שתף קטע נבחר
 

הניסוי הביומטרי יימשך לפחות עוד שנה

במלאת שנה לניסוי התכנסה ועדה מיוחדת בכנסת כדי לדון על המשך הפיילוט. התנועה לזכויות דיגיטליות מעלה דאגות חמורות על הקמת המאגר וניהולו, כמו העדרו של מנהל אבטחת מידע במשרה מלאה

"אין סיבה להכנס לפאניקה", כך אמר שר הפני גדעון סער לפני שנה כאשר הושק המאגר הביומטרי, ורשות האוכלוסין החלה להנפיק תעודות זהות חכמות ודרכונים חכמים שמכילים מידע ביומטרי. אלא שבדיון שנערך היום (ג') בכנסת לרגל שנה לתחילת הניסוי, העלתה התנועה לזכויות דיגיטליות שורה של דאגות וכשלים לטענתה, בהקמת המאגר ובניהולו.

 

בישיבה אושרה הבקשה של רשות האוכלוסין להאריך את התאריך הרשמי של סיום הפיילוט (שאמור להסתיים בסוף 2014), כיוון שהוא החל בפועל רק לפני שנה, לאחר שנדחה בגלל בעיות טכניות ושביתות ברשות האוכלוסין.

 

תעודות הזהות והדרכונים החכמים אמורים להחליף בשנים הקרובות את תעודות הנייר, ואמורים להיות קשים מאוד לזיוף, וכן להקשות על התחזות לאדם אחר. על הנפקת התעודות הללו, כמעט שלא הייתה מחלוקת. אך במהלך החקיקה הוחלט כי נתונים ביומטריים שמצויים על שבב בתעודה - תמונת פנים ממוחשבת ושתי טביעות אצבע - יוכנסו למאגר מרכזי. זאת על מנת למנוע הרכשה כפולה, כלומר הוצאה של שתי תעודות זהות לאותו אדם, לצורך זיהוי אדם שאיבד את תעדות הזהות שלו או שאינו נושא אותה. התנועה לזכויות דיגיטליות וארגונים נוספים התנגדו להקמת המאגר, והפשרה שהתקבלה היא שייערך ניסוי למשך שנתיים, אותו שר הפנים יוכל להאריך בשנתיים נוספות.

 

 (צילום: אהוד קינן) (צילום: אהוד קינן)
(צילום: אהוד קינן)

 

מאות אלפי תעודות

ברון דדון, שמנהל את הפרויקט ברשות האוכלוסין הציג נתונים שלפיהם עד היום, מופיעים במאגר הביומטרי יותר מ-400,000 רשומות, כאשר כ-2,000 אנשים מצטרפים מדי יום. אחד מהשימושים לדרכונים הביומטרים, הוא עמדת מעבר מהיר בביקורת הגבולות בנתב"ג.

 

ברשות עוד אומרים כי "נמנעה הנפקת מאות תעודות הכוללות נתונים ביומטריים שאינם תקינים/שייכים לבעליהן". חלק מהקמפיין למען המאגר הביומטרי דיבר על כך שהוא יפתור בדיוק בעיות כאלה של התחזות וגניבת זהות. ברשות האוכולוסין אמרו שמרבית המקרים היו טעויות אנושיות, ככל הנראה, בתהליך איסוף הנתונים. על פי הרשות, רק במקרה אחד היה מדובר בעבירה פלילית של נסיון התחזות, ומקרה זה הועבר למשטרה. בתנועה לזכויות דיגיטליות אומרים כי מיעוט המקרים הזה מעיד דווקא כי אין צורך במאגר.

 

אין מנהל אבטחת מידע

בדו"ח ביניים שהוגש על ידי הרשות הביומטרית נכתב על בעיות בתהליך ההרכשה והנפקת התעודות. בעיה עיקרת היא שרבע מהתעודות לא נמסרות, כי התושבים לא מגיעים לאסוף אותן מהלשכות. במקרים רבים יש יש בעיה באיכות צילום הפנים בשל תאורה לקויה, שיער פנים ובעיות נוספות.

 

התנועה לזכויות דיגיטליות, שמנהלת מאבק נגד המאגר (אך לא נגד התעודות), טענה לאורך כל הדרך כי הקמת מאגר היא בעייתית מבחינת פרטיות התושבים, ומבחינת אבטחת מידע וכי אין בה צורך. על פי בדיקות שהתנועה עורכת בחודשים האחרונים התגלה בין השאר כי אין תוכנה להשוואה ביומטרית, טענה שהרשות הגיבה עליה בכך שהיא "מפרסמת מכרזים מעת לעת בהתאם לצורך ולעדכונים הטכנולוגיים בשוק". ברשות אומרים היום שיש מערכת השוואה פעילה אך הודו כי נמצאים "בשלבים סופיים של רכש מערכת השוואות ביומטריות מתקדמת" לצורך שיפור הביצועים והדיוק.

 

עוד הראו בתנועה לזכויות דיגיטליות כי על פי מודעות שפרסמה הרשות, אין מנהל אבטחת מידע. ברשות הביומטרית לא הכחישו את הפרט הזה, אך טענו כי למרות זאת יש ממונה על הגנת פרטיות כי ממלא את התפקיד, לצידו של גון קמני, ראש הרשות הביומטרית. קמני אומר שכעת נמצאים בשלבים אחרונים של גיוס מנהל אבטחת מידע.

 

במצגת שהוצגה לכנסת נאמר כי "במהלך התקופה לא אירעו אירועים חריגים בתחום אבטחת המידע או השמירה על הפרטיות". עם זאת, באחד המכרזים של רשות האוכלוסין, פורסם כי היו שני מקרים של אובדן מסמכי נסיעה במתקן ההנפקה, ולפכיך נדרשות עוד מצלמות אבטחה.

 

מתנגדים למאגר

בתנועה לזכויות דיגיטליות אומרים כי על פי דיווחים שהם מקבלים, אנשים שמבקשים תעודת זהות חדשה במקום אחת שנגנבה, מקבלים תעודה ביומטרית בחינם או תעודה ישנה בתשלום אגרה. נציגי רשות האוכלוסין שנכחו בדיון הכחישו את הדברים ואמרו כי במקרה של גניבה תמיד תיגבה אגרה, בין אם תונפק תעודה ישנה או תעודה ביומטרית.

 

פרופ' דני דולב, חבר סגל בביה”ס להנדסה ולמדעי המחשב באוניברסיטה העברית, וומתנגדי המאגר אומר שניתן להנפיק תעודות זהות ביומטריות ולמנוע התחזות ללא מאגר. לדבריו, לא נבחנו חלופות למאגר כאמצעי זיהוי ודאי. ברשות הביומטרית הבטיחו כי הדו"ח הבא של המאגר יבחן גם את נושא נחיצות המאגר.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: אהוד קינן
הניסוי ממשיך
צילום: אהוד קינן
מומלצים