הקול או כלום: המשבר של The Voice
בזמן שבקשת מוכנים להסתכן בביקורת ציבורית וזוכים לאחוזי צפייה נאים עם "האח הגדול" - רשת נאלצה לבטל את תוכנית הדגל "The Voice" פעם אחר פעם בשל המצב הביטחוני, ואף אחד לא יודע מה יישאר מהעונה ביום שאחרי
מהרגע הראשון, התנאים היו לרעתם: דעיכת הרייטינג המסורתית של עונת הקיץ. משחקי המונדיאל. הרווייה בתחום הריאליטי המוזיקלי אחרי ש"הכוכב הבא" ו"אקס פקטור" כבר הספיקו לסגור עונה. ועדיין, כנגד כל הסיכויים ואחרי פרק פתיחה עם נתון קצת צולע, "The Voice" הצליחה להשתקם ולעמוד בציפיות עם נתוני רייטינג טובים. ברשת נשמו לרווחה.
ואז גילו שנגמר להם האוויר. בחודש האחרון כל מה שיכול היה להשתבש - השתבש. ובזמן שבקשת הצליחו לשמור על "האח הגדול" - לפעמים במחיר של ביקורת ציבורית חריפה, אבל תוך גריפת נתוני רייטינג לא רעים בכלל - "The Voice" ספגה מהלומה אחרי מהלומה, ללא שום אמצעי יירוט לרשותה. ערבי שידור רבים בוטלו בגלל אירועים חדשותיים. ניסיון אחד לשדר למרות המצב הביטחוני בימיו הראשונים של מבצע "צוק איתן", הסתיים תוך פחות מרבע שעה. וכל זה קורה באמצע שלב האודישנים - שנחשב לחזק מאוד בפורמט הזה. כשיירגעו הכוחות וישככו הקרבות, היא תחזור - אבל גם ברשת יודעים שהעונה הזו בסכנת הדחה.
הפעם הראשונה שהזכיינית נאלצה להתמודד עם שאלת שידור התוכנית הגיעה ב-1 ביולי, יממה אחרי מציאת גופותיהם של שלושת הנערים - מה שהפך ליום אבל של ממש. בתחילה תכננו שם לשדר את התוכנית ואף פרסמו על כך בעמוד הפייסבוק הרשמי שלה, אולם הלוויות הנערים התארכו וגלשו לשעות הערב, מה שגרם להם להפוך את הההחלטה. הערב הזה עלה לרשת מיליוני שקלים. "מצפונית, הם לא יכלו לשדר את זה", אומרים גורמים בסביבתם, "מנכ"ל רשת אבי צבי החליט שזה לא במקום ושיש דברים ששווים יותר מכסף".
ספק רב אם באותו זמן מישהו ברשת העלה על דעתו שבכך רק התחילו צרות השיבוץ של התוכנית. ב-7 ביולי יצא לדרכו מבצע "צוק איתן". שידור תוכנית אחרת של רשת, "המיזם", בוטל בעקבות המצב (ולבסוף הוחלט לוותר עליו לחלוטין, בשל הנזקים הכלכליים). יממה לאחר מכן החליטו בזכיינית שלא לוותר על שידור "The Voice" - החלטה ששרדה 13 דקות. גם אתמול (ג') התכנון המקורי היה לשדר את התוכנית - בטח בשעות הבוקר, כשעוד חשבו שאנחנו בפתחה של הפסקת אש - אולם אזעקות ברחבי הארץ שוב הובילו לביטול התוכנית. בכך נסגרו כמעט שבועיים בלי פרק אחד.
בתעשיית הטלוויזיה כולה מדברים כעת על הנזקים הכלכליים של אירועי החודש האחרון. "ההפסדים שלהם עצומים, זה כסף שהולך לאיבוד", אומרים מקורבים לבכירי הזכיינית, "אם לא תהיה ברירה, יש סיכוי שגם משכורות יתעכבו, אבל זה עדיין לא שם".
אבל במקרה של "The Voice", מעבר לפן הכספי השוטף - המותג עצמו נמצא כעת בסכנה. האם בכלל אפשר לשמור על גחלת העונה השלישית אחרי קטיעה שכזו? אפילו ברשת מתברר שכבר עלה הרעיון להשיק אותה מחדש. "הכוח של התוכנית הזו הוא בשלב האודישנים, עם הכיסאות המסתובבים - שלב ההופעות החיות פחות מעניין ואז העניין מתעורר מחדש לקראת הגמר", אומר גורם המעורה בפרטים, "כלומר, החלק הכי חשוב של התוכנית למעשה הפך בלתי קיים".
