אימה ירושלמית: שיר וקליפ בבית המצורעים
איך לא חשבו על זה קודם: בית הנסן בירושלים, הידוע יותר כ"בית המצורעים", קם לתחייה ושימש סט צילומים לקליפ שיוקרן בפסטיבל "אינדיסיטי". בואו לראות ולהיבהל
* בשל המצב הבטחוני נדחה פסטיבל "אינדיסיטי". על מועד חדש תבוא הודעה
בית כלא עתיק וחשוך מתקופת הטורקים, כנסייה פרוטסטנטית גרמנית עם עוגב ענק ועשרות מדרגות שמובילות לפעמון אימתני, בית הבראה לחולי צרעת בבניין קומות עם מרתף, חדרי טיפולים וחדר כביסה.
אלו הם רק חלק מהמקומות המסתוריים, העתיקים, לעיתים שנויים במחלוקת אך מרתקים שמתחבאים בפינות ירושלים, ושסיפורם לא ידוע לרבים, אפילו לתושבי העיר. במקומות הללו, סביר שרגלכם לא דרכה מעולם. הבמאית ביטניה פיינשטיין תעזור לכם לא רק להכיר את האתרים האלה, אלא לשמוע גם את שירת לבּם.
פיינשטיין יצרה קונספט המשלב היסטוריה ומוזיקה, והתוצאה מרגשת ועוצמתית. היא בחרה מספר יוצרים ישראלים מתרבות האינדי-רוק ומיקמה אותם באתרים לא שגרתיים בעיר. שם, באותם מקומות לא צפויים, הם צילמו קליפים אמנותיים, כשכל לוקיישן נבחר ברוח השיר שצולם בו.
המוזיקה, האמנים, האקוסטיקה המיוחדת והאפלוליות שמסתתרת מאחורי כל לוקיישן, הצליחו להפיח חיים במקום. הצילומים התגבשו לידי סדרה דוקו-מוזיקלית שמשודרת בערוץ 8 מדי סוף שבוע, ושיאו של הפרויקט בפסטיבל "אינדיסיטי" שיתקיים בבירה, במהלכו יוקרנו הקליפים. כל לוקיישן מביא עמו אווירה שונה, אך המשותף לכולם הוא היעדר המיינסטרים שבו, ממש כמו הלהקות.
פחד ותיעוב בלב הבירה
אחד הקליפים צולם בבית הנסן, או בשמו הפחות מוכר - "בית המצורעים". המחלה קרויה על שם החוקר הנורבגי גרהארד ארמור הנסן (Hansen), שבשנת 1873 זיהה את החיידק הגורם למחלה. בית הנסן נבנה ב-1887 כבית חולים לחולי צרעת והוסיף לשמש בייעודו זה עד שנת 2000, כשחומותיו סגורות בפני הקהל הרחב והוא מוקצה מההתנהלות היומיומית של העיר.
צפו בקליפ של "Haunted"
עד לפני כמה שנים היה חוק לא כתוב לפיו התושבים שעברו במקום הקפידו לעבור לצד השני של הכביש, כדי חלילה לא להידבק במחלה. ב-2009 הועבר המבנה לרשות לעיריית ירושלים והוסב למרכז תרבות בין-תחומי. חפצים אישיים של החולים עדיין מוצגים במקום.
מי שנבחר לצלם את הקליפ בבית החולים לשעבר הוא ניצן חורש והקאטאאוט קלאב עם "Haunted". הקליפ לא מנסה לייפות את השם הרע של המקום, אלא להיפך. הוא צולם בשעות לילה בדרמטיות מיוחדת, בצבעי שחור לבן, והמצורעים - כמעט וקמים לתחייה.
וזה אולי היופי של הפרויקט. אין שום מטרה להתחנף למאזין או אפילו לפתות אותו להגיע לאותם אתרים. המטרה היחידה היא לגרום לו להרגיש ולהיות מודע. צפייה בקליפים מוציאה את הצופה מתבנית החשיבה הרגילה ולוקחת אותו למסע קצר בזמן. המוזיקה והאופן בו צולמו הקליפים ממחישים את רוחו של כל אתר ומאפשרים לו לחוות, ולו למספר דקות, היסטוריה קצת אחרת.
בין המשתתפים: עמיר לב, שי צברי, קותימן והאורקסטרה, יאמאן בלוז, לולה מארש, סומסום, אקו וטיטו, לילה, ניב אסט, Tiny Fingers, Moan, Sun Tailor, Betty Bears, ניצן חורש וה-Cut Out Club.
פסטיבל אינדיסיטי נדחה בשל המצב הבטחוני.