ראש הנחש מפוצל: כך מונהג חמאס
ההנהגה בחו"ל בדרך כלל קיצונית יותר מזו שברצועת עזה. הזרוע הצבאית רוצה עימותים, ולא תמיד משעל מסכים. חילוקי הדעות באו לידי ביטוי גם בתגובה ליוזמה המצרית להפסקת אש
התגובה המגומגמת של חמאס להצעה המצרית להפסקת אש חשפה את הפילוג שקיים בתנועה. אין גורם אחד שמקבל את ההחלטה וכולם מתיישרים לפיו, ויש מתח ומשחקי כוחות בין המרכיבים השונים של התנועה.
עוד בחדשות:
- דרור חנין נהרג מפצמ"ר: "תמיד תרם"
- לקראת כניסה? תושבי שכונות סביב עזה שוב נדרשו לעזוב את בתיהם
- ארה"ב תעביר 351 מיליון דולר ל"כיפת ברזל"
מאז החל הפיצול בין רצועת עזה לגדה בשנת 2007, תנועת חמאס היא הריבון בעזה. היא תנועה בעלת סדר והיררכיה ברורים ומסודרים. חמאס מחולקת לשתי זרועות - מדינית וצבאית. הזרוע הפוליטית נקראת הלשכה המדינית של חמאס ובראשה עומד חאלד משעל. חברי הזרוע הפוליטית נמצאים בגדה המערבית, ברצועת עזה ובחו"ל. מאז הפיצול, ההנהגה ברצועת עזה דומיננטית הרבה יותר מזו שיושבת בגדה, בעיקר משום שהרשות הפלסטינית וישראל עוצרות את פעילי ובכירי התנועה שם חדשות לבקרים, ואינן מאפשרות לתנועה לבסס תשתית מדינית בעלת השפעה. לתנועה ישנה הנהגה מדינית שיושבת בחו"ל.
עד למלחמת האזרחים בסוריה, ישבה הנהגת חמאס בדמשק. הסכסוך עם סוריה הוביל לסגירת הלשכה המדינית של חמאס שם, ומנהיגיה התפזרו בין מדינות שונות. באופן מסורתי ישנה יריבות (בדרך כלל סמויה, אך לא תמיד) ומשחקי כוחות בין הנהגת עזה להנהגת חו"ל על הקו המוביל של התנועה. בדרך כלל ההנהגה בחו"ל רדיקלית יותר מזו היושבת ברצועת עזה.
תוכנית לחימה סדורה
במקביל לזרוע הפוליטית יש לחמאס זרוע צבאית, גוף היררכי עם משמעת ודוקטרינה צבאית מסודרת. על פי הערכות שונות, הזרוע הצבאית של חמאס כוללת 10,000 עד 15,000 פעילים. בראש הזרוע הצבאית של חמאס עומד מוחמד דף. מתחתיו נמצא מרואן עיסא שמשמש כראש הזרוע הצבאית בפועל וכגורם המקשר בין ההנהגה הפוליטית לצבאית. תחתיהם יש מפקדי אזורים, חטיבות, גדודים וכיוצא באלה.
הזרוע הצבאית מחזיקה ברצועת עזה מטה תת קרקעי שהוא מרכז הפיקוד והשליטה במקרי עימות. ישנן חטיבות אזוריות ברצועה וחמ"לים שנמצאים בבתי המפקדים של חמאס. תוכנית הלחימה היא סדורה כמו גם תוכנית הירי לעבר ישראל שהוכנה מראש. התקשורת בין מפקדי החטיבות נעשית באמצעות שליחים והם נמצאים במנהרות חפורות ברצועה ומנהלים משם את המערכה. עד לסיום האינתיפאדה השנייה הייתה לחמאס זרוע צבאית בגדה המערבית, אך היא חוסלה על ידי ישראל והרשות הפלסטינית. ניסיונות להצמיח תשתית צבאית בגדה נגדעים לרוב באיבם.