גורם נוסף בתעשיית הטלוויזיה מוסיף כי "'The Voice' ספגה פגיעה גדולה בהרבה משאר תוכניות הטלוויזיה, שכן תוכנית הדגל של רשת לא שודרה כבר יותר משבועיים - מה שמצריך הנעה מחדש של כל הספינה הענקית הזאת". את ההנעה מחדש הזאת, יהיה קשה לעשות - במיוחד לאור העובדה שאף אחד לא יודע עד מתי המצב הזה יימשך: "הכל בסימן שאלה אחד גדול, הם יכולים לתכנן עד מחר תוכניות, ופגיעה ישירה בבית תשבש להם הכל".
בעיה נוספת שעומדת בפני רשת היא שאלת לוח הזמנים. "כשמתכננים לוח שידורים", אומר גורם בהפקות טלוויזיה, "הזכיינית לא רוצה להיכנס לתוך פסח או ראש השנה. אלה שתי נקודות הפסקה בטלוויזיה. כדי לא להגיע לחגים, הפקת התוכנית צריכה לחשוב טוב טוב מה לעשות - כי אם הם אכן ייכנסו לתקופה הזו, מה שקשה להאמין שיקרה, מדובר בפגיעה בכל הלוח שידורים שלהם לטווח הארוך. בפני רשת יש כמה אפשרויות: הראשונה היא פשוט לקצר את העונה ולוותר על שתיים-שלוש תוכניות, אולי לעשות מאוחר יותר הדחות כפולות - שינוי שהוא לא בהכרח רע. לעיתים שינוי מהסוג הזה יכול להעלות את ממוצע הרייטינג העונתי, אבל יש כאן הפסד כלכלי נוסף - ויתור על ערבים נוספים עם תוכנית דגל".
האפשרות הזו של קיצור העונה, לטענת גורמים בענף, היא למעשה "גזר דין מוות על רשת מבחינה כלכלית". האפשרות השנייה שניצבת בפניהם היא שידור של שלושה ערבי ריאליטי בשבוע - אבל לא בטוח שזה כל כך פשוט: "קודם כל, לא בטוח שהרשות השנייה תאשר את זה, וגם אם כן - זה עלול להמאיס את התוכנית על הקהל בבית, וגם לפגוע בשאר התוכניות של הזכיינית".
כרגע בהפקת התוכנית ממשיכים לעבוד כרגיל לקראת השידורים החיים, שאמורים על פי התכנון המקורי להתחיל בסביבות אמצע אוגוסט, אולם לא ברור מתי הם יקרו. "אתמול עבדו עם שלומי שבת והיום עם שרית חדד, אנחנו עובדים בכל הכוח, כאילו הכל כרגיל", אמרו בהפקת התוכנית שלא באופן רשמי. "את גמר התוכנית אנחנו לא מצליחים לקבוע, תשמע צריך לשריין תאריך ומקום אבל אנחנו לא יכולים לעשות כלום - עד שנדע מה קורה. המצב קשה".
כל זה קורה כשבמקביל בזכיינית קשת, שמשדרת את "האח הגדול", העסקים כמעט כרגיל - תוכנית הדגל שלהם משודרת כמעט בכל יום שבו שובצה. אולם גם שם, שלא לייחוס, מדברים על הפסדים כלכליים שנובעים מהמצב. "קמפיינים נגנזים והפסקות פרסומות מתבטלות", אומרים שם.
הפסדים או לא - עדיין נותרת השאלה: כיצד בקשת מצליחים לשדר את תוכנית הדגל שלהם כמעט בלי הפרעה? על השאלה הזאת התקשו אנשי טלוויזיה לענות. חלקם האשימו את "חוסר המזל" של רשת. אחרים טענו כי הפורמט של קשת מתכתב עם המציאות. כך או כך, בזמן שברשת מחזיקים אצבעות שמישהו מהצופים יסתובב כשהכל ייגמר - גורם בתעשייה מצביע על המובן מאליו: "בסופו של דבר, לא גורלה של 'The Voice' ולא גורל 'האח הגדול' מעניינים כשנופלים טילים בכל ישראל".