שתף קטע נבחר

יוזמה לתחרות בחלב עיזים וכבשים: המחירים ירדו?

במשרד האוצר מתכוונים להסדיר מחדש את ענף חלב העיזים והכבשים ומציעים לבטל את התכנון בהדרגה על פני 4 שנים, להוסיף מגדלים לענף ולפצות את הקיימים והפורשים. הצפי: "המחירים ירדו ב-30%-40%". את המחלבות לא יגבילו "אם המחירים לא ירדו, נטיל עליהן מגבלות". מגדלי הצאן: "זה ייצור שוק פרוע, נטישת מגדלים ולא יוריד מחירים. בג"ץ כבר דחה בעבר יוזמה דומה"

פתיחת ענף הצאן לתחרות? משרד האוצר בתיאום משרד החקלאות מבקש להסדיר מחדש את ענף חלב העיזים והכבשים והלכה למעשה – לבטל את התכנון בענף. ההצעה תובא לקבינט ביום חמישי הקרוב. כיום ענף הצאן מתוכנן. יש בו מכסות ייצור מוגבלות והגבלה על כניסה של שחקנים חדשים.

 

באוצר מציעים לבטל את התכנון בהדרגה, על פני 4 שנים. כל שנה יעלה היקף המכסה שהיצרנים יכולים לגדל. ב-2015 ההיקף יגדל ב-20%. ב-2016 הוא יוכפל לעומת 2015. ב-2017 יגדל ב-150% לעומת 2016. וב-2019 יבוטלו המכסות כליל.

 

האם ביטול התכנון יביא להרחבת השוק, שוק חופשי והורדת מחירים? או שביטול התכנון יביא לשוק פרוע, עזיבת מגדלים ולא ישנה את המחירים לצרכן? תלוי את מי שואלים. באוצר בטוחים שהשוק ייפתח לתחרות. המגדלים שמכירים את הענף יותר טוב, בטוחים שהמהלך יפגע בו.

 

האוצר: בחו"ל תנובה מוכרת פטה בזול כיוון שהשוק מתוכנן

"להערכתנו זה יוריד משמעותית את המחירים בעשרות אחוזים, 30%-40%", אמר סגן הממונה על תקציבים בתחום חקלאות באגף התקציבים באוצר אודי אדירי, בשיחה עם עיתונאים.

 

"המחיר של מוצרי עיזים וכבשים גבוה מאוד וצריך לרדת. כיום שומרים בענף על מחיר גבוה כחלק מהתכנון. לוקחים את יתרת החלב ומייצאים אותה בחו"ל. מוכרים בארה"ב פטה של תנובה בחצי מהמחיר בישראל. גבינת פטה עיזים נמכרת בארה"ב ב-4.5 דולר ל-500 גרם ובארץ מעל 22 שקל ל-200 גרם.

 

"בנוסף, כל המכסות לחלב הן אך ורק במגזר היהודי. מגדלים לא יהודים מוכרים בשוק שחור. צריך לבטל את המשטר של תכנון בענף הצאן וצריך לפתוח את הענף בצורה כזאת שכל מי שרוצה לגדל עיזים וכבשים לחלב יכול לעשות את זה. הצרכן נפגע מהתכנון בענף. למה? כי זה ענף גדל והביקוש אליו גדל בגלל העדפה גוברת לחלב כזה. היום אזרחי ישראל משלמים ביוקר וצורכים מעט".

 

המגדלים: אין קשר למחיר פטה תנובה בחו"ל לתכנון הענף

עמי עמיצור מנכ"ל התאחדות מגדלי הצאן, האם זה נכון שכשיש עודפים, מוכרים אותם לחו"ל בזול?

 

"מה פתאום אין למגדלים מנגנון או נוהג למכור גבינה בזול בחו"ל כשיש עודפים. שוכחים שהרשת בארה"ב לוקחת רק 14% והמע"מ הוא אפס או 18%. יחי ההבדל הקטן. פה הרשתות מכפילות את מחיר המוצר ושם אין מע"מ. אין דבר כזה".

 

האם זה נכון שיש רק יהודים בענף המוסדר?

 

"מה פתאום. יש בענף מגדלים לא יהודים שהם בני מיעוטים".

 

באוצר אומרים שייכנסו עוד יצרנים. שיש חקלאים שמעוניינים למכור חלב עיזים וגבינות כבשים.

 

"זה ענף קטן. כשיכניסו עוד יצרנים יהיו עודפים שאין להם שימוש".

 

לפי האוצר, הביקוש לחלב עיזים עולה.

 

"נכון לשנה זו, הביקוש כבר לא עולה. הביקוש עלה בשנים קודמות, אבל ב-2014 יש ירידה בביקוש. יש לנו עודפי חלב שאין להם פיתרון. צריך לטפל בהם שלא יביאו לירידת מחיר והתמוטטות של החקלאים".

