שתף קטע נבחר

בשל המצב: טיפול נפשי במחשב לתושבי הדרום

מי מעניק סיוע נפשי ראשוני לתושבים בעוטף עזה, שאינם יכולים להתרחק מהמרחב המוגן? בית החולים הפסיכיאטרי בבאר שבע מתחיל להפעיל מערכת טלא-פסיכיאטריה, המאפשרת לספק ייעוץ מיידי לנפגעי חרדה מבלי לסכן גם את הצוותים הרפואיים. כך זה עובד

סיוע נפשי לתושבי עוטף עזה, בלי לצאת מהמרחב המוגן: פסיכיאטרים שמעניקים שירות רפואי באמצעות טאבלטים בשעת חירום וצוותי חירום ביישוב שמתייעצים עם רופאים מרחוק בכל בעיה נפשית - בקרוב מאוד זו תהיה המציאות של תושבי עוטף עזה, לאחר שבית החולים הפסיכיאטרי בבאר שבע החל להפעיל מערכת טלא-פסיכיאטריה ובאמצעותה מעניק סיוע נפשי וייעוץ לאנשים הזקוקים לכך באזור.

 

 

נשארים בריאים בצוק איתן:

 

המערכת נמצאת בשימוש זה כמה שנים, בעיקר כדי להעניק סיוע למרכזי הקליטה של הסוכנות היהודית, מסביר ד"ר דורון תודר, האחראי על המערכת. כעת היא תסייע גם לתושבים בקו העימות. "אנחנו מיישמים את הטכנולוגיה כדי לתת מענה לבעיות הקשות שמתעוררות בזמן חירום", הוא אומר.

 

הדגמה לקשר בין הרופאים בבית החולים הפסיכיאטרי לצוות מקצועי מחוץ לו:

 

"במבצעים קודמים הצוותים שלנו הגיעו פיזית ליישובים, וזה שיתק את בית החולים ושיתק אותנו", מסביר פרופ' זאב קפלן, מנהל בית החולים הפסיכיאטרי בבאר שבע. "רעיון הייעוץ מרחוק נולד בתקופה שבה חיו ישראלים בגוש קטיף והגיעו אלינו כתוצאה מלחץ ומחרדה. הם חששו לבוא לבית החולים בשל ירי בצירים בגוש. בהמשך, בעתות חירום, החלו לבקש מאיתנו לשלוח צוותים כאמור לכל יישובי עוטף עזה, כולל נתיבות ואשכול.

 

"הנגישות של תושבי הדרום למרכזי בריאות הנפש מצומצמת, והמערכת חוסכת את הצורך לשלוח צוותים ולהקפיץ אנשי מקצוע ממקום למקום ולסכן אותם. זה הפתרון הישים היחיד במצבי חירום כאלה".

 

מערכת הטלא-פסיכיאטריה נבדקה לאחרונה בתרגיל בבאר שבע, וכרגע פרוסות המערכות בנתיבות ובמועצה האזורית אשכול, שבשטחה נפלו כבר קרוב ל-400 רקטות ופצצות מרגמה. באירוע כמו זה שהתרחש הבוקר (ה'), אז היו התושבים נצורים בבתיהם מחשש לחדירת מחבלים, חווים האזרחים התקפי חרדה וזקוקים לייעוץ מקצועי מיידי.

 

בבית החולים מציינים כי המערכת מאפשרת גם קשר בין אנשי המקצוע במועצה המקומית אשכול לבין צוות בית החולים, כדי לספק לאזרחים את הטיפול הנפשי המקיף ביותר.

 

"האוכלוסיה האזרחית תחת אש", אומר יזהר שער, מנהל השירות הפסיכולוגי במועצה האזורית אשכול. "הטיפול הפסיכיאטרי הוא החוליה שהייתה חסרה לנו. זה טיפול חלוצי".

 

טיפול רפואי ונפשי כזה כמובן אינו יכול להינתן באמצעות מערכות קיימות אחרות כמו סקייפ, כיוון שאלה אינן מאובטחות ומידע על המטופלים עלול לזלוג החוצה. לאור זאת, עמלים הגורמים המקצועיים על הרחבת השירות בטלא-פסיכיאטריה.

 

"אנחנו צפויים להרחיב את פריסת המערכת, בשיתוף משרד הבריאות והאגף לשעת חירום", אומר פרופ' קפלן. "היתרון הגדול הוא שאנחנו יכולים לעבור מרשות לרשות באופן פשוט ולתת סיוע בטווח זמן קצר. זה לא דורש לבטל ולסגור שירותים שאנחנו מפעילים בבית החולים או לסכן את הצוותים שלנו בצירי התנועה".

 

"בעתיד נרכוש אפליקציה שתאפשר לאנשים להתחבר באמצעות המחשב האישי והטלפון הנייד", הוסיף ד"ר תודר. "במלחמה הבאה נוכל להגיע לכל מקום, במובן הזה". 




 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: שאטרסטוק
ייעוץ מיידי מרחוק לנפגעי חרדה
צילום: שאטרסטוק
פרופ' זאב קפלן
ד"ר דורון תודר
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים