הגבלת השימוש במזומן: עד 10,000 שקל
הרף עלה: הוועדה לצמצום השימוש במזומן תגיש בשבוע הבא לאישור הממשלה את מסקנותיה הסופיות. השינוי ממסקנות הביניים: הסכום המקסימאלי שיתאפשר לתשלום במזומן: 10,000 שקל במקום 7,500 . כמו כן לא ניתן יהיה להסב צ'קים מעבר לסכום זה
הוועדה לבחינת צמצום השימוש במזומן, בראשות מנכ"ל משרד ראש הממשלה, הראל לוקר, תגיש ביום ראשון לאישור הממשלה, את ההמלצות הסופיות לצמצום והגבלת השימוש במזומן כאמצעי תשלום במשק הישראלי.
- מסקנות הביניים: שימוש במזומן- עד 7,500 שקל
על פי ההמלצות הסופיות, לא ניתן יהיה לשלם במזומן בסכום של מעל 10,000 שקל, זאת בשונה מהמלצות הביניים לפיהן הגבלת הסכום עמדה על 7,500 שקל. עוד נקבע בהמלצות כי לא ניתן יהיה להסב צ'ק בסכום גבוה מ-10,000 שקל .
מגבלות אלו יחולו על עסקאות במזומן ויכנסו לתוקפן עם אישור ההמלצות בהליך חקיקה. כשנה לאחר מכן, הגבלה זו תורחב לסכום של 5,000 שקל.
כל עסקה מעל לסכום המגבלה, תבוצע באמצעות צ'קים (שלא ניתן להסב), העברה בנקאית, כרטיסי חיוב מיידים (דביט) וכרטיסים נטענים.
בדו"ח הוועדה נכתב כי "בעקבות תהליך שמיעת הציבור החליט הצוות להעלות את רף המגבלה הראשוני, שנקבע בדוח הביניים על 7,500 שקל ולקבוע אותו על 10,000 שקל. זאת על מנת לוודא שהמגבלות והאיסורים יוחלו בצורה הדרגתית ובאופן שיאפשר לציבור זמן הסתגלות נאות למצב החדש ולאפשר לו להיערך בהתאם".
יצויין כי כיום החוק מגביל תשלום במזומן בסכומים העולים על 20,000 שקל בעסקאות שבין עוסקים בלבד. החוק כיום אינו מתייחס לעסקאות בין אנשים פרטיים או לעסקאות בין אנשים פרטיים לבין עסקים ולפיכך לא חלה מגבלה על תשלום במזומן במקרים אלו.
עם זאת, על אף ההחלטה על הגבלת השימוש במזומן, הוחלט גם להקל במקרים של עסקאות בין גורמים פרטיים, בהם תעמוד מגבלת השימוש במזומן על 15,000 שקל ומתן הקלה בעסקאות ברכבים משומשים - מגבלת מזומן של 50,000 שקל.
בוועדה מציינים כי היעד המרכזי של המהלך הוא מלחמה בהון השחור ומיצוי פוטנציאל גביית המס אשר יוביל להרחבת בסיס המס בהתאם, מלחמה בפשיעה הכלכלית ובהלבנת ההון.
את ההצעה יגישו לממשלה במשותף - משרדי ראש הממשלה, האוצר, המשפטים ובטחון הפנים, שההמלצות נוגעות לתחומי הפעילות שלהם.