מדלג ומפייס. אבו מאזן על תקן מתווך-על
בין רמאללה לקהיר, בין איסטנבול לדוחא: מאז שבוע שעבר עורך הנשיא הפלסטיני מסע אזורי שמטרתו להשיג הפסקת אש בין ישראל לחמאס. הוא כבר פגש את א-סיסי, ארדואן וגול, והיום ייפגש בקטאר עם מזכ"ל האו"ם באן ועם ראש הלשכה המדינית של חמאס משעל. האיש שכולם מדברים איתו
האיש שכולם מדברים איתו: השר נפתלי בנט הזהיר היום (יום א') באולפן ynet ש"לא להפוך את אבו מאזן לאמא תרזה". אלא שראש הרשות הפלסטינית מחמוד עבאס (אבו מאזן) מתפקד בימים האחרונים על תקן מתווך-על, ומדלג בין מצרים, טורקיה וקטאר כדי לגשר ולפייס. הסיבה העיקרית לכך היא שהנשיא הפלסטיני הוא ככל הנראה הגורם היחיד שכל הצדדים המעורבים בלחימה בין חמאס לבין ישראל מוכנים לדבר איתו.
"צוק איתן" - כותרות אחרונות:
130 מחבלים חוסלו מתחילת התמרון הקרקעי
יירוטים מעל ב"ש, אזעקה בשרון, רסיסים בת"א
קטאר תארח היום פגישה מיוחדת בין הנשיא הפלסטיני לבין מזכ"ל האו"ם באן קי מון. השניים מנסים להשיג הפסקת אש בין ישראל לבין חמאס, ולהביא לסיום מטחי הרקטות לעבר ישראל ולסיום המבצע הישראלי ("צוק איתן") ברצועת עזה. מסעו המדיני של אבו מאזן החל ביום חמישי בפגישה בקהיר עם הנשיא המצרי עבד אל-פתאח א-סיסי, המשיך בפגישה בטורקיה עם ראשי המדינה - ראש הממשלה והנשיא - וממשיך כאמור כיום בקטאר. בין לבין, הנשיא הפלסטיני מנהל שיחות עם גורמים בישראל, בהם יו"ר האופוזיציה ח"כ יצחק (בוז'י) הרצוג מהעבודה וחברת הכנסת זהבה גלאון ממרצ.
מקור בכיר בקטאר סיפר לסוכנות הידיעות רויטרס כי הפגישה של באן ואבו מאזן תיערך בדוחא, בחסות אמיר קטאר השייח תמים בן חמד אל-ת'אני. האמיר הקטארי מתפקד בימים האחרונים כ"ערוץ תקשורת" בין חמאס לבין הקהילה הבינלאומית כדי להביא להפסקת אש. "קטאר הציגה לקהילה הבינלאומית את דרישות חמאס. רשימת הדרישות הוצגה לצרפת ולאו"ם, והשיחות בדוחא ידונו בהן", אמר המקור מהנסיכות במפרץ הפרסי.
מזכ"ל האו"ם במסע משלו
חמאס דחה בשבוע שעבר את יוזמת מצרים לסיים את הלחימה שגבתה עד כה את חייהם של יותר מ-350 פלסטינים, רובם אזרחים. לטענת הארגון האיסלאמי, ששולט ברצועת עזה מאז 2006, כל הסכם הפסקת אש חייב לכלול סיום המצור הימי על רצועת עזה וחזרה להבנות שהושגו בסיום מבצע "עמוד ענן" ב-2012.
ארגון האו"ם מסר אתמול כי המזכ"ל באן נסע בסוף השבוע למזרח התיכון "להביע סולידריות עם הישראלים והפלסטינים ולעזור להם, בתיאום אזורי ובינלאומי, לשים סוף לאלימות ולמצוא דרך להתקדם קדימה". בהודעת הארגון מניו יורק נמסר שבאן יבקר בדוחא, כוויית, קהיר, ירושלים, רמאללה ועמאן, וייתכן שבמקומות נוספים.
מקורות דיפלומטיים במערב רואים בקטאר שחקן אסטרטגי במאמצים להשגת הסכם הפסקת אש יעיל. המדינה ערבית הקטנה מארחת בשנים האחרונות בשטחה מספר גדול של גורמים איסלאמיסטיים קיצוניים, בהם ראש הלשכה המדינית של חמאס חאלד משעל.