ככלל, ישנה לעתים מתיחות בין הזרוע המדינית לצבאית. המאבק ביניהן משול למשיכת חבל כאשר כל צד מנסה למשוך לכיוונו. הזרוע הצבאית מחזיקה בעמדות קיצוניות יותר מזו המדינית, ולפעמים היא אחראית לגרירתה של הזרוע המדינית לתוך סבבי הסלמה מול ישראל, בניגוד לרצונה. המאבקים בין הלשכה המדינית בחו"ל לזו בעזה מחד, והמתיחויות הקיימות בין הזרוע הצבאית למדינית, יוצרים לא פעם מבוכה לחמאס. לדוגמה, נראה כי העובדה שהתנועה לא הגיבה ליוזמה המצרית עד לשעות הצהריים אתמול קשורה לחילוקי דעות בין חמאס עזה, חמאס חו"ל והזרוע הצבאית באשר להתייחסות אליה. כאשר כל צד מושך לכיוון שונה ויושב במקום אחר, ישנו קושי ליצור מדיניות אחידה. זאת אף על פי שלרוב, בכירי התנועה נמנעים מלמתוח ביקורת זה על זה בפומבי.
מיהם האישים הבולטים של חמאס? חאלד משעל - ראש הלשכה המדינית של חמאס. עומד בראש התנועה ואליו כפופים גם אנשי הזרוע הצבאית. משעל נמצא בקטאר ומנהל משם את המערכה הדיפלומטית של חמאס ואת המגעים המדיניים בנוגע להסכם הפסקת אש.
איסמאעיל הנייה - עד לא מכבר שימש כראש ממשלת חמאס ברצועת עזה. נבחר לסגנו של משעל בבחירות האחרונות שקיימה חמאס לפני יותר משנה. תושב מחנה הפליטים שאטי במערבה של העיר עזה. מנהל את המערכה המדינית של חמאס במבצע הנוכחי מתוך רצועת עזה.
מוסא אבו מרזוק - עמד בשנות ה-90 בראש הלשכה המדינית של חמאס. נחשב לגורם שמתווך (גם במהלך המבצע הנוכחי) בין ההנהגה בעזה לבין ההנהגה בחו"ל. מאז שעזב את סוריה הוא מתגורר בקהיר. נוהג בחודשים האחרונים לבקר פעמים רבות ברצועת עזה.
מוחמד דף - ראש הזרוע הצבאית של חמאס. ניצל מכמה ניסיונות חיסול של ישראל אך נותר פצוע קשה בעקבותיהם. דף לא נראה בציבור במשך שנים ארוכות ושמועות בעזה גורסות כי
בעקבות פציעתו נקטעו לו חלק מהגפיים התחתונות והעליונות.
מרואן עיסא - ראש הזרוע הצבאית של חמאס בפועל. מונה לתפקיד אחרי חיסולו של אחמד ג'עברי במבצע עמוד ענן. עיסא משמש כגורם המקשר בין הזרוע הצבאית לזרוע המדינית. הוא נפצע בניסיון התנקשות בשנת 2006 וכיום שומר על מידור מלא באורח חייו גם בשעות רגיעה, מחשש להתנקשות ישראלית בו. בניגוד לג'עברי, עיסא מקפיד לשמור על פרופיל תקשורתי נמוך ככל האפשר. שלשום הופצץ מהאוויר ביתו במחנה הפליטים אל-בורייג' בעיר עזה.
רמדאן עבדאללה שלח - מזכ"ל הג'יהאד האיסלאמי. נבחר לתפקידו אחרי שפתחי שקאקי, מייסד הארגון, חוסל במלטה בשנת 1995. שלח מתגורר בסוריה, נמצא בקשר ישיר עם איראן ומקבל ממנה את הגב הפיננסי של הג'יהאד האיסלאמי. במערכה הנוכחית, כמו במערכות הקודמות, הוא נחשב ל"סייד קיק" של חאלד משעל. הוא אמנם שותף לחתימה על הסכמי ההבנות אך בהיררכיה הוא נמצא מאחורי משעל. במערכה הנוכחית הוא וארגונו פינו את הבמה לחמאס בהובלת העימות מול ישראל, אך לזרוע הצבאית של הג'יהאד האיסלאמי ישנן יכולות טובות ורקטות שנורו למרכז הארץ. שלח וארגונו מייצגים קו רדיקלי יותר מחמאס, והג'יהאד האיסלאמי הכריז אתמול כי הוא אינו מקבל את היוזמה המצרית.