 

"הרווח ישאר אצל הטייקונים ויהיה תוהו ובוהו בשוק"

לפי עמיצור, "היוזמה הזאת עלתה בעבר לפני מספר שנים. היוזמה הזאת הגיעה לבג"ץ שקבע, בעקבות עתירה של קיבוץ אלומות ועין חרוד, שהתכנון זו תכלית ראויה: יש שליטה על הייצור, הגנה על היצרנים ועבודה בפריפריה וביישובי קו עימות.

 

"שוק פרוע משמעו חלב שלא מפקחים עליו כמו שצריך, כי יש עודף וכל אחד מנסה למכור באיזה מחיר שהוא רוצה ובלי פיקוח בריאותי. בסיכומו של יום הורדת המחירים לא תתגלגל לצרכן. לדוגמא מחירי הבשר ירדו במהלך השנתיים האחרונות ב-30% ומחירי הבשר ברשתות והאיטליזים עלו, למה לא הגיע לצרכן? זה נשאר אצל הטייקונים שבדרך. כי בהם לא מטפלים. תהיה פגיעה בחקלאים ותוהו ובוהו".

 

לא תהיה מגבלה על המחלבות

התקציב למהלך הוא 50 מיליון שקלים על פני 4-3 שנים. מתוך זה 20 מיליון ילך לרשת ביטחון לחקלאים. 15 מיליון שקל למענקי פרישה. 12 מיליון שקל להשקעות והתייעלות בענף. 2.5 מיליון שקל ילכו לתמיכה בייצוא ושיווק.

 

בארץ יש כ-140 מגדלי צאן ועיזים שמייצרים היום כ-20 מיליון ליטר לעומת למעלה ממילארד ו-250 ליטר של חלב בקר. זה ענף של כ-450 מיליון שקל במונחים לצרכן.

 

"יוכלו להיכנס מגדלים לענף, בהדרגה, לא יותר מ-14 מגדלים חדשים בשנה", מסביר אודי אדירי ממשרד האוצר. "החל מ-2018 לא תוגבל כניסת שחקנים. בנוסף, לא יהיה מגדל שיש לו יותר מ-12% מהשוק".

 

כרגע יש מגדל שיש לו 12% מהשוק?

 

"לא".

 

תגבילו גם את נתח השוק של המחלבות?

 

" אם נראה שהמחירים לא יורדים נטיל מגבלות על השחקנים, נבדוק פיקוח, יש מספר צעדים שנוכל לבחון".

 

האוצר: "נטפל גם בענפים אחרים"

אתם בטוחים שיש מגדלים שרוצים להיכנס לענף?

 

"ניתן לחקלאים רשת ביטחון. במשך שנות המעבר, נפצה חקלאים על הירידה במחיר - ביחס בין המחיר שייקבע בשוק בו ימכרו החלב לבין המחיר הקבוע היום (המפוקח). החקלאים יפוצו בשנה הראשונה ב-95% מהפער. ב-2019 יהיה פיצוי בגובה 25% מהפער ואחרי כן לא יהיה פיצוי בכלל.

 

"אנחנו רוצים להחליף מכסים ומכסות בתמיכה ישירה. אם הביקוש יגדל ב-30% והמחיר ירד ב-40% ואפצה חקלאים על ירידה במחיר – זה יהיה טוב לכולם.

 

"ינתנו גם מענקי פרישה. חקלאים יוכלו לקבל פיצוי שנגזר מהיקף המכסה שלהם או הייצור בפועל הנמוך ביניהם".

 

כמה חקלאים רוצים לפרוש מהענף אם התוכנית תיושם?

 

"אני לא יודע, אבל זו לא המטרה שלנו. אני בהחלט יודע על חקלאים שרוצים להיכנס לענף ולא יכולים כיום".

 

מה לגבי המחירים לצרכן של חלב בקר, שזה עיקר שוק החלב?

 

"יש בעיה בכל ענף החלב. אנחנו ממשיכים ועובדים ובוחנים צעדים נוספים בתחום המבני גם בענף הבקר - גם בתכנון במקטע הייצור וגם במקטע המחלבות. המשטר הזה של תכנון משרת את החקלאים והמחלבות והביטול שלו יועיל בעיקר לצרכן".

 

התכנון לא בהכרח מעלה מחירים, יש ענפים לא מתוכננים שגם בהם יש מחירים גבוהים. יש סיבות נוספות להעלאת מחירים. למשל המחיר של הקוטג' לא עלה בגלל תכנון הענף.

 

"נכון אנחנו מתכננים צעדים גם בענפים אחרים".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
המקצוענים
מומלצים