מנהרות אימון, מסך חכם למ"מ, הגנה לטנקים: כך השקיע צה"ל מיליארדים בהכנה למבצע
חשבו על לבנון, התאימו לעזה: אימונים בשטח בנוי, רווי במנהרות ונוכחות אזרחים. תוכנית כניסה בליווי D9 לכל צוות קרב וכלבנים. מפת שדה הקרב על מסך הקצין ותיאום הדוק עם חיל האוויר. ה"תמרון הקטלני" שנערכו לו שנים - עכשיו במבחן ברצועה
"האש מהאוויר לא פתרה בעיה ולא תפתור, התמרון הוא הפיתרון. להיכן שהגיע התמרון - הפסיקו משם את השיגורים". דברים אלה של קצין בכיר במטכ"ל נאמרו אומנם בשיאם של הקרבות על תקציב הביטחון, אך משקפים במיוחד את הלוך הרוח בימים האחרונים, מאחרון החיילים בשטחי הכינוס המאובקים בעוטף עזה, ועד לקצינים במפקדת זרוע היבשה. ההיסוס והביקורת על התמשכות ההמתנה תמו אמש (יום ה') עם תחילת השלב הקרקעי במבצע צוק איתן.
עוד בחדשות:
- 'המצור הוא מוות': בעזה לא רוצים הפסקת אש
- מגעים להפסקת אש: ראש השב"כ ייצג את ישראל בקהיר
- צה"ל על הרג הילדים: באזור התבצעה פעילות טרור. אם נפגעו אזרחים מדובר באירוע טרגי
המסר של אותו בכיר, שהועבר לכתבים צבאיים בסוף מארס האחרון, התבטא גם בשטח: צה"ל השקיע בשנה החולפת 1.3 מיליארד שקל באימונים ובהכשרת אלפי לוחמי חי"ר, שריון, הנדסה ותותחנים, לא כולל סעיפי התעצמות באמצעי לחימה מתקדמים, שנאמדים ברכש של מיליארדי שקלים.
באופן אירוני, מי שהכין את לוחמי החטיבות הסדירות למבצע צוק איתן עד לפני כשנה, היה מי שיפעילם בתקופה הקרובה בתוך רצועת עזה: מפקד פיקוד דרום, האלוף סמי תורג'מן, שכיהן כמפקד זרוע היבשה בתפקידו הקודם. הוא משוכנע שהמהלך קרקעי, בכל תצורה שהיא, יביא להישגים מבצעיים בולטים ולפגיעה קשה מאוד בתשתיות חמאס, בעיקר באיומים האסטרטגיים שלו: מנהרות המלחמה שפרוסות לאורך כל 64 הקילומטרים של הגבול, מנתיב העשרה ועד לכרם שלום, ועד למשגרי הרקטות הבינוניות והארוכות, שמוסלקות תחת מסגדים ובתי חולים - מקומות שחיל האוויר נמנע מלתקוף מחשש לדו"ח בינלאומי מזיק נוסף כמו זה של גולדסטון.
"סיכויי ההצלחה של הלוחמים גבוהים, אנחנו סומכים עליהם, המנהרות נמצאות בליבת המוכנות שלהם", הבהיר השבוע קצין בכיר בפיקוד דרום, על מה שמצפה לאלפי הלוחמים הדרוכים בגבול עם הרצועה. די בביקורים בתרגילים הגדודיים והחטיבתיים שצה"ל עורך בעיקר בצבא הסדיר בשנה האחרונה, כדי להתרשם מהמשאבים הרבים שמשקיעה זרוע היבשה במוכנות לתמרון הקרקעי. אף שרוב האימונים הם באוריינטציה צפונית למתאר לבנון, בצבא הקפידו על "כשירות גנרית", כזו שתתאים ללחימה אפקטיבית בעזה - העיר הצפופה, וכנראה גם הממונהרת ביותר בעולם.
בניגוד למה שהיה לפני כעשור, כיום אין לוחם בגדוד חי"ר שלא מתאמן במתקני הלחימה בשטח בנוי (לש"ביות) המשוכללים, בעיקר זה הענק בצאלים. במתקני האימונים, כולל אלה שבצפון, נחפרו מנהרות שחוצות בתים ורחובות, כמו אלו שמחכות ללוחמים ברצועת עזה. בתרגילים הללו גם שמים דגש על לחימה מול בלתי מעורבים, אמצעי ההגנה שבהם ישתמש חמאס מול פלישה קרקעית. חיילים המדמים קשישים או ילדים ממתינים בתוך הבתים ללוחמים המסתערים, כדי לתרגלם בזיהוי נכון ומהיר של מחבל או אדם בלתי מעורב, כשברקע הפגנות של פעילים פרו פלסטינים וצלמים זרים שרק מחכים למעידה של החיילים.
