שתף קטע נבחר
 
צילום: רויטרס, מיכל חורשי

נזקי "צוק איתן" למפעלים: 345 מיליון שקל

בדיקת התאחדות התעשיינים ל-8 ימי הלחימה הראשונים: הרווח של המפעלים בדרום נפגע ב-20%-40% ואילו בשאר הארץ - בכ-7%. עם זאת, הרוב מדווחים על שיעור התייצבות גבוה של עובדים, גם בדרום. ובת"א מזהיר כדורגלן העבר וחבר המועצה, ניר סביליה, מפגיעה קשה לעסקים. מנכ"ל איגוד הברים והמסעדות: ירידה של כ-70% במתחמי הבילוי

הנזק הכלכלי המצטבר למפעלי התעשייה הנמצאים תחת איום טילים ברחבי הארץ, הסתכם בכ-345 מיליון שקל לאחר שמונת ימי הלחימה הראשונים של מבצע "צוק איתן" (בין ה-8 ל-15 ביולי). עם זאת, מפעלים רבים מדווחים על שיעורי התייצבות גבוהים של העובדים, גם בדרום. כך עולה מבדיקה שערכו באגף למחקר כלכלי בהתאחדות התעשיינים ביומיים האחרונים במפעלים ברחבי הארץ.

 

צוק איתן - עדכונים אחרונים

 

הסקר כלל דיווחים של כ-90 מפעלי תעשייה בחלוקה לפי מחוזות פעילות, כאשר הממצאים שימשו כבסיס לחישוב אומדני הפגיעה הכלכלית לתעשייה כולה. מהנתונים עולה, כי המפעלים בדרום ניזוקו בכ-145 מיליון שקל - כולל בעוטף עזה, וכי מפעלי מרכז הארץ עד מחוז חיפה ניזוקו בכ-170 מיליון שקל.

 

התחשיב לקח בחשבון הפסד תוצר יומי לפי ערך עלות שכר עובדים שלא הגיעו לעבודה, פגיעה ברווח ואובדן חומרי גלם. האומדן לא כולל נזקים כספיים מפגיעות ישירות במפעלים וכן נזקים עקיפים כמו פגיעה במוניטין מול לקוחות, ביטול עסקאות עתידיות או אי עמידה בלוחות זמנים.

 

על פי הנתונים, הרווח של המפעלים באזור הדרום נפגע בשיעורים של 20%-40% - בעיקר מפעלים העובדים 24 שעות ברציפות ובמפעלי מזון, ואילו בשאר הארץ בכ-7%. בנוסף, חלק מהמפעלים דיווחו על אובדן חלקי של חומרי גלם טריים, בשיעור של כ-2% לכל היותר.

 

מפעל שנפגע מירי בשדרות (צילום: מיכל) (צילום: מיכל)
מפעל שנפגע מירי בשדרות(צילום: מיכל)

 (צילום: AP) (צילום: AP)
(צילום: AP)

 (צילום: EPA) (צילום: EPA)
(צילום: EPA)

 (צילום: EPA) (צילום: EPA)
(צילום: EPA)

 

עוד עולה, כי כ-40% מהנזק הכלכלי נגרם כתוצאה מפגיעה בפעילות מפעלי התעשייה בדרום, המעסיקים פחות מ-20% מכלל העובדים בתעשייה בישראל. כמחצית מהנזק הכלכלי דווח במחוזות תל אביב, מרכז וחיפה, בהן קיים ריכוז מועסקים גבוה בהרבה - של כ-60%. שאר הנזק מקורו במפעלים בירושלים ובצפון.

 

בזכות כיפת ברזל: פחות עובדים נעדרים

עם זאת, רוב המפעלים באזור הדרום דיווחו על התייצבות של כ-80% מהעובדים בממוצע, לעומת בודדים שבהם התייצבו כ-50%-30% מהעובדים. במרכז הארץ עד חיפה התייצבו כ-90% מהעובדים ובאזור ירושלים והצפון כ-95%. בסך הכל, שיעור התייצבות העובדים במפעלים ברחבי הארץ עמד על כ-85%.

