שתף קטע נבחר
 

עסקים במלחמה: כך תתמודדו עם אבדן הרווח

מבצע צוק איתן ממשיך להתגלגל וכבר מתחילתו העורף היה חלק מן המערכה. העסקים סופגים ירידה בפדיון ובתנועת הקונים, על אחת כמה וכמה כשהם בטווח הירי. מה ניתן לעשות כדי להתגבר על המשבר וכיצד תתנהלו נכון מול הלקוחות, הספקים והעובדים? מדריך

איש אינו יכול לומר עדיין מהי עוצמת המשבר. שבוע, שבועיים או מספר שבועות? נראה שלפנינו תקופה המחייבת היערכות חירום מיוחדת לבעלי העסקים שאינם יודעים כיצד להתמודד.

 

כתבות נוספות בערוץ הקריירה :

מובטלים בדרום לא יחויבו להתייצב בלשכות

מאז תחילת המבצע: 27.8% נעדרו מהעבודה

עובדים תחת אש: חייבים להגיע לעבודה?

 

עסקים קטנים ובינוניים אמנם פגיעים בתקופות סוערות, אך חשיבה ותמרון נכונים עשויים להוציא את העסק מהמשבר. מומלץ לנקוט כבר עתה, ובאופן מיידי, בפעולות נבונות. זוהי תקופה שמצריכה התארגנות מחדש וחשיבה מחוץ לקופסא. כך תפעלו נכון מול הלקוחות, הספקים והעובדים.

 

אשראי, תזרים מזומנים  

כדאי להידבר עם מנהל האשראי או מנהל סניף הבנק ולנסות ולהבטיח מסגרת אשראי מוגדלת לתקופת הביניים. הפתרון יכול להיות בדמות הלוואת גישור, הגדלה זמנית של מסגרת האשראי ויחס סלחני יחסית כלפי צ'קים שמגיעים מעבר למסגרת המאושרת. לגבי עסקים בטווח 40 קילומטר מהרצועה, להם מעניק בנק ישראל הקלה מיוחדת: אי הכנסת החשבון למצב מוגבלות.

 

עסקים בטווח ה-40 קילומטר מרצועת עזה יכולים לזכות בהלוואה בתנאים מועדפים מהאגודה הישראלית להלוואות ללא ריבית. מדובר ב-45,000 שקל לתקופה של 4 וחצי שנים בהליך מזורז. לקבלת הלוואה זו יש לפנות אל סניף מט"י הקרוב.

 

 חשוב מאד שבעלי העסק יהיו בשליטה מלאה על ההתנהלות הפיננסית של העסק. אחד ממרכיבי ההחלטה של הבנקאים הוא מידת האמון שהם רוחשים לבעלי העסק. התרשמות שהעניינים בשליטה ובידיים טובות מקלים על קבלת החלטות חיוביות.

 

 יש לפנות לספקים המחזיקים צ'קים דחויים ולבקשם לא להפקידם לפחות למשך חודש. ברכישות חדשות – יש לבקש מהספק פריסת תשלומים יותר נוחה, תקופות אשראי ארוכות במיוחד לעומת הנוהל הרגיל.

 

בתקופה הקרובה, בכל קונפליקט בין רווחיות ותזרים – תנו לשיקול התזרים לנצח. עדיף למכור ללקוח טוב שמשלם מיידית מאשר ללקוח שמבקש אשראי ארוך, אפילו אם הוא מוכן לשלם קצת יותר.

 

דיאטה עסקית: להיפטר ממלאי, לחסוך בעלויות 

להקטין משיכות מהעסק ולהוריד את ההוצאות האישיות.

 

מומלץ מאוד להיפטר ממלאי עודף. הכסף הגלום במלאי בלתי הכרחי זולל ריבית, ואינו משמש ליצירת רווחים בשימוש אחר. מלאי מיותר גם גורר הוצאות ביטוח גדולות ונזקים עקב אחסון ממושך.

 

רצוי להשתדל לייצר מוצרים לפי הזמנות מחייבות ולא למלאי, ולהזמין חומרי גלם בהתאם.

 

מומלץ לשלם קצת יותר בעד הזמנת סחורה בכמויות קטנות מאשר לממן מלאי של כמה חודשים.

 

דחיית רכישת ציוד לא חיונית.

 

 עדיף לדחות לזמן יותר נוח שיפוץ שתוכנן לתקופה הקרובה.

 

לבחון מחדש את מיקום העסק ואת גודל השטח. האם כל השטח השכור מנוצל כראוי? האם יש אפשרות לחסוך בסעיף כבד זה של דמי שכירות?

 

צמצום הצוות ושמירה על המורל

ההוצאה על שכר היא מההוצאות הכבדות ביותר בעסק ולכן יש לשאוף לצמצמה בשיעור משמעותי, למרות הכאב ואי הנעימות הכרוכים בדבר. בתקופת הישרדות זו יש להמשיך ולהעסיק רק את אלה שאכן חיוניים להמשך קיומו של העסק.

 

לבחון מחדש: האם ניתן עתה להקטין צוות עובדים ולרכוש שירותי מיוקר חוץ? בנוסף, יש לבדוק האם ניתן לחסוך בהוצאה על שירותי חוץ ולבצע פעילות על ידי הצוות הפנימי הקיים שהתפנה מלחץ העבודה

 

במקרה של פיטורים יש לחזק את רוח הצוות הנותר ולטעת בו תקווה לעתיד טוב יותר. הלוואות קטנות או מקדמות שכר לעובדים שמתקשים לגמור את החודש ייחשבו בהחלט לצעד חיובי ומחזק בתקופה זו.

 

יש לנצל זמן זה לניצול חופשות שצברו חלק מהעובדים, ובמקרים מסויימים אף יציאה לחופשה מרוכזת.

 

לבקש מצוות העובדים הצעות לחסכון בהוצאות ולתפעול נבון יותר.

  

לקוחות

בתקופה זו דרושה יצירתיות כדי לשמר את הלקוחות. במקרה של אי הגעת עובדים ואיחור בהספקה יש להידבר עם הלקוחות ולהתנצל.

 

עשו שימוש בכלל האצבע של פארטו (הכלכלן האיטלקי). עפ"י פארטו, 20% מהמכירות מביאות 80% מהרווחים. גלו מהם התחומים הרווחיים וקדמו אותם. כמו כן, 20% מהלקוחות שלכם מניבים 80% מהמכירות. דאגו לשמר לקוחות אלה.

 

במיוחד בתקופות אלו, כדאי להתייחס ללקוח ברוחב לב. תנו לו מוצר איכותי, שירות טוב ומחיר הגיוני. ממש כמו שאתם הייתם רוצים לקבל.

 

קבלת ייעוץ בחלק מהנושאים הללו, או בכולם, גם אם זו כרוכה בתשלום מסוים, עשויה לחסוך לבעלי עסקים כסף רב. עסקים רבים שנעזרו בייעוץ עסקי, הדבר סייע להם. במקרה והעסק שלכם מצוי בטווח ה-40 קילומטרים מרצועת עזה, מט"י תעניק ייעוץ עסקי חינם.

 

הכותב הוא נשיא פורום המרכז לטיפוח יזמות (מט"י)

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: EPA
מבצע צוק איתן נכנס ליומו ה-13 ומציב אתגרים לבעלי העסקים
צילום: EPA
מומלצים