי העבודה בהקמת מערכת ניהול ממוחשבת מעקב ובקרה על יישום הפיקוח על כל המוצרים והשירותים בפיקוח.
באוצר מסרו כי כיום זו מערכת שמבוזרת בידי משרדים. אין בכוונת המשרד ליטול סמכויות מהמשרדים העוסקים בפיקוח על המחירים כיום, (בין היתר, משרד החקלאות, הכלכלה, התשתיות, חינוך, בריאות, שיכון ואיכות הסביבה), אלא בסמכות חדשה – של פיקוח על כל הפיקוח על המחירים והסדרת מתודולוגיית פיקוח אחידה.
בנוסף, יוקם גם אתר אינטרנט לציבור שיציג את הרשימה של המוצרים בפיקוח והמחירים המעודכנים וזה גם יהווה ערוץ לציבור להעביר פניות ציבור ביחס ליישום הפיקוח. להעביר תלונות שינותבו למפקחים הרלוונטיים ולהעלות הצעות שקשורות בפיקוח המחירים.
באוצר אף יוזמים תיקונים בחקיקה (במסגרת חוק ההסדרים): "מתן סמכויות מנהליות וכלי אכיפה שחסרים היום בפיקוח על המחירים בצורה של עיצומים כספיים", כך מסרו גורמים במשרד. כיום הסנקציה על הפקעת מחיר ואי העברת מידע לצרכן ולמשרדי הממשלה, היא סקנציה פלילית שכתובה בצורה מאוד חמורה בחוק והיא בדרך כלל לא נאכפת. לכן יגובש כלי של עיצומים כספיים שיופעל על-ידי המפקחים וועדת המחירים.
תיקון נוסף יהיה לגבי מצרך דומה. תחודד ההגדרה בחוק לגבי מה נחשב מוצר דומה. יצאה חוות דעת בנושא שתעוגן בחקיקה. אם יש חסר או תוספת של מרכיב שאין לו ביטוי משמעותי.
"עד היום הפיקוח נמנע מלאכוף את הנושא הזה. אנחנו רואים בהגדרה של מצרך דומה חסם נדרש מפני אכיפה של הפיקוח", מסרו באוצר.
למה שינויים קוסמטיים בלבד? "לאחרונה הוחזרו לפיקוח שמנת מתוקה וגבינה לבנה", מסרו באוצר. "אנחנו בוחנים פיקוח על המקטע הקמעונאי ועל תחליפי חלב. המטרה היא שברגע שמוחלט שיש לפקח על מחירים בענפים שונים, שהדבר ייעשה בצורה אפקטיבית ביותר גם מתוך הכרה שלעולם רגולטור מול גורמים מפוקחים יהיה בפער אינפורמציה".
ועדת המחירים לא מפקחת על הפיקוח של משרדי הממשלה?
"קיימת וועדת מחירים שמנוהלת במשרד האוצר והרכבה משתנה בהתאם למוצר בפיקוח ואז נכללים בה גם נציגים של המשרד הרלוונטי, אך בחוק לא מוגדר עד היום מהם נהלי העבודה באופן ברור והממשקים בין ועדת המחריים לגורמי הפיקוח במשרדים. את כל זה אנחנו מבקשים להסדיר ולגבות את זה במערכות ניהול שיאפשרו לנו לראות בכל רגע נתון את תמונהת המצב בפיקוח המחירים".
ההמדיניות של האוצר היא לא צמצום הפיקוח?
"אם היינו חושבים על צמצום הפיקוח לא היינו מביאים הצעת החלטה כזאת במסגרת התוכנית הכלכלית. אנחנו לא חושבים שפיקוח על מחירים זו תרופה בקו ראשון, אבל לפעמים יש בעיה משורה ראשונה ולפעמים זה זרז לפתירת הבעיות בדרך אחרת. ייעול מנגנון הפיקוח על המחירים זה אחד הנושאים שיידונו בקבינט הכלכלי ביטחוני. זה יעד אסטרטגי שקשור בטיפול ביוקר המחייה, גם אם זו לא מדיניות שהאוצר מבקש לקדם".
צילום: shutterstock
מומלצים