 

בהתאחדות התעשיינים מציינים כי שיעור הההתייצבות במפעלים בדרום גבוה יחדית למבצעים עופרת יצוקה ועמוד ענן, זאת כתוצאה משיפור במידת היערכות המפעלים והרשויות מבחינת המרחבים המוגנים והודות להגנה של מערכת כיפת ברזל. בתוך כך מצוין, כי מפעלים רבים עברו לפעול במתכונת חירום הכוללת בין היתר משמרות ארוכות של 12 שעות, הסעות בתכיפות גבוהה, מתן אפשרות לעובדי מינהלה לעבוד מהבית ותגבור של עובדי מנהלה בתהליכי הייצור כדי לחפות על מחסור בכוח עדם.

 

נשיא ההתאחדות ויו"ר נשיאות הארגונים העסקיים, צביקה אורן, מסר כי "אנו פועלים בימים אלו מול משרד האוצר על מנת להגיע מהר ככל שניתן להסדר כספי, שיסדיר את הפיצויים למפעלים על הנזק שנגרם להם כתוצאה מהירידה בפעילות. כמו כן, אנו פועלים במשותף עם ההסתדרות להסדרת הפיצוי לעובדים, שנאלצו בשל המצב הביטחוני להיעדר מהעבודה".

 

בתל אביב מוותרים על הבירה

בתוך כך, תושבי תל אביב, שעדיין מתרגלים לאיום הטילים, מאבדים את השאננות המפורסמת ומדירים את רגליהם ממקומות הבילוי: כדורגלן העבר וחבר מועצת עיריית ת"א-יפו בהווה, ניר סביליה, פנה השבוע במכתב לראש העיר, רון חולדאי, בו התריע מפני פגיעה כלכלית קשה לבעלי המסעדות והברים בשל צניחה בכמות הלקוחות.

 

רסיס רקטה שנחת בתל אביב (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
רסיס רקטה שנחת בתל אביב(צילום: רויטרס)

אנשים מביטים על מקום נפילה של נפל בתל אביב (צילום: AP) (צילום: AP)
אנשים מביטים על מקום נפילה של נפל בתל אביב(צילום: AP)

אנשים תופסים מחסה בקניון בתל אביב (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
אנשים תופסים מחסה בקניון בתל אביב(צילום: רויטרס)
 

סביליה, הממונה על פיתוח העסקים הקטנים והבינוניים בעיר, מתריע במכתבו כי בעיר קיימים אלפי עסקים קטנים ובינוניים, שרבים מהם מתלוננים על ירידה חדה במכירות מאז תחילת המבצע. סביליה מזהיר כי זה עלול להוביל לקשיי נזילות עד כדי איום ממשי על פעילותם ומבקש להקים מטה חירום עירוני.

 

"בשבוע האחרון מצויה העיר תל אביב-יפו תחת מתקפת טילים", הוא כותב. "מעבר להשלכות הביטחוניות הקיימות, קיים גם פן כלכלי חשוב שאין להתעלם ממנו והוא הפגיעה הכלכלית הכבדה בבעלי העסקים הקטנים והבינוניים.

 

"מדינת ישראל אינה ששה להכריז על מצב מיוחד בעורף באזור תל אביב-יפו ולכן על הרשות המקומית לפתח את סל הכלים שיאפשר לעסקים בעיר להמשיך להתקיים גם בימים של מציאות ביטחונית מורכבת.

 

"בנוסף, עלינו לעשות את הפעולות הנדרשות כדי להבטיח שהעסקים הקטנים והבינוניים בעיר יוכלו לשגשג ולפרוח בתום תקופה זו. לכן, מכיוון שישנו צורף בפתרון מערכתי לבעיה דחופה זו, אני פונה אלייך בבקשה להקמת מטה חירום עירוני לסיוע לעסקים אלו".

 

שי ברמן, מנכ"ל איגוד הברים והמסעדות, מסר במקביל כי נרשמה ירידה של כמעט 70% במכירות של מסעדות וברים במתחמי הבילוי בנמל תל אביב, מתחם התחנה ונמל יפו, וירידה של 30%-50% במרכז תל אביב. לדבריו, "בעלי העסקים נמצאים במצוקה רצינית ואנו זקוקים לפתרונות, כמו דחיית תשלום הארנונה, שהוא אקוטי בשבילנו".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AP
מפעל שנפגע בשדרות
צילום: AP
צילום: אורן אהרוני
ניר סביליה
צילום: אורן אהרוני
מומלצים