"חשש החטיפה קיים תמיד, ולכן הלוחמים תמיד מתאמנים להיות צמודים זה לזה בהתקדמות ליעד ובהסתערות בשטח הבנוי, כאשר לכוחות תמיד יש מלמעלה מזל"ט 'רוכב שמיים', מעבר לתצפיות על הקרקע. מתאר הלחימה הזה שחמאס פיתח הוא לא רק נחלתם של לוחמי יחידת יהל"ם (יחידת העלית של ההנדסה) שמומחים לכך", אמר ל-ynet מפקד גדוד חי"ר, במהלך תרגיל בדרום בשנה האחרונה.
התוכנית, שמימושה כבר החל: הכוחות הקרקעיים לוו, עוד בטרם חצו את הגדר, בריכוך ארטילרי ואווירי של רצועת השטח הצרה והפתוחה, שבין הגבול לקו הבתים הראשון ברצועה. בהמשך - בראש כל צוות קרב נעים כלי הנדסה כבדים וממוגנים כ-D9 ממוגנים, לאיתור והפעלה בטוחה של מטענים, וכן לוחמי יחידת הכלבנים עוקץ, שעמם מתאמנים הגדודים באופן צמוד.
לכך יש להוסיף את מה שהרמטכ"ל רב-אלוף בני גנץ (בעצמו מפקד זרוע היבשה בעבר), הציב כפרויקט דגל: שילוביות וקישוריות טכנולוגית בין הכוחות, רציפה ובטוחה מבחינת הסייבר, עד לרמת מפקד המחלקה שיילחם בסג'עייה או בבית להייה. כחלק מפרויקט אגף התקשוב המכונה "צי"ד", הוא יראה במסך קטן שמותקן בידו את מה שמצלם המזל"ט מעל, את פינת הרחוב הבאה, ואת תמונת הכוחות בתא השטח הקטן: נקודות אדומות יראו לו בדיוק היכן אורבים המחבלים, נקודות כחולות בסימונים שונים יתארו את מיקום כוחותינו במרחב. כך תהיה למפקד בדרג הטקטי תמונת מודיעין מדויקת שאותה הוא צריך בזמן אמת.
גדודי החי"ר עברו בשנה האחרונה שדרוג משמעותי בכל הקשור לשיתוף הפעולה עם חיל האוויר. צומצמו טווחי הבטיחות ויכולת הפעלת האש ישירות ממטוסי הקרב באמצעות קשר בין המג"ד לטייס, עם מינימום גורמים מתווכים. "צה"ל הכין תמרון קטלני, מוגן באמצעות מערכות הגנה אקטיביות כמו 'מעיל רוח' בטנקי מרכבה סימן 4", הבהירו בצבא.
ההכנות המקיפות לתמרון הקרקעי המשולב נעשו בעיקר בהתאמה ללבנון,
מה שהפך את ההיסוס לגבי רצועת עזה, "הקטנה" יחסית, למדאיג מבחינת רצונה של מדינת ישראל למגר את ארגוני הטרור סביבה באמצעות תמרון יבשתי. "כל פעם בימים האחרונים אנחנו עולים על הכלים ומוכנים להיכנס לרצועה, ואז מבטלים ברגע האחרון כי עדיין אין אישור מלמעלה. כך שוב ושוב ושוב", תיאר בשיחה עם ynet לוחם בצנחנים את המציאות שבה נמצאים אלפי חיילים שמיועדים להיכנס לעזה. קצין חי"ר אפילו מחה על כך ש"הופכים אותנו לאמצעי הרתעה אסטרטגי, כמו הכור בדימונה".
הלילה הם כבר נשמעו אחרת לגמרי. "אנחנו נחושים להצליח במשימה", אמר לנו אחד הצנחנים רגע לפני, כשכבר היה ברור: כל התוכניות ייבחנו עכשיו בשטח. צה"ל נכנס לעזה.