"קטאר לא תפעיל לחץ על אבו מאזן"
מקור קטארי בכיר הוסיף כי אבו מאזן צפוי לפגוש בקטאר את משעל לאחר פגישתו עם מזכ"ל האו"ם. "קטאר לא תפעיל שום לחץ על חמאס להוריד או לצמצם את דרישותיו. קטאר מתפקדת רק כערוץ תקשורת", אמר המקור הקטארי. על פי פרסומים בכוויית, משעל ביקר ביממה האחרונה במדינה ונפגש עם בכירים בשלטון שאמרו לו שהם מחויבים ליוזמה המצרית ותומכים בה. הם גם אמרו לו שריבוי היוזמות להפסקת אש עלול לגרום לסחבת בהשגת הפסקת אש אמיתית בין הצדדים. אבו מאזן קרא היום לקהילה הבינלאומית להתערב באופן מיידי ולכפות את הפסקת האש ואת הפסקת התוקפנות האכזרית ברצועת עזה. לשכתו ברמאללה גינתה את מה שהיא כינתה "הטבח בסג'אעייה" שבו נפגעו פלסטינים רבים.
מצרים מסרה בסוף השבוע שאין בכוונתה לשנות את תוכנית הפסקת האש שהציעה לחמאס ולישראל. ממשלת ישראל קיבלה את ההצעה המצרית, אולם חמאס דחה אותה. מקור בחמאס שנמצא בדוחא מסר מצדו שלארגונו אין כל תוכנית לשנות את התנאים שלו להפסקת אש. "אנחנו רוצים זכויות עבור האנשים שלנו. הפלסטינים בשטח תומכים בנו, ואנחנו נשיב להם את זכויותיהם", אמר המקור.
בימים האחרונים נטען בתקשורת הערבית שקטאר וטורקיה עשו מאמצים רבים להכשיל את יוזמת הפסקת האש המצרית. בחמאס לא רואים במצרים ובנשיאה א-סיסי מתווכים הגונים. כזכור, מאז הדחתו בשנה שעברה של מוחמד מורסי, איש "האחים המוסלמים", מנשיאות מצרים בהפיכה צבאית, רדפו השלטונות בקהיר אחר אנשי "האחים המוסלמים", עצרו מאות מהם - כולל בכירי הארגון - ושלחו רבים מהם לכלא. בגל המעצרים הנרחב נעצרו גם אנשי חמאס בגין ניסיון לפגוע במשטר בקהיר ולהפר את הסדר.
הגורם המתון בחמאס
למרות הדיווחים על ציר טורקיה-קטאר להכשלת היוזמה המצרית, אמר הבוקר בכיר חמאס בקהיר, מוסא אבו מרזוק, לעיתון "א-שרק אל-אווסט": "אני לא חושב שיש בכיר אחד בחמאס ובתנועה כולה שיכול להתרחק ממצרים או להביך אותה. אם מצרים תזמין את חאלד משעל לביקור בקהיר כדי לדון ביוזמה, הוא יהיה מוכן לבוא מחר".
אבו מרזוק הבהיר כי "חמאס לא סירב ליוזמה המצרית לפתרון המשבר, אלא ביקש תוספות שיסייעו לתושבי עזה לחיות בכבוד וכדי שייפסקו התקיפות הישראליות ברצועה". הבכיר מחמאס סיכם בשני משפטים את דרישות ארגונו: 1. הסרת המצור מרצועת עזה. 2. היתר חופש תנועה ברצועת עזה, בייחוד בתחום המסחרי. בקרב בכירי חמאס נחשב אבו מרזוק לגורם מתלהם פחות שדווקא מנסה להתקרב למצרים.
בסוף השבוע נפגש הנשיא הפלסטיני אבו מאזן באיסטנבול עם ראש ממשלת טורקיה, רג'פ טאיפ ארדואן ועם הנשיא עבדוללה גול. ארדואן התייחס בראיון לעיתון "א-שרק אל-אווסט" ליוזמה המצרית להפסקת אש, ואמר שהיא לא תוביל לפתרון. הוא הדגיש שצריך להגיע להסכם ברור שלא יעניק לישראל שום נקודות יתרון על הפלסטינים. מנגד, אבו מאזן ביקש מארדואן לשכנע את חמאס לקבל את היוזמה המצרית. ארדואן צוטט אומר לאבו מאזן "אנחנו רוצים הפסקת אש מכובדת", והסכים עם הנשיא הפלסטיני שצריך למנוע שפיכות דמים פלסטינית וגם "לעצור את התוקפנות הישראלית באופן מיידי וללא תנאים לקראת חזרה להסכמים של 2012".
גורם במשרד החוץ הטורקי אמר לעיתון שטורקיה החלה במגעים נרחבים להפעיל לחץ על ישראל להפסיק את המבצע בעזה, אולם לדבריו לא מדובר במגעים ישירים עם ישראל. הגורם מסר שכל התקדמות ביחסים בין טורקיה לבין ישראל תלויה בהפסקת המבצע הצבאי בעזה, פתיחת מעבר רפיח ואי-פגיעה באזרחים ברצועת עזה, פיזית וכלכלית. "טורקיה לא יכולה להסכים למהלך שלא עולה בקנה אחד עם הזכויות הפלסטיניות", אמר הגורם הטורקי.